Dr. Friedrich Károly szülőháza

Keresés az archívumban

Dr. Friedrich Károly szülőháza
1
Eredeti méret
Emléktála a ház falán, mellette Kari bácsi munka közben
2
Eredeti méret

A képen látható Színház utca 32-es számú házban született Dr. Friedrich Károly Sopron díszpolgára. A soproniak által szeretetteljesen Kari bácsinak hívott legendás moziigazgató és idegenvezető megannyi arcát megmutattuk már honlapunkon, láthatták az egykori a Városi Mozi előtt 1935-ben, majd imádott mozijának romjai között, de egy életképen azt is megmutattuk, milyen volt idegenvezetőként munka közben vagy egy baráti találkozón.

Országos hírnévre szert tett 1985-ös Szép Sopron! című vetítésének diáit egy sorozatban adtuk közre, a képaláírásokban őt magát idézve. Most pedig életútjáhiz kapcsolódóan G.Nagy Béla 1974-ben készült felvételén a szűlőházat mutatjuk meg, kiegészítve Tarjáni Antal Kari bácsiról illetve a házon 2005. január 30-án felavatott emléktábláról készült fotóival.

A Kutas László szobrászművész által készített alkotás felavatásakor ifj. Sarkady Sándor a következőket mondta ünnepi beszédében:

"Dr. Friedrich Károlynak méltó emléket úgy állíthatunk, ha a még fellelhető filmjeit -legyenek bárhol is - összegyűjtjük, archiváljuk, közkinccsé tesszük, és nem engedjük tovább pusztulni. Ha filmjeit, melyeken ott lüktet az egész XX. század, a nagyközönség elé tárjuk. Hadd lássa a mai és az eljövendő soproni nemzedék, hogy miként kell, és hogyan lehet önzetlenül szolgálni a szülővárost, a hazát és a nagyvilágot; lankadatlan szorgalommal, hittel és alázattal, úgy ahogy Kari bácsi tette, örök mércét állítva és példát adva ezzel az utókornak." (Cyberpress)

A Sopron anno-n igyekszünk e szellemiséget követve ápolni Kari bácsi emlékét, melyet az itt bemutatott emléktábla mellett ma már utca is őriz Sopronban.

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1974. szeptember 8.
Kapcsolódó bejegyzés
Az egykori Városi Mozi bontás után
Az egykori Városi Mozi épületének romjai a Városház utcában. Balra a Városháza épülete. A felvétel a Tálas-ház irányából mutatja a romokat.
1
Eredeti méret
Az egykori Városi Mozi bontás után
Az egykori Városi Mozi bontásának egyik fázisa.
2
Eredeti méret
dr.Friedrich Károly a mozi helyén
dr.Friedrich Károly az elbontott épület helyén, háttérben a Várkerület házainak Városház utcára néző hátsó homlokzata.
3
Eredeti méret
Tereprendezés a mozi helyén
Tereprendezés az egykori mozi helyén, háttérben a Tálos-házzal. (Városház u.4.) A területen ma régészeti feltárások tekinthetők meg.
4
Eredeti méret
Forrás

Emléktábla Dr. Friedrich Károlynak - http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=11182 Letöltve: 2018.08.31.

Szerző
1974
3933-2144
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2018. szeptember 3.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.