Dr. Simonyi és Hőgyészi Hőgyészy Pál, a magánember

Hozzászólok
Dr. Hőgyészy Pál és felesége, Holnthoner Anna 1955-ben
Dr. Hőgyészy Pál 90. születésnapján az Eszterházyak körében
A budapesti Rákóczi-szobor avatásán 1937-ben
A budapesti Rákóczi-szobor avatásáról készült fotó hátoldala
Dr. Hőgyészy Pál gyászjelentése

Korábban Neves soproniak menüpontunkban bemutattuk már Dr. Hőgyészy Pál, a közszereplő életútját. Ezúttal néhány gondolat erejéig Pali bácsit, a magánembert szeretnénk közelebb hozni olvasóinkhoz.

Both István, honlapunk olvasója, a főispán unokaöccse küldte el nekünk a család archívumából a most bemutatott fotókat, melyekről a képaláírásokban István segítségével mesélünk.

A témához kapcsolódóan egy másik korábbi írásunkat is ajánljuk - Az egykori Deák tér 65. (ld. Kapcsolódó bejegyzés) -, melyben szintén István jóvoltából a főispán egykori otthonáról láthatók felvételek. Az épületről István így írt: "Pali bácsi történetéhez hozzáfűzve mesélem, hogy szüleim lakását bombatalálat érte és Pali bácsiék vették magukhoz szüleimet és testvéremet, hogy fedél legyen a fejük fölött. 4-5 évig laktak ott, s ez a magyarázata, hogy én náluk születtem 1947-ben. 1949-ben költöztünk a Rózsa utca 5. sz. ház egyik szükséglakásába, de gyakran látogattuk nagybácsimékat. Arra még emlékszem, hogy Pali bácsi szenvedélyes pipás volt és kérésemre mindig nagyon szép füstkarikákat fújt. Szerettem hallgatni kissé rekedtes hangját, amikor mesélt nekem."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1955
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1955
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. szeptember 9.

Hozzászólások

Both István képe

A gyermekkori emlékeimben ez a Högyészy Pál, Pali bácsi él. A közéleti munkásságáról, szerepéről kevés ismeretem volt, de ezt már pótolta a sopronanno korábbi bejegyzése. Köszönöm, hogy lehetővé tettétek a magánember megismerését is.