Egy jellegzetes soproni arc

Hozzászólok
G.Nagy Béla portréi Pintér Jenőről
Pintér Jenő a Fő téren

G.Nagy László osztotta meg honlapunkkal G.Nagy Béla fotóit, melyeket egy sokak által ismert jellegzetes soproni arcról, Pintér Jenőről készített.

Honlapunk Facebookos oldalának felhasználói így emlékeztek rá: Sass László:" Emlékszem, amikor ballagott velünk szemben pl. a Frankenburg úti sorompós átjárón, a Raffensperger kertészet felé (egyik sincs már), fejszével (nem balta!) a vállán, akkor azt mondtuk egymásnak, hogy: "kavarja ez vagy nem kavarja"? Mármint a málnaszőrt. Mármint Piszkos Fred. Mert hogy Piszkos Frednek hívtuk. (Aki érti, érti, aki nem, az nem.) Szenzációs portrék! Sopron Anno = múltbánya." - Tarcsai Mária: "Remek! Én is emlékszem erre a figurára. Jellegzetes soproni arc volt. Én Popeyének neveztem (csak úgy magamban),de a Fred név is ismerősen hangzik..... Micsoda portré! Béla valódi kincsesbányát hagyott ránk! Áldott legyen emléke!" Ősz Zoltán:"Mi - nem minden pontosság híján - "Pipacsorrú Fejszehuszár"-nak hívtuk. Így visszatekintve, aranyos bácsika volt a maga módján.Köszönet a gyerekkorom egyik kis szeletéért ismét!" Friedrich Rezső: "A baltát úgy viselte, mint mások az esernyőjüket: karján átvetve...mi "Popeye"-ként ismertük. Ragyogó portrék!" Pondró András:"Pintér Jenő, kb.a '70-es évek közepéig a Színház u. 18-ban lakott egy mosókonyhából kialakított szobában(?)!Sokan féltek tőle, de jó ember volt!"

Egy város történetét nemcsak az épített környezet múltjának megismerésével fedezhetjük fel, hanem azáltal is, ha az egykor itt élt, hétköznapi emberekről megemlékezünk. G. Nagy Béla fotói számos alkalommal örökítették meg az "utca emberét ", olyan jellegzetes soproni arcokat, akikkel ha szembetalálkoztunk az utcán, rögtön tudtuk, ő "egy ismerős soproni", még akkor is, ha nevét vagy a foglalkozását nem is tudtuk. A fotós az 1970-es években számos ilyen ismeretlen ismerősökről készített felvételeket, akikre az utókor ma már szeretetteljes nosztalgiával gondol. Honlapunkon a "Jellegzetes soproni arcok" címke segítségével ezeket a portrékat, életképeket gyűjtjük össze. Kérjük, ha vannak személyes emlékeik a képeken szereplő soproniakról, írják meg őket nekünk. Köszönjük!

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1972
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: G. Nagy Béla
A bejegyzés létrehozása: 2014. július 26.

Hozzászólások

Vendég képe

Sziasztok! Igen, ök akkor is, régi butodaradbjai voltak anno a városnak. Akor lehet volt, aki félt, vagy más egyébb töle, most meg hosszasan nézük a képeket. Bár ki is volt, az idös bácsi jo itt látni. Sopron része volt.
Beküldte: Sályi Sándor

Tarcsai Mária képe

Fogalmam sincs, miért féltek tőle sokat, hisz szinte nem is törődött a külvilággal, saját belső világa volt. Élvezet volt megfigyelni..... Soha el nem múló hála G.Nagy Bélának, hogy megörökítette ezt az arcot, továbbá Lászlónak, aki megosztotta velünk Édesapja hagyatékát....

Keresztes Rózsa képe

Én őt bakter bácsinak tituláltam gyerekkoromban, a sapkájából és a környékből (Frankenburgi út) asszociálva. Lehet sosem volt az....?! Félni szerencsére nem kellett tőle.
Hogy mik kerülnek elő...!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

És hogy kik?:) Örülök, hogy írtál, Rózsa!

Harkai László képe

Én is emlékszem Rá,de a rendes,vagy a becenevére ugyanakkor nem!Viszont kiváncsi lennék egy másik hasonló jellegzetes figurára a városunkból: a ,,Petőfi'' csúfnevű ,állítólag ténylegese költői képességekkel megáldott alakra!Állítólag egy Kolostor utcai ,,lakásban'' találtak rá halála után napokkal!Na és egy másik,meglehetősen ellentmondásos alakja Sopronnak: a Csiszár(hippi), aki a -legnagyobb télben is -kigombolt,mesterségesen megszabdalt munkásruhában,kivágott orrú gumicsizmában járta mind a belvárost,mind az Erzsébet kertet,mind a Lővéreket! tőle is sokan féltek,pedig nem bántott senkit,inkább Őt bántották az ötvenes években a hatalom részéről!Mellesleg pár évig egy házban laktunk a nyolcvanas évek elején a Petőfi-tér 5 alatt!Nagy hirtelenjében ennyi jutott eszembe.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

László, a képek felett a "Jellegzetes soproni arcok" címkére kattintva még talál pár jellegzetes soproni "figurát" és még érkeznek majd képek. Sajnos a Csiszár úrról készült fotót és a visszaemlékezéseket nem adhatjuk közre, mert a család nem járult hozzá.

Harkai László képe

Kiváncsiság alatt természetesen fotókat értettem,hogy lenne -e valakinek róluk képe!

Harkai László képe

Kedves Mónika,ezt nem tudtam,és köszönöm!Ugyan akkor sajnálom,hogy Máté csak a régi lottózó épületével azonosítható be,legalábbis jelenleg...Ehhez a cimkéhez alighanem jó sok személy kapcsolódhatna,kérdés,készültek-e fotók róluk,meg persze az Ön által említett kitételek is közre játszhatnak!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Igen, sajnos nincsen róla fotóm, pedig gyerekkorom meghatározó figurája volt, anyukámék irodájába, az Erdőgazdasághoz (akkor még Templom u. 4) minden héten jött lottót árulni. Talán egyszer lesz róla felvételünk. Lesz majd még pár arc, fotó már van, érkeznek majd a képek a honlapra.

Harkai László képe

Jut eszembe: Sanyi bácsi,a tragikus sorsú kórházi portás,és illetve majdani könyvárus, esetleg a Varga néni,a legjobb gombfoci csapatok,és kapszlis pisztolyok árusa,előbb a kis,majd a nagy Várkerületen!
Van ám még a tarsolyomban több, hasonló,megemlékezésre méltó alany!