Egy romantikus történet a háború vérzivatarában

Hozzászólok
Azonossági lap
Azonossági lap
Vöröskeresztes eskü igazolása /1944/
A vöröskeresztes igazolvány borítója
Igazolás a Vöröskeresztes tagsági díj befizetéséről
Vonulása a frontra 1944-ben
Visszahonosítási igazolás
Kijelentőlap
Eljegyzési fotó Bécsből /1947/
Távirat
Házassági anyakönyvi kivonat
Értesítő

Volt egy "aranyifjú", aki a soproni Városi mozi igazgatójának öccseként kedvelt figurája volt a soproni társasági életnek. Mozis tevékenysége, népszerűsége ismert volt, mégis felfigyelt egy büszke tartású, csinos, wiedeni özvegyasszonyra és neki nem a független, jómódú jegyese ejtette rabul szívét, hanem a "poncichter" származású kétgyermekes özvegy. (volt is ebből pletyka anno...)

A románc elmélyült, de a háború sokmindent "felülírt"... A férfi 1944-ben a keleti frontra került, mint "önkéntes" alhadnagy, majd sebesülése után amerikai fogságba. (Landshut)

Innen tért haza kedveséhez, aki el sem merte hinni, az akkori közgondolkodás okán, hogy feleségül kérhetik. A háborúnak vége lett, 1947-ben megkezdődtek a kitelepítések és a magát német nemzetiségűnek valló özvegyet, két gyermekével (11 és 7 évesek) órák alatt kitelepítették Németországba. Hiába volt a férfi harca a hatóságokkal, egy születőben lévő felmentési határozat, mire elkészülhetett volna, a vonat kihúzott az állomásról...

Az asszony egy lerombolt országba került, ahol éhínség fenyegetett és a kedvese távol volt tőle, itthon... Alig 2 hétig bírták a borzasztó körülményeket, majd az asszony elhatározta, hogy hazaszöknek. A döntést tettek követték: éjszaka Salzburgnál keltek át a folyón titokban, majd a Bécsben élő nővérnél szálltak meg. Eztán néhány hónap reményteli várakozásban telt.

Ezalatt itthon a férjjelölt belügyminiszteri engedélyt szerzett a házassághoz, majd örömmel sürgönyzött jövendőbelijének a sikerről. A házasság ezután szerencsésen megköttetett Wiesenben (Rétfalu), majd az ifjú pár hazatérhetett, hogy megkezdjék közös életüket.

Az ebből a házasságból született fiú pedig, éppen abban a faluban élvezhette, sokkal később, több rockkoncert élményét...

A férfi édesapám, a hölgy édesanyám.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1944-1949
Kép keletkezésének éve: 
1944
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés létrehozása: 2017. április 26.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Megható történet, kiváló interpretálás ...

Friedrich Rezső képe

Köszönöm, Peti!