Dr. Király Jenő

Hozzászólok
Kórház
Gróf Évike
Dr. Király Jenő levele a Gróf családnak

Dr.Király Jenő (1885-1969 ) A soproni Erzsébet kórház első igazgató főorvosát 1918.május 3-án nevezték ki az intézmény élére, amely akkor még nem készült el, így az igazgatóra hárult az építés koordinálása és emellett a felszerelések beszerzésének lebonyolítása is. A kórházat hivatalosan 1919.június 23-án nyitották meg - ahogy Dr.Csatkai Endre írta, a könyvtár megnyitása mellett ez volt a Tanácsköztársaság másik pozitív hatása a városra -, bár korábban már mint katonai szükségkórházat is használták. Dr.Király Jenő 1949-ig vezette az intézményt, majd később a sebészeti osztályt. 1961-ben nyugdíjba vonult, de a gyógyítást nem hagyta abba, a Városi Rendelőintézet Urológiai szakrendelését vezette egészen haláláig. Emlékét a városban ma utca, a kórház sebészeti osztályán emléktábla őrzi. "Sopron város önkormányzata a város egészségügyi ellátása területén végzett kiemelkedő orvosi, szakmai, tudományos tevékenység elismerésére Dr. Király Jenő díjat alapított."

A kórház fotója mellett a bejegyzésben látható egy kislány, Gróf Évike fotója, akit Dr. Király Jenő operált egykor és akinek az életét sajnos nem tudta megmenteni. A tragikus esemény után Dr. Király Jenő levelet írt a kislány családjának, ez a harmadik kép a bejegyzésben, melyre kattintva a levél egy virtuális nagyító segítségével olvasható el. A kislány fotóját és a levelet Gróf László juttatta el a Sopron anno-nak.

Dr. Király Jenő részletes életútját Neves soproniak menüpontunkban ide kattintva olvashatják.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1958
Forrás: 

Aranykönyv -2000
www.szivk.hu

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1958
Évszámos térképre
6994-4134
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 2.

Hozzászólások

Kebelei György képe

A képen jól látható a kórház,II.világháborúban megsérült,később eredeti stílusától megfosztott külsővel helyreállított épülete.Az épületet az 1990-es években visszabontották,és eredeti formájában építették újjá!

Kovács Péter képe

Kubinszky Mihály a Sopron építészete a 20. században c. könyvében nem ír arról, hogy az épület a háborúban megsérült volna. Az épületet 1929-ben építették az akkori formájára, mert a szecesszió akkor már nem volt elfogadott. Az 1990-es évek végén elbontották, amikor a nagy kórházi rekonstrukció volt. Az új épületet a másik két egységhez hasonlóan teljesen újraépítették. A másik két épület 1912- 15.- ig épült fel, késői szecessziós stílusban.

Tarcsai Mária képe

A Király patika nem az ő tiszteletére vette fel ezt a nevet? Úgy tudom, korábban Angyal gyógyszertár volt.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Sajnos nem tudom, de szerintem korábban is Király Patika volt a neve.

Kebelei György képe

A kórház szóban forgó épületének háborús sérüléséről egyebek mellett Dr. Németh Alajos: Sopron könnyes-véres dátumai c. könyvében olvashatunk.Azonkívül az interneten :http://mathom.dura.hu/dura/cseke/tortenet.html és http://www.epa.hu/01900/01977/00047/pdf/EPA01977_Soproni_Sze... oldalakon!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a linkeket!

Kebelei György képe

Nagyon szívesen!Az alábbi linken találtam még egy régi képet.Ennek jobb oldalán látszik az ominózus épület egy kis részlete.De szerintem ez a kép is a II.világháború után készült már.
http://www.nyme.hu/fileadmin/Image_Archive/kepeslapok//img_9...

Kovács Péter képe

Köszönöm, a képet Kebelei Györgynek! Viszont Kubinszky Mihály könyve hiteles, hogy az épület 1929-től épült, és nem a két másik egység stílusában. Ezek szerint a háború utáni helyreállítás az 1929-es forma szerint történt. Csak a Kórház 1990-es évek végi rekonstrukciója idején kapta mai formáját. Korábban sohasem volt olyan, mint a város felé eső két épület.

Kebelei György képe

Kubinszky professzor úrnak minden bizonnyal igaza van ,de mégiscsak jó lenne látni egy korabeli fotót az épület háború előtti állapotáról.A kórház éttermében van egy nagyméretű festmény.Sajnos sem a készítőjét,sem a készítésének az idejét nem ismerem.Ezen a festményen szerepel a kórház összes régi épülete,még a központi épület helyén egykor állt pavilonok is.Érdekes,hogy a festményen szinte az összes épület szecessziós stílusú kivéve ezt az egy épületet.Azonban ez az épület is nagyon díszes szinte kastélyszerű a képen.Ez lehetett a valóság is,de lehetett a festőművész fantáziája is.Tényleg csak egy régi fotó támasztaná alá,vagy cáfolná meg a dolgot.

Kovács Péter képe

Sajnos ilyen fotót nem tudok produkálni. De az 192o-as évek végén a szecesszió annyira
megvetett volt, hogy ilyen stílusú épületet biztosan nem építettek. Egy példa a Győri út és a Gyiróti út sarkán épített ház, (Győri út 9), amit ugyanekkor építettek és nagyon hasonlít a kórház akkori Szemészeti szárnyához. Lehet, hogy a tervezője is ugyanaz a mérnök volt.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Időközben felkerült ez a kép, talán segít: http://sopronanno.hu/bejegyzes/a-korhaz-1919-ben