Deák Ferenc szobra

Keresés az archívumban

Az Erzsébet utca a Deák tér felől
Az Erzsébet utca a Deák tér felől, balra az épület, melyen a szobor látható.
1
Eredeti méret
Lapitz Antal (1849-1907)
Lapitz Antal (1849-1907), a szobor készítője.
2
Eredeti méret

De miért volt Deák Ferenc szobra anno egy ház tetején? Talán sokaknak feltűnt már, hogy régi képeslapokon és fotókon a Deák tér és az Erzsébet utca sarkán álló ház homlokzatán egykoron magasan fent "ült" Deák Ferenc szobra. Node miért ott? A válasz a Soproni Napló 1934.január 20-i számában jelent meg egy kellően éles hangvételű cikk formájában. Az Erzsébet utca megnyitását Ullein Antal építőmester szorgalmazta, aki aztán több épületet is építtetett az utcában. Azt beszélték, hogy a Deák tér sarkán álló ház volt a kedvence, s mivel végtelenül tisztelte Deák Ferencet, úgy gondolta, hogy kedvenc épületének homlokzatára, annak is a legfelső emeletére helyezi el Deák szobrát, hiszen az ő nagyságához csak magason elhelyezett, nagyméretű szobor lehet méltó. Így került Deák Ferenc szobra a sarokház legmagasabb pontjára.

---
A szobor készítője, Lapitz Antal (1849-1907) volt, akinek a portréját dédunokájának, Csikós-Vargha Hedvignek köszönhetően adhatjuk közre, ezzel is emléket állítva az egykor főként Storno Ferenc megbízásából dolgozó szobrászművésznek, aki a családban csak Angyalos ó-papának neveztek, mivel számos szent alakját formázta meg szobraiban. Életéről és munkásságáról sajnos kevés adat maradt fenn, amit a családtól tudunk, hogy szobrai megtalálhatók Bánfalván és több Sopron környéki faluban, a Művészeti Lexikon 1935-ös kiadása pedig restaurátori munkáit említi, többek között Garamszentbenedeken és Besztercebányán, illetve szobrászi munkái közül az alcsúti kastély kápolnájában 1880-ban végzett munkájáról és a páli kőkereszt elkészítéséről tesz még említést. Sopronban végzett restaurátori munkái közül kiemelkedik a Lénárt-kereszt helyreállítása. (1885)

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1899 körül
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Kapcsolódó "Anno és ma" összeállítás
Forrás

Művészeti Lexikon, 1935.

Szerző
1899
2980-2784
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2014. november 22. 23:12

Ez inkább 1891-és 1900 közt készült kép. 1891-ben nyílt meg a Deák étterem, a villamos pedig 1900-tól már járt az Erzsébet utcában. A bal sarokban a vámház látható, ahol az út és kövezetadót szedték a vám altisztek, a jobb sarokban pedeig az úri közönség könnyítésre szolgáló pavilon látható.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 12.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.