Csoportkép urakkal

Keresés az archívumban

Csoportkép urakkal
Eredeti méret

A talányos cím, melyet ennek a fotónak adtam, nem azért született, hogy a szöveg iránt felkeltse az érdeklődést. Az ok ennél sokkal prózaibb: a G.Szabó Judit írónő hagyatékából származó felvételnek csak a fotósa ismert, az, hogy kiket látunk a felvételen vagy hogy a fotó milyen alkalomból készült, sajnos nem.

A helyszín a Groszner Pál - féle Pannónia Étkezde.

Bízom benne, hogy a kép közzétételével közelebb kerülünk a megoldáshoz és kiderül, kiket láthatunk a fotón.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1905
2908-1701
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2017. július 18. 22:03

Ez egy nagyon trükkös (átverős) kép. Első ránézésre, úgy tűnik, mintha egy nagyobb, és egy kisebb teremből állna a helyiség. Ezzel szemben - egy négyzet alakú termet figyelhetünk meg, melynek oldalait embermagasságú faburkolat borítja, efelett pedig üvegtáblák sokasága, mely ívesen a mennyezeten is folytatódik. Az optika csalódást az okozza, hogy a szemközti falon (kétoldalt) óriási tükör csalja meg teret. (Az ott ülők, visszatükröződő - kopaszodó - tonzúrájuk a titok nyitja.) Az Erzsébet kerti vendéglő, sőt Móvári sörcsarnok,és az Iparcsarnok sem ilyen jellemzőkkel bírt. Továbbá a sörgyári és a Városligeti vendéglő sem. Egy egyezés, amin talán el lehet indulni - a jelenlévők többsége (egy-két civil kivételével) valamiféle egyenruhában látható ...

Kovács Péter | 2017. július 29. 22:13

A térképen bejelöltem a vendéglőbe a képet. De nem vagyok biztos
benne, hogy ott készült! Horváth Péter Pálnak igaza lehet, mert az
Erzsébet kerti vendéglő belülről más volt, a főfalra Sopron látképe volt
festve.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2017. július 30. 10:46

Egyelőre maradjon így, aztán hátha kiderül egyszer a titok.

Horváth Péter Pál | 2017. szeptember 20. 10:12

A képen - mint fenn is olvasható, a Groszner Pál - féle Pannónia étkezdét mutatja, de a leírtakkal ellentétben ez nem azonos az Erzsébet kerti Kioszk-al. Ez az ünnepi rendezvényekre alkalmas csarnok a Pannónia szállóban volt található. Pannónia üvegtermeként is emlegették. Az eltérést az okozza, hogy a bérlő annak idején forgalmazott egy képeslapot, melyen felül a Kioszk külső homlokzata, mellette beltere, bal alsó sarokban pedig az üvegterem volt látható. A felirat (tévesen) így szólt > Groszner: Pannonia étkezde és az Erzsébetkerti kiállítás területi vendéglője (a valósághoz képest pont fordítva).
A képen látható ünnepség? Mint látható, az urak nagy része egyenruhában van, többek előtt söröskorsó, sőt még egy széken is. Különleges alkalom lehetett, mert még hivatásos fotóst is hívtak
a rendezvény megörökítéshez ...

Horváth Péter Pál | 2017. szeptember 20. 10:12

Rengeteg rendezvény volt a teremben, melyekről feljegyzés sem történt.
A feljegyzettek között, volt sok, ami megérdemelt fotós megörökítést is (karlisták bálja, katonai bajtári kör alakuló vezetőségi ülése, asztaltársaságok rendezvényei, gázkészülékek bemutatója, stb), de ezek közül csak egy említésre méltó, mégpedig azért, mert a megjelentek öltözéke is passzol hozzá. (Bányász egyenruha - mint tudjuk 1934-től József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Kar, rangot kapott a mai egyetem.)
1934. VI. 5-én a Pannóniában tartotta alakuló összejövetelét a Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaság. (Szellemi műhely) > Ssz. 1997 LI/2.Wallner Ákos: A Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaság összejövetelei.
A kép tulajdonosa, talán tagja volt az Asztaltársaságnak, így ennek az események az emlékét hagyhatta ránk ...

A bejegyzés létrehozása: 2017. július 18.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.