Egy régi május elseje az Ógabona téren

Keresés az archívumban

Május elseje az Ógabona téren
Eredeti méret

Bujtás Imre fotója sok mindent elmond. A felvétel Sopronban készült, helyszíne az Ógabona tér. Háttérben a 36. számú házat látjuk, melynek kapujától jobbra a Buza fodrászat volt akkoriban. Az üzlet cégtábláján olvasható férfi-női fodrászat megerősíti azt, hogy a felvétel 1961-nél korábbi nem lehet, ugyanis éppen ebben az évben alakították át borbélyszalonból férfi-női fodrászattá. A ház falán még nem látható az 1970-től ott működő B. Kovács Gábor szűcsmester szőrmetisztító műhelyének cégére, ebből következik, hogy a felvétel 1961 és 1970 között készült. A juharfák lombozatából csakis május elsejére gondolhatunk. A kocsiúton (mert akkoriban így mondtuk) várakozók, akik arra készülnek, hogy csatlakozzanak a május elsejei városi felvonuláshoz.

Mivel a Lackner Kristóf utca felé állnak, a felvonulás a Kisvárkerület felől halad a Széchenyi tér felé, ellenkező esetben a Petőfi tér irányába állnának és a Széchenyi téren csatlakoznának a menethez.

Az „átkosban” meglehetősen gyakran változott a felvonulások menetiránya, attól függően, hogy a végcélként megjelölt majális a Várison, vagy a Bécsi-dombon került megrendezésre.

A plakát és szövege igen sokatmondó. Azt sugallja, hogy a Szovjetunióban nemrég a világűr meghódításával kapcsolatos nagy esemény történt. Ez nem lehet más, mint Jurij Gagarin 1961. április 12-i űrutazása, melynek során 108 perc alatt kerülte meg a Földet. Valóban világraszóló esemény volt, melyet a gyár felvonulásért felelős személyei megörökíttettek azért, hogy azzal vonuljanak fel a Várkerületen.

Az indulásra kész felállásból látható, hogy a Ruhagyár igen népszerű modelljeit ebben az évben második helyre szorította vissza ez a plakát.

Mindent összevetve a kép azt mutatja, amint 1961. május 1-én a Soproni Ruhagyár dolgozói gyülekeznek az Ógabona téren, és arra várnak, hogy csatlakozhassanak a városi felvonulási menethez.

Megjegyzés: a képen látható ház ilyen formában ma már nem létezik. 1987-ben lebontották, helyén emeletes ház épült, földszinti részén két üzlethelyiséggel. A baloldali napjainkban (2015) kondicionáló teremként funkcionál, a jobboldali használt mobil telefonok és alkatrészek eladásával és vételével foglalkozó üzlet.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1960-as évek eleje
Szerző
1961
Évszámos térképre

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2015. július 15. 22:38

A Buza-féle fodrászatban jó pár centiméter hajamat hagytam vissza...amúgy a főnök igazán modern férfi frizurákat készített az akkor divatos "egyen sérók" mellett. Rengeteg "haladó gondolkodású" vendége volt.

| 2015. július 16. 02:21

Kiváló okfejtés! Külön köszönöm Tarcsai Máriának! Egy cseppnyi adalék,hogy Édesapám ezidőben ( is) a Soproni Ruhagyár dolgozója volt,nyilván a saját felvonuló csoportjukat örökítette meg.

Tarcsai Mária | 2015. július 16. 13:10

Örülök, hogy okfejtésem nem tévútnak bizonyult, több mint 50 éves Ógabona téri lakosként sok mindent láttam és megértem itt, bár talán mindössze kétszer fordult elő, hogy a május elsejei gyülekezéseket az ablakból láthattam, mert én is mindig a vonulók közé tartoztam. Viszont a nagymamám, később a szüleim híven beszámoltak mindenről. Különösen a nagymamám volt szenvedélyes ablakon kinézegető, mindent tudott, ami az utcán történt. Hja. akkor még nem volt tévé, vizsont mindenki ismerte a másikat.

Harkai László | 2018. augusztus 31. 18:52

Ezt az okfejtést már három éve sem értettem!
Biztosan bennem van a hiba!

A bejegyzés létrehozása: 2015. július 15.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.