A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Egy soproni katona emlékezete - Bognár Imre (1914-1975)

Hozzászólok
Katonák a Braun emlékoszlopnál
Katonák a Tüzéraktanyában
Katonák valahol Sopron környékén

Mindig szívesen adunk közre egykor köztünk élt, Sopronhoz kötődő személyekről emlékképeket, személyes visszaemlékezéseket. Ezúttal Pozsgay Péter küldött nekünk három felvételt és néhány emlékező sort nagypapájáról, Bognár Imréről:

"Nagyapám Pásztoriban született 1914. augusztus 23-án, egy 13 gyerekes parasztcsaládba. 1936-37-ben sorkatonai szolgálatát töltötte Sopronban a 7. tüzérezrednél. A sorkatonai idő leteltével továbbszolgáló kiképző tisztesként, szakaszvezető rendfokozatban Sopronban maradt. Ez a kép hozzávetőleg 1938-ban készült, ahol a katonái körében látható. 1940-ben részt vett Észak-Erdély visszacsatolásában, majd 1942 márciusában ő is elvonult az ezreddel a keleti frontra, ahol meg- és túlélte a doni áttörést. Bár többször fogságba esett, mindig pár órán belül visszaszökött a saját csapatokhoz. 1945. április 4-én hagyta abba a harci tevékenységet Nagykanizsa környékén. Utána gazdálkodott Pásztoriban, kisgazda politikus is volt, ezért a kommunista hatalomátvétel után bebörtönözték és kisemmizték. Később mégis talpra állt, 5 gyermek édesapja lett, és szaktudásának köszönhetően az Országos Lenipari Vállalat vezetője lett. 1975-ben hunyt el. Bár Pásztoriban élt, szíve mindig Sopronba húzott, örök szerelme maradt a város."

Ha Önök is szívesen mesélnének hozzátartozóikról, ismerőseikről, akik egykor Sopronban éltek, kérjük, írjanak nekünk, hogy a személyes történeteken keresztül még átfogóbban bemutathassuk városunk múltját.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1937-41
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1937
1941
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2019. február 21.