Csengery Antal

Hozzászólok
Csengery utca - 1942. Fotó: Klausz Emil

Csengery Antal (1822-1880) politikus, közgazdász, publicista, a Magyar Tudományos Akadémia másodelnöke, a Magyar földhitelintézet igazgatója, országgyűlési képviselő. Nagyváradon és Debrecenben tanult. Már 1841 az Akadémia levelező tagja, 1858-tól rendes tagja, majd '71-től alelnöke. Korábban Pozsonyban országgyűlési tudósító, majd 1845-től 1848-ig a Pesti Hírlap főszerkesztője. A szabadságharc bukása után elmenekült Pestről, majd 1861-től már képviselőként dolgozott. A polgári iskolák "szellemi atyja", az ő munkásságának eredményeképpen iktatták törvénybe 1868-ban a polgári iskolákat. A képen a Sopronban róla elnevezett utca látható 1942 telén. A felvételt Klausz Emil készítette és ifj.Sarkady Sándor küldte el a Sopron annonak.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1942
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1942
3005-2900
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. január 30.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Egyszer erről a képről azt írtam, hogy olyan "nagy volt" a Csengery utca forgalma az '50-es évek végén, hogy a barátaimmal a lefagyott úton korcsolyáztunk, le a Kőszegi útig... Csak néha-néha zavarta ezt meg egy tüzelőt szállító lovaskocsi, mivel a TÜZÉP a Mátyás kir. utca, vasútállomás és az Arany J. utca által határolt területen volt.
Ma azonban az tűnt fel, hogy a szemben, a sarkon jobbra, álló házat, miután lebombázták, végre hasonló stílusban építették újjá... ritka példa a város újjáépítésében.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Igen, a TÜZÉP-et akkor tőled tudtam meg. Van róla egy remek képem, de eddig éppen azért nem kerülhetett fel az oldalra, mert nem tudtam behatárolni, hol készült. Így akkor már nem lesz gond.

Friedrich Rezső képe

Akkor annyit pontosítok, hogy a Mátyás kir. utcával nem volt teljesen határos a TÜZÉP, mert néhány kisebb családi ház volt még a Csengery utcában is, kb. a mostani vidéki buszmegálló magasságáig, továbbá a mostani kollégium (FEP) épülettel kezdődő házsor is állt a Mátyás kir. utcában. Innen/ezektől keletre terült el a "nagy" TÜZÉP...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Most jól jönne egy térkép... Van egy '43-as valahol, megnézem majd.

Kebelei György képe

Volt a régi TÜZÉP-nek egy hosszú iparvágánya,ami a mostani Gysev kertészetnél lévő öregcsonka nevű tárolóvágány folytatása volt,és kiment a mostani SPAR üzleten túl kb.a mostani lakótelep vonaláig!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

No, ezt (sem) tudtam, köszönöm, lassan betájolom a helyet teljesen.

Friedrich Rezső képe

Nagyon pontosan: épp középen szelte ketté a TÜZÉP területét az iparvágány...

Friedrich Rezső képe

Kissé elemezve a fényképet pár dolog még érdekes lehet: a hógolyózó fiuk egyike "zsinóros" kabátot és iskolai egyensapkát visel, a hölgyek pedig a kezüket "muff"-ban melegítik. (szőrmés, hengerszerű kiegészítő volt és nyakba akasztva hordták).
A kereszteződés után, a bal oldalon, a második ház után jól látszik egy kert bejárata. Az egy gyönyörű gyümölcsöst rejtett, ahol minden megtermett és gyerekként sokat jártam, segíteni az idős néninek, (Horváth néni?) aki a terményeket a Batsányi utcában lévő zöldség-gyümölcsboltjában árulta. Ez a bolt a későbbi Borostyán cukrászdával- ferdén- szemben álló épületben volt. Kovács Péter erről tud még többet. Nagyon sok élmény köt ehhez a környékhez, mivel a következő kereszteződés, bal oldali sarokházában nőttem fel. (Erzsébet utca 19.)

Tarcsai Mária képe

Rezső, tudom, hogy a Csengeri utcához nem sok köze van, de a muff csak a kislányok nyakában volt felakasztva, a felnőtt hölgyek ilyet soha nem tettek. Szükség esetén csak az egyik kezüket vették mi a muffból, a bennmaradt kéz tartotta ezt a divatos csodamuffot. Ezt saját megfigyelésem alapján állítom, még "nyakba akasztós" koromban kezdtem gyakorolni a felnőtt dámákra jellemző mufftartó módot, de mire sor került volna arra, hogy gyakorlatban is hasznosítsam ezt a megszerzett tudásomat, szerencsére kiment a divatból.....

Friedrich Rezső képe

Kedves Tacsi! Kösz a kiegészítést...ügyes kis "kézség" volt. Manapság az i-Phone-ok, MP-3-ak, stb. elrejtésére is lehetne őket használni...

Kovács Péter képe

A bolt nem működött sokáig. Akkor még Wälder József utca 7. szám alatt, az 1948-ban megszüntetett Laschober pékség boltja helyén volt. Sajnos a néni nevére én sem emlékszem.
Az utca a 50-es években Batsányi János költő nevét vette fel, a házszám is 5-re változott. Emlékeim szerint a 60-as évek elején a boltot megszüntették, utcai bejáratát befalazták, lakás lett belőle.

Friedrich Rezső képe

Valóban a '60-as évek elején szűnt meg a bolt, mert én csak 1964 nyárig mozogtam a környéken, de a kipakolásban még részt vettem. Sőt, egy ideig üresen állt...
(A néni, /néhai/ Horváth Géza, színházi műszakis, nagymamája volt)