Életkép a Városi Mozinál

Hozzászólok
Az egykori Városi Mozi

1913-ban nyitott meg a Városház -akkor még Dobner Nándor-utcában a Városi Mozi, melynek vezetője dr.Friedrich Károly volt. A Friedrich család archívumából előkerült felvételen egy, a mozi főbejáratánál elkapott pillanat látható. A fotón jól kivehető az éppen aktuális műsor plakátja, így tudjuk, hogy akkoriban éppen az 1934-ben két Oscar-díjra jelölt Szökevény vagyok című film volt műsoron.

A mozi épülete ma már nem áll, helyén a római korból feltárt régészeti leletek tekinthetők meg.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek közepe
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1935
Évszámos térképre
4139-1250
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2016. május 16.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Köszönöm Mónika a pontos felvezető szöveget, amit csak annyival tudok még kiegészíteni, hogy az ajtóban álló hölgy, Friedrich Józsa, édesapám, Rezső és Kari bácsi húga, aki szívesen részt vett a másik Friedrich leány, Olga-val, a mozi működtetésében.
A film eredetének kinyomozásáért külön köszönet!

Tarcsai Mária képe

Istenem, mennyire imádtam a városi mozit. sok jó filmet láttam ott fiatal koromban. a cowboyfilmektől az olasz filmdrámákon és amerikai filmeken át a jó magyar filmekig.
Egyszer még a karórámat is elvesztettem ott, később visszamentem és a személyzettel együtt kerestük. Csodák csodájára de meglett. Még a filmre is emlékszem: "Egy pikoló világos"

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az itt látható https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1103988063069942&set... 1914-es OeZ. hirdetésben a Városi Mozi helyének megjelöléseként Háromház-tér a Várostorony mellett szerepel. (Städtisches Mozi Dreihäuserplatz am Stadtturm)
A mozi megnyitásakor Dr. Friedrich Károly még nem, csak később lesz igazgató.

Horváth Péter Pál képe

Ezek szerint a mozit a Háromház-téren építették, míg a fotót, a Dobner Nándor utcában készítették ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Már nem volt "három ház" de a tér ettől még csak nagyobb lett, arra pont jó, hogy a mozinak helyet adjon. Így született meg: "vis -a-vis dem Rathaus". A kép idejében még volt Háromház, meg Dobner N. utca is. Lehet, hogy közben a Mozi címe megváltozott volna?

Horváth Péter Pál képe

Úgy tűnik igen. Az új városháza építésekor nyílt utcát hozzácsapták a Három-ház tér közterülethez (ahol a mozi megnyílt 1913. szeptemberében). 1927-ben ez a szakasz megkapta a Dobner nevet, így a kép készítésének az idejére címet váltott ...

Both István képe

Kisgyerekként életemben először itt voltam moziban. A moziterem hátsó részében "páholyok" volta, ha jól emlékszem 4-4 székkel. Nagyon jó randihely volt, ezért nem mindig a film volt az érdekes.