Életképek a Bors László Általános Iskolából

Keresés az archívumban

Életképek a Bors László Általános Iskolából
1
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
2
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
3
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
4
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
5
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
6
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
7
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
8
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
9
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
10
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
11
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
12
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
13
Eredeti méret
Életképek a Bors László Általános Iskolából
14
Eredeti méret

Az 1970-es évek elején vehették birtokba a tanulók a Kellner Sándor - ma Király Jenő - utcában megnyitott Bors László Általános Iskolát. Az iskola előtt a névadó, Bors László (1895-1919) újságíró, költő, majd a Tanácsköztársaság alatt a soproni forradalmi törvényszék vádbiztosa szobrát is elhelyezték, sőt a bejárathoz emléktábla is került.(Ma mindkettőt a Soproni Múzeum őrzi.)

Finta Béla felvételei az iskolánál készültek és valószínűleg több eseményt örökítettek meg. A szoboravatás mellett talán az 1970-es első évnyitó képeit láthatjuk a sorozatban, sajnos ezt pontosan nem tudjuk. Kérjük olvasóinkat, hogy ha a képek kapcsán bármilyen emlék eszükbe jut vagy felismernek valakit a fotókon, írják meg nekünk, ezzel is segítve minket abban, hogy a felvételek készítésének pontos apropóját/apropóit kideríthessük.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1970 körül
Szerző
1970
Évszámos térképre

Hozzászólások

Varga Gábor | 2018. szeptember 2. 14:56

Mindenkinek jó napot!
Azt hiszem hogy,a harsonás fiúk egyike a barna hajú Varga Imre,ő a bátyám, a másik a Gáncs Imi!Szerintem hetedikesek lehetnek így ezek a képek 76-ban készülhettek.
A 11-es képen világosbarna kabátban az igazgató Gyopár János,előtte a katonás hölgy Teri néni.matektanár és KISZ titkár!
A 12,13 képen a kisiskolások mellett Putyi néni az első tanítóm.Hátrébb az ABC feliratnál áll az osztályom,az 5.A,előttünk a csinos Szényi Éva osztályfőnökünk!

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. szeptember 2. 14:57

Nagyon köszönöm, én csak Szittner Lajos bácsit ismertem fel.

Nagy Tamás | 2018. szeptember 2. 15:07

Az első kép jobb szélén Sári néni, tőle balra Ági néni. A 11-es kép jobb szélén Teri néni.

Tóth Szilvia | 2018. szeptember 7. 09:36

A 11-es képen Szittner Lajost, Gyopár János igazgatót, anyukámat :D (Bánki Gáborné Ági néni a beszédet mondó férfi és a piros ruhás hölgy között), és a szélén pedig Dollmayerné Teri nénit ismerem fel, aki osztályfőnököm volt. Viszont szerintem a kép későbbi, mivel én 1979-ben végeztem ott, és akkor még a Bors és a Kellner két külön iskola volt, és talán 1980-tól egyesült a két iskola, viszont ezen a képen mindkét iskola tanárai szerepelnek.
Sajnos a gyerekek nem ismerősek nekem, talán még az utolsó 14-es képen a kép bal szélen álló lány ismerős, de nem tudom a nevét, illetve itt is látható Gyopár János igazgató, akiről olyan emlékem van, hogy egyszer saját kezűleg húzott ki egy ünnepély soraiból, mikor szokás szerint elájultam :D mellette az igazgató helyettes talán Margit? néni, aki gyakorlati órát tartott nekünk. A három férfi előtt álló lányka pedig engem Szekeres Timire emlékeztet.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. szeptember 7. 13:49

Köszönöm. A Bors 1980-ig volt önálló, bőven lehetnek későbbiek a képek annál, amit írtam.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. szeptember 7. 13:49

Még két hozzászólás Facebookos oldalunkról:

A beszėdet mondò hölgy Horvàth Imrėnė, a tanåcs művelődèsi ės oktatåsi osztåly vezetője volt.

A kék kosztümös hölgy Dollmayer Károlyné, Teri néni.

Vissi Géza | 2018. szeptember 11. 22:52

Tisztelt Szerkesztő!

1971 és 79 között voltam az iskola tanulója, az előttem szóló Varga Gábor (Guci) osztálytársaként.
Az 1. számú kép egy úttörőavatáson készülhetett. Emlékeim szerint más ünnepeken nem volt zenekar, csak az avatásokon. Ezeket mindig május végén tartották. Az elsősök kisdobosok, a negyedikesek pedig úttörők lettek.
A három rajzászló közül a baloldali mellett Kuntár Tibi szőke feje látszik, rajta piros nyakkendő, tőle balra pedig mindenkin kék nyakkendő van, tehát Tibi nagy valószínűséggel 5. osztályos volt ekkor.
Mivel egy évvel idősebb, mint én, ezért az esemény 1975 májusában lehetett.
Az Úttörőzenekart Fohner János vezényli. A bal kezénél Vörös Péter (ő most a Városi Fúvószenekar titkára) feje látszik, jobb kezénél pedig a hosszú hajú Piskó Jutka. Mindketten ütősök. Ha az előzőekben nem tévedtem, akkor ez éppen a mi osztályunk úttörőavatása volt.
Ami elbizonytalanít: Az Úttörőzenekar honlapja szerint Friedrich András 1975-ben vette át Fohnertől a karmesteri pálcát. Ha ez május után volt, akkor a fentiek igazak. Ha május előtt, akkor a kép az 1974-es avatáson készült és Kuntár Tibi nem egy, hanem két évvel idősebb nálam.
Az első sorban három tanár áll. Jobbról balra Lomoschitz Pálné, Sári néni, az ismert hegedűs, koncertmester felesége, aki biológiát tanított, Orbán Istvánné, Ági néni, orosztanár, és az úttörő kinézetű Rozs Gáborné, Ica néni.
Ági nénitől balra az első sorban Schranz Jani áll.
A háttérben az ABC fala előtt látszik egy magas, szemüveges ember, a Knábel bácsi, akinek a 70-es évek második felében több gyereke is járt oda. Mindannyian nagyon magasak voltak.

A 2. és 3. kép ugyanazon az eseményen készült, szerintem 1975 tavaszán. A fodrászat üvegportáljára ki volt ragasztva egy vörös csillag és egy római 11-es. A pártkongresszusokra hívták fel akkoriban ilyen módon a nép figyelmét. Az MSZMP XI. kongresszusa 1975 márciusában volt, tehát az esemény a Forradalmi Ifjúsági Napok (így hívták akkor gyűjtőnéven a március 15-i, 21-i és április 4-i ünnepeket) egyik ünnepségén, márciusban lehetett. Vagy áprilisban, ha elfelejtették levakarni a kongresszusi feliratot.
Az ABC fala előtt látszik sötétsárga kendőben Maja néni (tanítónő), halványabb sárga kendőben egy másik tanítónő, akit habitusa miatt Ursulának hívtunk (az igazi nevét talán akkor sem tudtam), és fehér kucsmában Putyi néni, Harcos Sándorné, áldott emlékű tanítónőnk az 1. és 2. osztályban.
A 3. képen az elől álló rajvezetők közül halványkék kabátban Jáki Gabriellát vélem felfedezni. Mögötte áll egy fiú zöld csíkos sapkában, amögött pedig kék-piros-fehér csíkos sapkában talán Simon Gábor áll, aki később ismert politikus lett az MSZP színeiben.

A 7. képen a középen látható férfi és nő között a háttérben Ács Ferenc tanár úr alakja tűnik fel, aki az ének mellett nekünk 7. osztályban kémiát is tanított. Szerintem ő nem volt kémia szakos, de talán abban az évben az iskolának nem állt rendelkezésére megfelelő szaktanár, ezért Ács tanár úrra osztották ezt a szép feladatot. Később sikerült a hiányt pótolni és 8. osztályban már az újonnan érkező Lendvai Péternétől, Klári nénitől tanultuk a kémiát.

A 12. és 13. kép is egy eseményen készült. Ez vagy 1976, vagy 78 tavaszán lehetett, március-áprilisban.
A kép jobb szélén Putyi néni vigyáz az elsőseire, akiken még nincs nyakkendő. A mellettük álló, nyakkendős másodikosok közül kiemelkedik Brand Andrea, aki később ismert kosárlabdázó lett az SVSE-ben, és egy szemüveges Knábel fiú.
Az őrsi zászlók rengetegében az első sorban álló Szabó Ágit vélem felismerni, fehér térdharisnyában és úttörőnyakkendőben. Ő velünk egy évfolyamra járt, de a "b" osztályba.
Bal oldalon látszik a hosszú szőke hajú Szényi Éva néni (később Bajzikné), 5-8-ban osztályfőnökünk, aki tényleg mindig nagyon csinos volt. Mögötte mi (az osztálya) nem látszunk, de mivel Szabó Ági a képen van, ezért nekünk is ott kell lennünk valahol. Éva nénitől jobbra, sötét rózsaszín kabátban Eta néni áll, aki matektanár volt.
Guci szerint - bár közülünk senki sem látszik - mi 5. osztályosok voltunk ekkor, tehát szerinte a kép 76-ban készült. Ez nem elképzelhetetlen, mert abban az évben is elsősei voltak Putyi néninek, de én mégis inkább 78 tavaszára szavaznék, mert Szabó Ági, az egyetlen, aki a mi évfolyamunkból látszik, már nem 5. osztályosnak tűnik, hanem nagyobbnak.
A háttérben a fodrászat előtt látszó tanító néni sárga kabátban, rövid vörös hajjal Dukai Imréné, Ili néni, aki 3-4-es tanítónk volt. A virágbolt kirakata előtt állnak balról jobbra: hatalmas hajkoronával Cséri Kati néni, tanítónő, horgolt sapkában Ida néni, napközis nevelő, Éva néni és Pirger Istvánné, Magdi néni, tanítónők.
A virágbolt üvegportáljára ki van ragasztva az aktuális moziműsor, a Szabadság és a bánfalvi Petőfi mozi műsora.

A 14. képen a zászlótartó balján szerintem Balla Józsi osztálytársam áll. A kép 77 tavaszán készülhetett, mert a zászlót tartó fiú legalább 2 évvel idősebb volt nálunk, és mi 79-ben végeztünk.
A férfiak előtt álló kisdobos leányzó szerintem is Szekeres Tímea, aki két évvel fiatalabb nálunk. Tehát ha ő itt 4. osztályos, akkor a kép valóban 77-es, ha harmadikos, akkor a kép 76-os.
Balla Józsitól jobbra Sógor Ferenc látszik, mellette Erzsi néni az igazgató-helyettes, aki erős dohányos volt és gyakorlati foglalkozást tartott. Ez a tantárgy hozzávetőlegesen a mai technikának felelt meg. Erzsi néni mellett áll Gyopár János igazgató, aki alsóban ének órát tartott.
Az iskola akkori vezetői a készségtárgyak oktatásában jeleskedtek.

A mozgalmi nómenklatúra szerint az iskola egy úttörőcsapatot alkotott. Mi voltunk az 558-as számú Zrínyi Ilona úttörőcsapat. Később átkereszteltek bennünket, helyesebben új nevet kaptunk (keresztelést szóba hozni sem volt ildomos), és Bors László úttörőcsapat lettünk. Az úttörőcsapat vezetője a 11. képen látszó kosztümös Dollmayer Károlyné, Teri néni volt, aki szigorú matektanárként maradt meg emlékeimben.

Gratulálok a munkájukhoz, a honlaphoz! Gyakran olvasgatom, keresgélem a régi dolgokat.
Becht Rezső a kedvencem.
Jó hogy legalább itt lehet olvasni.
Méltatlan, hogy nem tudunk a könyvespolcunkról Becht kötetet leemelni.
Senki sincs Sopronban, akinek eszébe jutna a kiadása?

Munkájukhoz sok erőt és kitartást kívánva, üdvözlettel: Vissi Géza

Tóth Szilvia | 2018. szeptember 12. 15:57

Kedves Géza!

Elismerésem, nagyon jó a szemed, ki tudtad valahogy nagyítani a képeket? :) Most végignézegettem, akiket írtál, és valóban én is felismerni véltem így az említett tanárokat, valamint Jáki Gabit, Balla Józsit. Én is abba a bizonyos b osztályba jártam veletek egy évfolyamba, ahová Szabó Ági is, és emlékszem is rád, meg Gucit is ismerem:) Annyit szeretnék hozzáfűzni az általad leírtakhoz, hogy ha a 12, 13-as képen az valóban Szabó Ági, akkor a bal oldalán álló lány az Iván Ildi. Sajnos azért nagyon nehezen lehet kivenni az arcokat. Egy gondom van csak, hogy viszont a 12. kép jobb szélén, Putyi néni elsősei között a farmerkabátos fiúcskában viszont határozottan felismerni vélem Ambrus Jánost, (Május 1 téren, a panelsor közepe táján lakott, nővére Ambrus Ildikó a Kellnerbe járt) aki viszont két évvel fiatalabb nálunk, na az borítaná az előbbieket, hiszen akkor nem lehetnénk mi már úttörők, csak harmadikosok.
Viszont a képek valóban nem lehetnek 80 utániak, mint ahogy az előző hozzászólásomban írtam, pl. Gyopár János igazgató 80-ban nyugdíjba vonult anyukám szerint. Valószínűleg a szoboravatás kapcsán voltak ott jelen városi vezetők, illetve más iskolákból, akik az úttörőmozgalomban tevékenykedtek (Szittner Lajos, Sógor Ferenc, anyukám).

Vissi Géza | 2018. szeptember 12. 17:13

Kedves Szilvi!

Én is jól emlékszem rád, meg ikertestvéredre, Csabára is.
Igen, Iván Ildikó áll Szabó Ági balján. Az arca ismerős volt, de a neve segítség nélkül nem ugrott be.
Nekünk a 12. és 13. képek készítésének időpontjában két ok miatt is úttörőknek kellett lennünk:
1. Szabó Ágin látszik, hogy piros a nyakkendője.
2. Szényi Éva szerepel a képen. (Ö akkor végzett a főiskolán, majd kezdett tanítani, s lett azonnal osztályfőnökünk, mikor mi ötödikesek lettünk.)

A "hozzászólás" közben jutott eszembe, hogy jövőre, 2019-ben lesz a 40. évfordulója, hogy befejeztük az iskolát.
Ennek kapcsán megelevenedett a fantáziám....
Az osztálytársaim többségével azóta nem találkoztam.
Osztályunk létszáma 32 fő volt, ebből magamban 25 nevet tudtam felsorolni.

Jó, hogy hallottam felőled!
Üdvözlöm Csabát is, szeretettel:
Géza

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. szeptember 12. 16:58

Kedves Géza! Nagyon szépen köszönöm az alapos leírást, hihetetlen jó volt olvasni! Ugyancsak köszönöm a kedves sorokat, örülök, ha érdekes dolgokat talál a honlapon.
A Becht ki nem adás nekem is szívfájdalmam, én sajnos csak a közvetítője vagyok az anyagnak, többször győzködtem már a közreadót, hogy lépjünk valamit az ügyben, eddig sajnos sikertelenül. Bízzunk benne, hogy egyszer lesz még könyvalakban is Bűvös henger. (nekem is a szívem csücske Becht .... )

Kótai Mónika - szerkesztő | 2020. december 20. 13:52

Palaczk Péter gondolatai a képekhez kapcsolódóan:

A 12-13-as képeken Putyi néni osztályából, amibe én is jártam, az
alábbi arcokat ismerem fel, a képek jobb szélén, a virágüzlet előtt:
• Fessler Tamás, Fesi – sajnos, nagyon korán, 18 évesen meghalt (a
kamera felé fordított arca a 12-es képen, kb. Putyi néni és a Kozmetika
között látszik, Putyi nénitől kb. a 4-5-ik gyerek).
• Pázsint Andi (fehér fodros szélű sapkában)
• Vass Timi (piros sapkában, kabátban, nadrágban)
• Kósa Évi (kockás kabátban, piros cipőben)
• Kéri Tomi (világoskék nadrágban és felsőben)
• Baranyai Szilvi (Pázsint Andi mögött, a fejétől jobbra látható a
12-es képen)
• Németh Zsolti (Putyi néni kabátja előtt látszik az arca)
• talán Halász Laci látszik a vörös hajú magas frufrus kisfiútól a
képen balra (Laci 2-3 éve halt meg)
• A vörös hajú kisfiú pedig én vagyok – Palaczk Péter
Itt a képeken elsősök voltunk, 1976-ban kezdtük az iskolát.

A bejegyzés létrehozása: 2018. szeptember 2.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.