Dr. Király Jenő

Keresés az archívumban

Kórház
1
Eredeti méret
Gróf Évike
2
Eredeti méret
Dr. Király Jenő levele a Gróf családnak
3
Eredeti méret

Dr.Király Jenő (1885-1969 ) A soproni Erzsébet kórház első igazgató főorvosát 1918.május 3-án nevezték ki az intézmény élére, amely akkor még nem készült el, így az igazgatóra hárult az építés koordinálása és emellett a felszerelések beszerzésének lebonyolítása is. A kórházat hivatalosan 1919.június 23-án nyitották meg - ahogy Dr.Csatkai Endre írta, a könyvtár megnyitása mellett ez volt a Tanácsköztársaság másik pozitív hatása a városra -, bár korábban már mint katonai szükségkórházat is használták. Dr.Király Jenő 1949-ig vezette az intézményt, majd később a sebészeti osztályt. 1961-ben nyugdíjba vonult, de a gyógyítást nem hagyta abba, a Városi Rendelőintézet Urológiai szakrendelését vezette egészen haláláig. Emlékét a városban ma utca, a kórház sebészeti osztályán emléktábla őrzi. "Sopron város önkormányzata a város egészségügyi ellátása területén végzett kiemelkedő orvosi, szakmai, tudományos tevékenység elismerésére Dr. Király Jenő díjat alapított."

A kórház fotója mellett a bejegyzésben látható egy kislány, Gróf Évike fotója, akit Dr. Király Jenő operált egykor és akinek az életét sajnos nem tudta megmenteni. A tragikus esemény után Dr. Király Jenő levelet írt a kislány családjának, ez a harmadik kép a bejegyzésben, melyre kattintva a levél egy virtuális nagyító segítségével olvasható el. A kislány fotóját és a levelet Gróf László juttatta el a Sopron anno-nak.

Dr. Király Jenő részletes életútját Neves soproniak menüpontunkban ide kattintva olvashatják.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1958
Kapcsolódó bejegyzés
Forrás

Aranykönyv -2000
www.szivk.hu

Szerző
1958
6994-4134
Évszámos térképre

Hozzászólások

Kebelei György | 2013. április 7. 12:33

A képen jól látható a kórház,II.világháborúban megsérült,később eredeti stílusától megfosztott külsővel helyreállított épülete.Az épületet az 1990-es években visszabontották,és eredeti formájában építették újjá!

Kovács Péter | 2013. július 28. 14:05

Kubinszky Mihály a Sopron építészete a 20. században c. könyvében nem ír arról, hogy az épület a háborúban megsérült volna. Az épületet 1929-ben építették az akkori formájára, mert a szecesszió akkor már nem volt elfogadott. Az 1990-es évek végén elbontották, amikor a nagy kórházi rekonstrukció volt. Az új épületet a másik két egységhez hasonlóan teljesen újraépítették. A másik két épület 1912- 15.- ig épült fel, késői szecessziós stílusban.

Tarcsai Mária | 2013. április 7. 18:06

A Király patika nem az ő tiszteletére vette fel ezt a nevet? Úgy tudom, korábban Angyal gyógyszertár volt.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. július 29. 11:22

Sajnos nem tudom, de szerintem korábban is Király Patika volt a neve.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. július 29. 11:22

Köszönöm a linkeket!

Kovács Péter | 2013. július 30. 00:50

Köszönöm, a képet Kebelei Györgynek! Viszont Kubinszky Mihály könyve hiteles, hogy az épület 1929-től épült, és nem a két másik egység stílusában. Ezek szerint a háború utáni helyreállítás az 1929-es forma szerint történt. Csak a Kórház 1990-es évek végi rekonstrukciója idején kapta mai formáját. Korábban sohasem volt olyan, mint a város felé eső két épület.

Kebelei György | 2013. július 29. 20:52

Kubinszky professzor úrnak minden bizonnyal igaza van ,de mégiscsak jó lenne látni egy korabeli fotót az épület háború előtti állapotáról.A kórház éttermében van egy nagyméretű festmény.Sajnos sem a készítőjét,sem a készítésének az idejét nem ismerem.Ezen a festményen szerepel a kórház összes régi épülete,még a központi épület helyén egykor állt pavilonok is.Érdekes,hogy a festményen szinte az összes épület szecessziós stílusú kivéve ezt az egy épületet.Azonban ez az épület is nagyon díszes szinte kastélyszerű a képen.Ez lehetett a valóság is,de lehetett a festőművész fantáziája is.Tényleg csak egy régi fotó támasztaná alá,vagy cáfolná meg a dolgot.

Kovács Péter | 2013. július 30. 00:56

Sajnos ilyen fotót nem tudok produkálni. De az 192o-as évek végén a szecesszió annyira
megvetett volt, hogy ilyen stílusú épületet biztosan nem építettek. Egy példa a Győri út és a Gyiróti út sarkán épített ház, (Győri út 9), amit ugyanekkor építettek és nagyon hasonlít a kórház akkori Szemészeti szárnyához. Lehet, hogy a tervezője is ugyanaz a mérnök volt.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 2.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.