Csoportkép urakkal

Hozzászólok
Csoportkép urakkal

A talányos cím, melyet ennek a fotónak adtam, nem azért született, hogy a szöveg iránt felkeltse az érdeklődést. Az ok ennél sokkal prózaibb: a G.Szabó Judit írónő hagyatékából származó felvételnek csak a fotósa ismert, az, hogy kiket látunk a felvételen vagy hogy a fotó milyen alkalomból készült, sajnos nem.

A helyszín a Groszner Pál - féle Pannónia Étkezde.

Bízom benne, hogy a kép közzétételével közelebb kerülünk a megoldáshoz és kiderül, kiket láthatunk a fotón.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1905
Évszámos térképre
2908-1701
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: id. Harald Lobenwein
A bejegyzés létrehozása: 2017. július 18.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Ez egy nagyon trükkös (átverős) kép. Első ránézésre, úgy tűnik, mintha egy nagyobb, és egy kisebb teremből állna a helyiség. Ezzel szemben - egy négyzet alakú termet figyelhetünk meg, melynek oldalait embermagasságú faburkolat borítja, efelett pedig üvegtáblák sokasága, mely ívesen a mennyezeten is folytatódik. Az optika csalódást az okozza, hogy a szemközti falon (kétoldalt) óriási tükör csalja meg teret. (Az ott ülők, visszatükröződő - kopaszodó - tonzúrájuk a titok nyitja.) Az Erzsébet kerti vendéglő, sőt Móvári sörcsarnok,és az Iparcsarnok sem ilyen jellemzőkkel bírt. Továbbá a sörgyári és a Városligeti vendéglő sem. Egy egyezés, amin talán el lehet indulni - a jelenlévők többsége (egy-két civil kivételével) valamiféle egyenruhában látható ...

Kovács Péter képe

A térképen bejelöltem a vendéglőbe a képet. De nem vagyok biztos
benne, hogy ott készült! Horváth Péter Pálnak igaza lehet, mert az
Erzsébet kerti vendéglő belülről más volt, a főfalra Sopron látképe volt
festve.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Egyelőre maradjon így, aztán hátha kiderül egyszer a titok.

Horváth Péter Pál képe

A képen - mint fenn is olvasható, a Groszner Pál - féle Pannónia étkezdét mutatja, de a leírtakkal ellentétben ez nem azonos az Erzsébet kerti Kioszk-al. Ez az ünnepi rendezvényekre alkalmas csarnok a Pannónia szállóban volt található. Pannónia üvegtermeként is emlegették. Az eltérést az okozza, hogy a bérlő annak idején forgalmazott egy képeslapot, melyen felül a Kioszk külső homlokzata, mellette beltere, bal alsó sarokban pedig az üvegterem volt látható. A felirat (tévesen) így szólt > Groszner: Pannonia étkezde és az Erzsébetkerti kiállítás területi vendéglője (a valósághoz képest pont fordítva).
A képen látható ünnepség? Mint látható, az urak nagy része egyenruhában van, többek előtt söröskorsó, sőt még egy széken is. Különleges alkalom lehetett, mert még hivatásos fotóst is hívtak
a rendezvény megörökítéshez ...

Horváth Péter Pál képe

Rengeteg rendezvény volt a teremben, melyekről feljegyzés sem történt.
A feljegyzettek között, volt sok, ami megérdemelt fotós megörökítést is (karlisták bálja, katonai bajtári kör alakuló vezetőségi ülése, asztaltársaságok rendezvényei, gázkészülékek bemutatója, stb), de ezek közül csak egy említésre méltó, mégpedig azért, mert a megjelentek öltözéke is passzol hozzá. (Bányász egyenruha - mint tudjuk 1934-től József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Kar, rangot kapott a mai egyetem.)
1934. VI. 5-én a Pannóniában tartotta alakuló összejövetelét a Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaság. (Szellemi műhely) > Ssz. 1997 LI/2.Wallner Ákos: A Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaság összejövetelei.
A kép tulajdonosa, talán tagja volt az Asztaltársaságnak, így ennek az események az emlékét hagyhatta ránk ...