Életkép az egykori Szegély útról

Hozzászólok
Az egykori Szegély út

A mai Mikoviny Sámuel utca elődjeként 1910-ben jegyezték be a telekkönyvekbe a Szegély utcát - képeslapon Szegély útként szerepel -, melynek egyik lőveréről ez a ritkán látott képeslap készült. Érdekes megfigyelni az ereszcsatornák folyókái alá kihelyezett vízgyűjtő alkalmatosságokat, melyek a lőveri hétköznapok elengedhetetlen kellékei voltak egykor.

---
A képeslap tulajdonosa, Haupt Erik hozzászólásában megosztotta velünk, kik láthatók a képen:"A képen látható kisfiú Haupt Imre, aki az első világháborúban halt meg, a kislány pedig Haupt Elza, aki Sopron bombázásában vesztette életét."

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1910-es évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1911
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. február 17.

Hozzászólások

Haupt Erik képe

A képen látható kisfiú Haupt Imre, aki az első világháborúban halt meg, a kislány pedig Haupt Elza, aki Sopron bombázásában vesztette életét.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a kiegészítést, Erik!

Horváth Péter Pál képe

Haupt Elza pü. számellenőr 1929-ben a gr. Tisza István 17. sz. alatt lakott - saját tulajdonú házban. Hogy ebben az időben kinek a tulajdona volt a Szegély út 38. - nem találtam utalást.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Péter, a témában a Történetek közt érdemes elolvasni Erik családtörténeti írását. A gr. Tisza István úti házról is van kép a honlapon. Azt hiszem, érdemes lesz egy "Haupt" címkét csinálnom holnap, hogy összekapcsolódjanak Erik anyagai.

Haupt Erik képe

Én köszönöm a közzétételt! Ez esetben is örömmel várok minden hozzászólást! Vajon mi lett a ház sorsa, hol állhatott pontosan?

Bakay-Berkecz Annie képe

Kedves Erik, lehet tudni, hogy meddig lakott a család ebben a házban? Van egy nagyon gyenge ötletem, hogy hol lehetett, de vissza kellene vezetni a lakókat... A mai Mikoviny u. 38 szám alatt egy átlagos, sátortetös ház áll, a számozás is megváltozhatott - két házzal elötte viszont egy nagyon hasonló, szépen renovált épület van, hasonló korú lehet, mint a fotón lévö.

Horváth Péter Pál képe

A házszámozás nem megfelelő támpont, mert azóta megváltoztatták. Az egykori Szegély út 38. ma a Mikoviny út 26. alatt található.

Bakay-Berkecz Annie képe

Péter, köszönöm a tippet - minden nap ránézek a 26. szám alatti házra, mert szemben van velünk, de nem jöttem volna rá, hogy megegyezhet a kettö! (Kissé megtévesztö a ház jobb oldalán a gyalogos út) Ha találkozok a tulajdonossal megkérdezem, hogy lefotózhatom-e, ugyanis egy hatalmas tiszafa takarja... Láttam a fotót is a facebookon amit készített Péter, de az a szomszéd épület!

Horváth Péter Pál képe

Kiindulási pont lehet, 1910-ben hány ház állt, a Szegély út jobb oldalán? Egyébként a kép egybevág a leírással - a Szegély úti nyaraló....

Horváth Péter Pál képe

Ja, és még egy dolog -a Lövérek (telkek) méretei is megváltoztak, és többnyire nem az előnyükre....

Bakay-Berkecz Annie képe

Sajnos igaz! Péter, van egy 1928-as geológiai térképem és még akkor sem volt túl sok épület a "páros oldalon", a Lánzséri út két oldalán állt egy-egy ház, a bal oldalán lévö helyén ma egy nagy sárga ház áll, 32-es házszámmal. Amit ott lebontottak, az feljebb állt. Igazából lenne kedvem egy régi helyrajzi térképbe belenézni, de nem tudom hol vannak? Talán a levéltárban?

Bakay-Berkecz Annie képe

Péter, ha megint erre jár, lessen be a 26-os házszám mögé! (Kint van a kapun) A tipp jó, csak Ön a 28-30-ast fotózta, amin sajnos nincs házszám. Az a ház, ami elött Ön állt, hogy fényképezni tudjon - a piros téglás - viszont már megvolt 1910-ben, van is róla pár sor egy másik posztban.

Horváth Péter Pál képe

Ami rossz információ, az egykori Szegély út 38. ma Mikoviny út 32. 34. sz. telkek mögött húzódott ...

Haupt Erik képe

Kedves Annie,

a családfő halála (1917) után valószínűleg eladták a villát.
Nekem a fénykép perspektívájából úgy tűnik, hogy a Mikovinyi úttól távolabb, feljebb állt, mint a mostani házsor. Sajnos, nekem nehéz eljutni a soproni hivatalokba így ismételten köszönök minden információt!

Bakay-Berkecz Annie képe

Kedves Erik! A "street view" nem tudom, mennyire ismerös Önnek... Nem jöttem még rá a használatára, viszont ha a google keresön beadja, hogy "sopron mikoviny u. 28 9400", rögtön megjelenik egy kép, amira rákattinthat - ha ügyesen navigál, rögtön a szomszédban megtalálja (jobbra az említett épülettöl) a Mikoviny u. 26-ot. Egy hatalmas, kúpra nyírt tiszafa takarásában látszódik egy fehér ház, a fa verandából is kivehetö egy rész... Jelenleg ö a "gyanús" épület! (A tetöteret beépítették.) Ha kicsit forgolódik a programmal, a szemben lévö oldalon láthatóak azok az épületek, ami a "Mikoviny u. " bejegyzés alatt szerepelnek, ezek az új "lehetséges" szomszédok...
Viszont ha balra "indul" el, akkor egy gyalogos utat fog látni (Lánzséri út) ami mellett áll egy nagy sárga ház - alaprajzában nagyon hasonlít arra, amit keresünk és az Ön fotóján is elhalad egy gyalogos út a háztól jobbra. Itt viszont elbontott ház helyére épült az új, a régi ráadásul feljebb is állt... én erre tippeltem volna, Péter szerint viszont a 26 alatt kellett, hogy álljon...

Horváth Péter Pál képe

Itt rejlik a helyes válasz ...

Haupt Erik képe

Nagyon hálás vagyok ezekért az új információkért! Izgalmas! Nagyon köszönöm!

Bakay-Berkecz Annie képe

Még nincs vége...

Horváth Péter Pál képe

A 25-ös katonai térképen már nincs rajt a ház (nyaraló) kontúrja, valószínű, már korábban lebontották...

Horváth Péter Pál képe

Még egy gondolat, az 1850-es évektől a Löwerekben gerendavázas, téglafal betétes nyaralókat építettek (mint a képen is), az 1800-as évek vége felé kezdtek építeni - téliesíthető - faverandás villákat, majd ettől az időszaktól kezdve költöztek a polgárok állandó jelleggel a Löwerekbe.

Bakay-Berkecz Annie képe

Pénteken mehetek a levéltárba - nem is tudom, mit keressek, de hátha találok valami helyrajzi térkép-félét... Az Ön által javasolt ház (a 26-os) tulajdonosát persze pont most nem sikerül "elcsípnem", szeretném neki ezt a fotót megmutatni.

Haupt Erik képe

Haupt Imre ma száz éve esett el Lengyelországban Chodel városka mellett...

Horváth Péter Pál képe

5 évvel ezelőtt, mint látható sokan próbálkoztak az épület helyszínének beazonosításával (köztük én is). Pedig a cím egyértelmű, ahogy annak idején is írtam, Szegély úti nyaraló. Ma a Mikoviny 32. és 34. Haupt Erik azt írta, a hogy a ház "feljebb állt, mint a mostani házsor". Itt rejlik a titok a nyitja. ahogy annak idején is írtam, " a Lövérek (telkek) méretei is megváltoztak , és többnyire nem az előnyükre".
Nos, annak idején ezek a telkek hatalmasak voltak, és az épületeket többnyire a telek közepén helyezték el. Ez a telek a Szegély útról nyílt, (38.sz.) és a mai Panoráma útig tartott, aztán a megnyitották az Alsóőrház közt, így a telek elvesztette kapcsolatát a Szegély úttal. A Szegély út melletti telket is megosztották, így lett belőle Mikoviny 32. és 34. Ebből következik, a nyaraló mai meghatározással az Alsóőrház köz, Lánzséri út és Panoráma út közti telkek közepe táján helyezkedett el . (5 évvel ezelőtt Mikoviny út 26-ot írtam, ez téves meglátás volt.) ...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2435433876738077&set...

Horváth Péter Pál képe

A kép 1910 előtt készült ...