Egy szálloda, egy nyomda és egy kávéház

Hozzászólok
Várkerületi részlet

Amikor 2013-ban felkerült honlapunkra ez a képeslap, a kísérőszövegben Romwalter Károlyról olvashattak - erre utalnak az olvasói hozzászólások is -, azóta azonban a nyomdász életútja elérhetővé vált neves soproniakat bemutató sorozatunkban, itt, így bejegyzésünk szövegének középpontjába a képesn látható épületek kerültek, természetesen kiemelve a Romwalter-féle nyomdát, melyet itt már Károly fia, Alfréd működtetett Kő és Könyvnyomdai Műintézet Romwalter Alfréd néven.

A mai Várkerület 104-es számú ház egyik oldalán - a képen jobbra - a Fehér Rózsa Szálló látható, míg a másik oldalon a Szilvásy-házban működött Wiedemann kávéház és annak terasza figyelhető meg.

A Várkerület ezen házsora a jelen képeslapon a távolban látható Lenck-ház irányából itt tekinthető meg honlapunkon egy színes képeslapon.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1910-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1901
2850-1731
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 14.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A Várkerület 123. előtt állt a svájci stílusban épült utcai pavilon, Wiedemann János kávéháza.

Horváth Péter Pál képe

Lenck Samuel 1847-1850-ig működtette a nyomdát. Először Romwalter Károly, majd Romwalter Károly és fia néven működtek. 1898-tól Romwalter Alfréd volt a nyomda üzemeltetője, mint a ház feliratán is látszik. 1918-től Röttig-Romwalter Rt. néven a Deák téren épült új nyomdában folytatták a tevékenységet.

Wohner Viktor képe

Nyilván sajnos nagyon kevesen vannak már, akik tudják róluk, hogy a nyomdájukban sok egyéb mellett, nagyon finom kidolgozású, igényes, céges megrendeléseknek eleget téve, számlanyomtatással is foglalkoztak.
Birtokomban van egy családi céges számla, amit 1912-ben nyomtattak.
Egyszerűen - és minden túlzás nélkül - csak úgy jellemezhetem: szép.