Buszpályaudvar az Ógabona téren III.

Hozzászólok
Buszpályaudvar az Ógabona téren

Az 1923 júniusában költségvetési viták miatt megszűnt soproni villamost csak két év múlva követték autóbuszok. Az alumínium "ezüstbárkák" körül ekkor már taxik (1929-ben 27), egyéb gépjárművek verték fel a port. De a helyi kezdeményezések sorra buktak meg a posta vétója miatt. Végre ők vágtak bele 1928-ban, de a remélt nagy bevétel elmaradt. 1931-ben adták fel. Helyükre lépett a GYSEV. Azonban inkább a tómalmi és a balfi járatokat üzemeltette, az utóbbit 1934-től a Pittner-féle strandig. A városi vonalakra a győri Stár vállalat 1932. május 20-tól kötött előbb 3, majd 10 évre szerződést, de nem maradhatott végig mint zsidó vállalkozás. (A kezdeti időkből valók a terméskőből épített várók a megállókban.) Addig sem könnyítették meg a dolgukat behívók, gumihiány és benzinkorlátozás. Egy időben fakerekekkel is próbálkoztak. 1944. augusztus 30-án az utolsó autóbuszukat vezetővel együtt behívták. Székesfehérvárról Gáncs Lajos hozta vállalatát. Irodája az Ógabona tér 8-ban volt, az 1953 óta Megyei Idegenforgalmi Hivatal mellett. Ez lett később a Volán irodája. Előtte, mint a felvételen is, álltak a buszaik, az autóbusz pályaudvar 1966. évi felépültéig. A képen látható már Ikarus.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1965
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1965
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A bejegyzés létrehozása: 2014. augusztus 6.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Szinte el sem hiszem, hogy 1965-ben még létezett a lóhús áruda. Kinek volt kedve akkor lóhúst enni, hisz már sertéshús is volt bőven.....

Pesti István képe

A lókolbász imádtuk, mi már nem a kényszer szülte szükség miatt vettük. A mai napig szeretem, ritkán, de időnként hozzájutok. Emlékeim szerint a Gyulai lókolbász talán drágább is volt, mint a sima. Lóhúst viszont még soha nem ettem.

Barlai Pál képe

Bár még ma is lehetne lóhúst kapni. Nagyon finom, szerintem.

Tarcsai Mária képe

Állítólag Budapesten lehet lóhúst kapni, de hát csak a kiöregedett rágós húsú matuzsálemek kerülnek vágóhídra....

Harkai László képe

Nem sok helyen,de a mai napig lehet kapni ló gyulai kolbászt,amit még kereskedő-tanuló koromban szerettem meg.Szerintem sokkal ízletesebb,mint a sertésből készült!Igaz,abban az időben még meg volt hozzá az ,,alapanyag'',manapság ló se nagyon van,pláne ilyen felhasználásra...A mainak az íze pedig meg sem közelíti az akkoriét,nem beszélve az áráról: ma minimum a másfél-kétszerese a sertésének,pedig anno a sertés gyulai nyolcvan,míg a ló NEGYVEN forintba került kilónként!

Tarcsai Mária képe

Sajnos úgy néz ki, hogy újra autóbuszok zaja zavarja a nyugalmunkat és repesztgeti hamarosan az Ógabona téri házak falát, ugyanis a Várkerület átalakítása miatt ismét kétirányúvá teszik. Már megépült az új autóbusz megálló az egy méter széles járdánál... Jaj nekünk! Ki agyalta kit ezt?

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Mivel csak most akadtam a bejegyzésre, csak most vettem észre a Fortepan nagyfelbontású képén, hogy a Várkerület elején 1965-ben már látható egy ostornyél lámpaoszlop!
A lóhusbolt meg '77 után is üzemelt még. A főnököm ugyanis mint fiatal munkatársát rendre emgem kért meg, hogy vigyem ide (Skoda 100-as) a megrendelt árúért. Sosem derült ki, hogy amint mondta, valójában csak a kutyájának viszi a cuccot.

Horváth Péter Pál képe

Itt még MÁVAUT volt a cég neve. A váróteremben hatalmas barna lécborítású padok voltak. A Lackner utcai buszpályaudvar is a MÁVAUT égisze alatt épült, csak 1970-től lett VOLÁN...

Friedrich Rezső képe

Még az orromban érzem az aszfalton párolgó olaj szagát és látom ahogy a melegtől felbordásodott...nyáron, a Tómalomra induló buszra várva.