A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Életkép a régi Tüzép telepről

Hozzászólok
A régi Tüzép telep

Életkép a régi Tüzép telepről. A családi archívumból előkerült kép készítésének ideje hozzávetőleges.

---

A képet látva Lukács Rita a következőket írta nekünk: "Az én nagyapám, Enzsöl István fuvaros látható középen, a simlis sapkájában."

---

Újabb személyt sikerült azonosítani a felvételen, miután Szalayné Petzelt Csilla a következőket írta nekünk: "A hölgy a képen az édesanyám Petzelt Jánosné, pénztárosként dolgozott a Tüzépen 1948-tól 1982-ig, nyugdíjazásáig."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek vége
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1959
Évszámos térképre
5645-3626
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. április 5.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Ragyogó életkép: háttérben az Arany J. utca háza, a "felíró" pénztáros hölgy munkaköpenyben, a "jó" minőségű szén, lovaskocsik kétoldalt és a jobboldali mögött rejtőzik a 19. AKÖV Győr teherautójának hátulja.
A TÜZÉP nagy jelentőséggel bírt azokban az időkben, mert a gázfűtés szinte ismeretlen volt, mivel a Gázmű városi-gáz mennyisége nem volt elég. Sajnos sok esetben fellépett a szénhiány erősebb teleken, ami miatt komoly probléma volt a fűtőanyag beszerzése.

Dr.Nagy Attila képe

A Vasútállomás mellett volt, ugye?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Attila, a linken olvasható Soproni Szemle 57. oldalán van egy kép, az jól mutatja a helyet.
http://epa.oszk.hu/01900/01977/00132/pdf/EPA01977_Soproni_Szemle_1981-xx...

Horváth Péter Pál képe

Csak egy érdekesség, az 1958-as térképen a Bartók Béla út hosszabb mint az az 1972-esen
http://sopronanno.hu/bejegyzes/sopron-1958
http://sopronanno.hu/bejegyzes/sopron-terkepe-1972
Ezek szerint a TÜZÉP bekebelezte az utca egy részét.
Tök jó volt, mentünk mészért, hatalmas oltógödrök voltak, vakítottak fehéren a napfényben, kontrasztnak meg ott volt a fekete szén - ha volt. Ma már nehéz elképzelni, hogy télen megjött a hideg kint is, bent is, mert hiánycikk volt a fűtőanyag. Öröm az ürömben, hogy ekkor kezdődött a szénszünet, ami jó kis havas idővel párosítva, egész eseménydúsra sikeredhetett.
A szenet a fuvarosoknál lehetett rendelni, kihozták, leszórták a pinceablak elé, és a fizetés után lehetett izomerősítő gyakorlatokat végezni a belapátolással. Varázsszó volt a tatai brikett, de még inkább a lengyel feketeszén magas kalóriatartalommal.
Egyébként a telep a Csengery utca, Arany János utca, Állomás utca kereteiben a Bartók Béla út felől volt célszerűen megközelíthető.
A Tüzéptelep kialakítása előtt sok hadironcsot temettek el itt a jókora bombatölcsérekben.

Friedrich Rezső képe

Még iparvágánya is volt a telepnek! Az innen szállító lovaskocsik voltak az '50-es és '60-as évek idején a fő forgalmi tényezők a Csengery utcában, nem mint most...

Tóth Csaba képe

Én a Csengery u. 56. szám alatt laktam. A TŰZÉP a kertünk hátsó részével határos volt. Sajnos, míg létezett, átok volt, a sok por miatt. Mikor elköltöztették a kialakuló Ipar körútra, az a mi házunk, és rajtunk kívűl még öt családi ház végét jelentette, öt a Csengery u. felől egy az állomás felől. Ugyan is '81-ben kisajátították, lebontották, és most a lakótelep áll a heylükön. Az öt család nevére még most is emlékezek.

Harkai László képe

Kedves Csilla!

Édesapját jól ismertem,1979-82 között dolgoztam a Füszért(Élelmiszer és Vegyiáru Nagyker) vállalatnál,ahol az Ön Édesapja volt a fiók igazgató!Nagyon kedveltük,rendkivül emberséges vezető volt!Minden reggel,még utcai ruhában lejött hozzánk,végig járta az összes raktárt,kezet fogott valamennyiünkkel ,volt pár szava mindenkihez!Bezzeg az utódja:Szándékosan nem írom le a nevét,mert még arra sem tartom méltónak!Ő is lejött reggelente,de nem elég,hogy a köszönésünket sem fogadta,még át is nézett rajtunk!Gondoltam, egyszer lehet véletlen,de amikor már másodszor fordult elő,többé nem próbálkoztam!Igaz,ez nem ide tartozik...