Életkép az egykori Szegély útról

Hozzászólok
Az egykori Szegély út

A mai Mikoviny Sámuel utca elődjeként 1910-ben jegyezték be a telekkönyvekbe a Szegély utcát - képeslapon Szegély útként szerepel -, melynek egyik lőveréről ez a ritkán látott képeslap készült. Érdekes megfigyelni az ereszcsatornák folyókái alá kihelyezett vízgyűjtő alkalmatosságokat, melyek a lőveri hétköznapok elengedhetetlen kellékei voltak egykor.

---
A képeslap tulajdonosa, Haupt Erik hozzászólásában megosztotta velünk, kik láthatók a képen:"A képen látható kisfiú Haupt Imre, aki az első világháborúban halt meg, a kislány pedig Haupt Elza, aki Sopron bombázásában vesztette életét."

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1910-es évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1911
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. február 17.

Hozzászólások

Haupt Erik képe

A képen látható kisfiú Haupt Imre, aki az első világháborúban halt meg, a kislány pedig Haupt Elza, aki Sopron bombázásában vesztette életét.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a kiegészítést, Erik!

Horváth Péter Pál képe

Haupt Elza pü. számellenőr 1929-ben a gr. Tisza István 17. sz. alatt lakott - saját tulajdonú házban. Hogy ebben az időben kinek a tulajdona volt a Szegély út 38. - nem találtam utalást.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Péter, a témában a Történetek közt érdemes elolvasni Erik családtörténeti írását. A gr. Tisza István úti házról is van kép a honlapon. Azt hiszem, érdemes lesz egy "Haupt" címkét csinálnom holnap, hogy összekapcsolódjanak Erik anyagai.

Haupt Erik képe

Én köszönöm a közzétételt! Ez esetben is örömmel várok minden hozzászólást! Vajon mi lett a ház sorsa, hol állhatott pontosan?

Bakay-Berkecz Annie képe

Kedves Erik, lehet tudni, hogy meddig lakott a család ebben a házban? Van egy nagyon gyenge ötletem, hogy hol lehetett, de vissza kellene vezetni a lakókat... A mai Mikoviny u. 38 szám alatt egy átlagos, sátortetös ház áll, a számozás is megváltozhatott - két házzal elötte viszont egy nagyon hasonló, szépen renovált épület van, hasonló korú lehet, mint a fotón lévö.

Horváth Péter Pál képe

A házszámozás nem megfelelő támpont, mert azóta megváltoztatták. Az egykori Szegély út 38. ma a Mikovinyi út 26. alatt található.

Bakay-Berkecz Annie képe

Péter, köszönöm a tippet - minden nap ránézek a 26. szám alatti házra, mert szemben van velünk, de nem jöttem volna rá, hogy megegyezhet a kettö! (Kissé megtévesztö a ház jobb oldalán a gyalogos út) Ha találkozok a tulajdonossal megkérdezem, hogy lefotózhatom-e, ugyanis egy hatalmas tiszafa takarja... Láttam a fotót is a facebookon amit készített Péter, de az a szomszéd épület!

Horváth Péter Pál képe

Kiindulási pont lehet, 1910-ben hány ház állt, a Szegély út jobb oldalán? Egyébként a kép egybevág a leírással - a Szegély úti nyaraló....

Horváth Péter Pál képe

Ja, és még egy dolog -a Lövérek (telkek) méretei is megváltoztak, és többnyire nem az előnyükre....

Bakay-Berkecz Annie képe

Sajnos igaz! Péter, van egy 1928-as geológiai térképem és még akkor sem volt túl sok épület a "páros oldalon", a Lánzséri út két oldalán állt egy-egy ház, a bal oldalán lévö helyén ma egy nagy sárga ház áll, 32-es házszámmal. Amit ott lebontottak, az feljebb állt. Igazából lenne kedvem egy régi helyrajzi térképbe belenézni, de nem tudom hol vannak? Talán a levéltárban?

Bakay-Berkecz Annie képe

Péter, ha megint erre jár, lessen be a 26-os házszám mögé! (Kint van a kapun) A tipp jó, csak Ön a 28-30-ast fotózta, amin sajnos nincs házszám. Az a ház, ami elött Ön állt, hogy fényképezni tudjon - a piros téglás - viszont már megvolt 1910-ben, van is róla pár sor egy másik posztban.

Haupt Erik képe

Kedves Annie,

a családfő halála (1917) után valószínűleg eladták a villát.
Nekem a fénykép perspektívájából úgy tűnik, hogy a Mikovinyi úttól távolabb, feljebb állt, mint a mostani házsor. Sajnos, nekem nehéz eljutni a soproni hivatalokba így ismételten köszönök minden információt!

Bakay-Berkecz Annie képe

Kedves Erik! A "street view" nem tudom, mennyire ismerös Önnek... Nem jöttem még rá a használatára, viszont ha a google keresön beadja, hogy "sopron mikoviny u. 28 9400", rögtön megjelenik egy kép, amira rákattinthat - ha ügyesen navigál, rögtön a szomszédban megtalálja (jobbra az említett épülettöl) a Mikoviny u. 26-ot. Egy hatalmas, kúpra nyírt tiszafa takarásában látszódik egy fehér ház, a fa verandából is kivehetö egy rész... Jelenleg ö a "gyanús" épület! (A tetöteret beépítették.) Ha kicsit forgolódik a programmal, a szemben lévö oldalon láthatóak azok az épületek, ami a "Mikoviny u. " bejegyzés alatt szerepelnek, ezek az új "lehetséges" szomszédok...
Viszont ha balra "indul" el, akkor egy gyalogos utat fog látni (Lánzséri út) ami mellett áll egy nagy sárga ház - alaprajzában nagyon hasonlít arra, amit keresünk és az Ön fotóján is elhalad egy gyalogos út a háztól jobbra. Itt viszont elbontott ház helyére épült az új, a régi ráadásul feljebb is állt... én erre tippeltem volna, Péter szerint viszont a 26 alatt kellett, hogy álljon...

Haupt Erik képe

Nagyon hálás vagyok ezekért az új információkért! Izgalmas! Nagyon köszönöm!

Bakay-Berkecz Annie képe

Még nincs vége...

Horváth Péter Pál képe

A 25-ös katonai térképen már nincs rajt a ház (nyaraló) kontúrja, valószínű, már korábban lebontották...

Horváth Péter Pál képe

Még egy gondolat, az 1850-es évektől a Löwerekben gerendavázas, téglafal betétes nyaralókat építettek (mint a képen is), az 1800-as évek vége felé kezdtek építeni - téliesíthető - faverandás villákat, majd ettől az időszaktól kezdve költöztek a polgárok állandó jelleggel a Löwerekbe.

Bakay-Berkecz Annie képe

Pénteken mehetek a levéltárba - nem is tudom, mit keressek, de hátha találok valami helyrajzi térkép-félét... Az Ön által javasolt ház (a 26-os) tulajdonosát persze pont most nem sikerül "elcsípnem", szeretném neki ezt a fotót megmutatni.

Haupt Erik képe

Haupt Imre ma száz éve esett el Lengyelországban Chodel városka mellett...