Egy soproni katona emlékezete - Bognár Imre (1914-1975)

Keresés az archívumban

Katonák a Braun emlékoszlopnál
Katonák a Braun emlékoszlopnál, Bognár Imre 7-es tüzér kiképzőként (középen, a szakaszvezető). A kép 1938 körül készült.
1
Eredeti méret
Katonák a Tüzéraktanyában
Katonák a Tüzéraktanyában, köztük Bognár Imre, 1937-ben.
2
Eredeti méret
Katonák valahol Sopron környékén
Katonák gyakorlaton valahol Sopron környékén 1939-41 körül. Bognár Imre a kép közepén áll.
3
Eredeti méret

Mindig szívesen adunk közre egykor köztünk élt, Sopronhoz kötődő személyekről emlékképeket, személyes visszaemlékezéseket. Ezúttal Pozsgay Péter küldött nekünk három felvételt és néhány emlékező sort nagypapájáról, Bognár Imréről:

"Nagyapám Pásztoriban született 1914. augusztus 23-án, egy 13 gyerekes parasztcsaládba. 1936-37-ben sorkatonai szolgálatát töltötte Sopronban a 7. tüzérezrednél. A sorkatonai idő leteltével továbbszolgáló kiképző tisztesként, szakaszvezető rendfokozatban Sopronban maradt. Ez a kép hozzávetőleg 1938-ban készült, ahol a katonái körében látható. 1940-ben részt vett Észak-Erdély visszacsatolásában, majd 1942 márciusában ő is elvonult az ezreddel a keleti frontra, ahol meg- és túlélte a doni áttörést. Bár többször fogságba esett, mindig pár órán belül visszaszökött a saját csapatokhoz. 1945. április 4-én hagyta abba a harci tevékenységet Nagykanizsa környékén. Utána gazdálkodott Pásztoriban, kisgazda politikus is volt, ezért a kommunista hatalomátvétel után bebörtönözték és kisemmizték. Később mégis talpra állt, 5 gyermek édesapja lett, és szaktudásának köszönhetően az Országos Lenipari Vállalat vezetője lett. 1975-ben hunyt el. Bár Pásztoriban élt, szíve mindig Sopronba húzott, örök szerelme maradt a város."

Ha Önök is szívesen mesélnének hozzátartozóikról, ismerőseikről, akik egykor Sopronban éltek, kérjük, írjanak nekünk, hogy a személyes történeteken keresztül még átfogóbban bemutathassuk városunk múltját.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1937-41
Szerző
1937
1941
A bejegyzés létrehozása: 2019. február 21.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.