Boór Gusztáv (1882-1934) és Boór Nándor (1883-1947)

Keresés az archívumban

Helyszín
Boór Gusztáv (1882-1934)
Eredeti méret

Építőmesterek, a XX. század első felének sokat foglalkoztatott soproni építési vállalkozói, akik az akkor érvényes előírásoknak megfelelően kisebb méretű, illetve magasságú (egyemeletes) épületeket is terveztek. Nagy számban épített családi házaik jellegzetes megjelenésükkel döntően befolyásolták Sopron arculatának alakulását. Közös vállalkozásukat saját téglagyáruk is kiegészítette és segítette.

Az örökölt családi vállalkozás már korábban a nagy középületek egész sorát építette fel, így a Csengery utcai Vasgyárat, illetve annak átalakított épületét (1901), az evangélikus temető ravatalozóját (1905), a Siketnéma Intézetet a Tóth Antal utcában (1914). Ebbe a munkába kapcsolódtak be Boór Gusztáv és Boór Nándor fivérek, akiknek nevéhez fűződik az Erzsébet utcai Pénzügyi palota (1924-1925), az Evangélikus Hittudományi Kar Deák téri épülete (1929-1930), a Lenkey úti ún. Boór-garázs (1928) építése.

Boór Gusztáv, aki képesített ács,- és építőmester volt - (a kép őt ábrázolja) sok jeles kis épületet tervezett, így az István bíró utcai Hasenöhrl Ferenc családi házat (1918-1920, később óvoda), a Kossuth utcai Lobenwein családi házat és fotóműtermet, a Rimler házat a Szent Imre téren, a Lenkey utcai hatlakásos bérházat (1932), a Szikvízgyári Szövetkezet Deák tér 54. házát (1921).

Különösen jelentős Boór Gusztáv tervezési tevékenysége és a testvérével folytatott kivitelezés az első világháborút követően kiépülő Alsólövér városi szakaszán (mai Béke út, Batthyányi tér, Madách Imre utca, József Attila utca), ahol éppúgy a családi házak egész sorát építették fel, mint a Wälder-féle városrendezési terv alapján megnyitott új utcákban (Arany János utca, Lackner Kristóf utca).

A Boór fivérek épülettervei közül kimagaslik ötletes és újszerű födémszerkezetével a Torna utcai Elite mozgó (1926). Boór Gusztáv halálát követően a cég már csak kivitelezéssel foglalkozott, jeles termékük a Lackner Kristóf utca Ógabona tér sarkon emelt nagy városi lakóház (1943).

Röviddel Boór Nándor halála után, 1948-ban. amikor a vállalkozást már unokaöccsük, Mohácsy Zoltán vezette, államosították a soproni építőipart. A Boór cég Baross utcai telephelye lett a Soproni Magasépítési Nemzeti Vállalat, később ÉM 48/2., majd GYÁÉV soproni telephelye, mely még évtizedekig szolgálta a soproni építőipart.

Az írás az Aranykönyv 2002. című kötetben jelent meg és a szerző jogutódjának hozzájárulásával közöljük.
Aranykönyv 2002.
Szerkesztette: Sarkady Sándor
Kiadó: Quint Reklámügynökség
Felelős kiadó: Jászberényi Klára
Művészeti vezető: Bugyi Sándor

Kép típusa
1882
A bejegyzés létrehozása: 2018. február 2.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.