Dr. Simonyi és Hőgyészi Hőgyészy Pál, a magánember

Keresés az archívumban

Helyszín
Dr. Hőgyészy Pál és felesége, Holnthoner Anna 1955-ben
Dr. Hőgyészy Pál és felesége, Holnthoner Anna 1955-ben
1
Eredeti méret
Dr. Hőgyészy Pál 90. születésnapján az Eszterházyak körében
Dr. Hőgyészy Pál 90. születésnapján az Eszterházyak körében. Az Eszterházyakkal való kapcsolatáról honlapunk Neves soproniak menüpontjában, Hőgyészy Pál életrajzában olvashatók információk.
2
Eredeti méret
A budapesti Rákóczi-szobor avatásán 1937-ben
A budapesti Rákóczi-szobor avatásán 1937-ben. Noha a felvétel nem Sopronban készült és nem is feltétlenül a magánembert mutatja be, szívesen tesszük közzé, főként azért, mert más, Sopronhoz köthető híresség is látható rajta. (ld. a fotó hátulja lentebb.)
3
Eredeti méret
A budapesti Rákóczi-szobor avatásáról készült fotó hátoldala
A budapesti Rákóczi-szobor avatásáról készült fotó hátoldala, rajta Dr. Hőgyészy Pál kézírásával a felvételen szereplők névsora.
4
Eredeti méret
Dr. Hőgyészy Pál gyászjelentése
Dr. Hőgyészy Pál gyászjelentése
5
Eredeti méret

Korábban Neves soproniak menüpontunkban bemutattuk már Dr. Hőgyészy Pál, a közszereplő életútját. Ezúttal néhány gondolat erejéig Pali bácsit, a magánembert szeretnénk közelebb hozni olvasóinkhoz.

Both István, honlapunk olvasója, a főispán unokaöccse küldte el nekünk a család archívumából a most bemutatott fotókat, melyekről a képaláírásokban István segítségével mesélünk.

A témához kapcsolódóan egy másik korábbi írásunkat is ajánljuk - Az egykori Deák tér 65. (ld. Kapcsolódó bejegyzés) -, melyben szintén István jóvoltából a főispán egykori otthonáról láthatók felvételek. Az épületről István így írt: "Pali bácsi történetéhez hozzáfűzve mesélem, hogy szüleim lakását bombatalálat érte és Pali bácsiék vették magukhoz szüleimet és testvéremet, hogy fedél legyen a fejük fölött. 4-5 évig laktak ott, s ez a magyarázata, hogy én náluk születtem 1947-ben. 1949-ben költöztünk a Rózsa utca 5. sz. ház egyik szükséglakásába, de gyakran látogattuk nagybácsimékat. Arra még emlékszem, hogy Pali bácsi szenvedélyes pipás volt és kérésemre mindig nagyon szép füstkarikákat fújt. Szerettem hallgatni kissé rekedtes hangját, amikor mesélt nekem."

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1955
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1955

Hozzászólások

Both István | 2017. szeptember 10. 16:39

A gyermekkori emlékeimben ez a Högyészy Pál, Pali bácsi él. A közéleti munkásságáról, szerepéről kevés ismeretem volt, de ezt már pótolta a sopronanno korábbi bejegyzése. Köszönöm, hogy lehetővé tettétek a magánember megismerését is.

A bejegyzés létrehozása: 2017. szeptember 9.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.