Életkép a Kuruc-dombról

Keresés az archívumban

Kuruc-dombi életkép
Eredeti méret

Dr.Ormos Károlyné, Helli néni fényképalbumából került elő ez a felvétel, mely a Kuruc-dombon készült, valamikor a két világháború között.

A képet nézve a 92 éves Helli néni a Kuruc-dombbal kapcsolatos emlékeiről mesélt nekünk. Elmondta, hogy élénken emlékszik arra, mennyire szegény családok éltek a Kuruc-dombon, az egykori kaszárnya területén kialakított lakásokban. Elmesélte, hogy sok gyerek járt innen az evangélikus elemi iskolába - Színház u. 27, ma gyülekezeti ház -, akik olyan szegények voltak, hogy az alumínium kanalat a nyakukba lógatva hordták magukkal a Fő téren, a Tábornok-házban akkoriban működött népkonyhára.

Helli néni arról is mesélt, hogy azért élnek benne ennyire az emlékek a szegénységről, mert az édesanyja, mint az Evangélikus Nőegylet tagja végzett felméréseket a lakók viszonyairól.

Néhány emlékmorzsa. Ez is Sopron - anno.

A képen látható szélmalom, egykor Dániel Ágoston szélmalma, ma a meteorológiai állomásnak ad otthont.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1935
5176-2588
Évszámos térképre

Hozzászólások

Németh György | 2016. október 7. 14:18

Helli néni emlékeit annyiban tudom megerősíteni, hogy korai gyerekkoromban, azaz 45 előtt a nincstelen, szegény és rosszul öltözött, mint jelző szinonimája a soproni népnyelvben sajnos a "kurucdombi" volt. Jó pár évnek és a városrész előnyös átalakulásának köszönhetően azt hiszem ez szerencsére elfelejtődött.

A bejegyzés létrehozása: 2016. október 7.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.