A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Csoportkép az Evangélikus elemi iskolából

Hozzászólok
Csoportkép az elemi iskola vizsgatermében

Szőke Bencétől kaptuk ezt a felvételt, mely az Evangélikus elemi iskolában (Színház u. 27.) készült valamikor 1937-ben vagy 1938-ban, vélhetőleg inkább '38-ban. Bence így írt: " A legelső sorban jobbról a harmadik a nagymamám Nagy Jenőné - Binder Borbála (1931-2013)."

A fotóról további információkat kaptunk Gabnai Sándor főesperes úrtól, aki a következőket osztotta meg velünk: "(..) a nagyteremben, amit annak idején vizsgateremnek hívtak, és amit mi most ismét eredeti nagyságában állítottunk modernül helyre - annyi különlegességgel, hogy a fényviszonyok miatt a másik oldalfalra tettük át az oltárrészt. A '37-38-as elemi iskolai diákjaink látszanak a képen. Mögöttük a lelkészportrék és a most a bejáratunknál látható nagy (egyébként egy szovjet katona által átlőtt, céltáblának használt) Luther-képpel. (...) Az egyik tanár Graf Samu bácsi, az igazgató. Az ősz hajú úrról nem tudtuk kideríteni, hogy ki lehet."

Érdekességképpen, Becht Rezső így ír erről a bizonyos vizsgateremről:"Csak a nagy vizsgateremre emlékszem, ahol a beíratás folyt, és ahol Luther Márton életnagyságú képmása, melléhez szorított Bibliával szigorúan figyelte a beiratkozó gyerekeket." (A bűvös henger)

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1937 vagy 1938
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1938
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. október 2.