Életképek a Mező utcából

Hozzászólok
Életkép a Mező utcából - az eredeti fotó
Életkép a Mező utcából - a vágott változat
Életkép a Mező utcából - negatívról digitalizálva

Hauszner Sándor az 1950-es évek végén készítette ezeket a felvételeket a Mező utcában. Az első kép érdekessége, hogy Sanyi bácsi nemrég berajzolta rajta, hogyan kellett volna elkészítenie a fotót ahhoz, hogy a legideálisabb kompozíció szülessen. Ígyhát kipróbáltuk - második felvétel -, hogy milyen lenne a felvétel megvágva. A harmadik fotó szintén az utcában készült, a szereplőiről több felvételt is digitalizáltunk, de Sanyi bácsi kérésére ezeket a fotókat nem tesszük közzé.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1957
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1957
Évszámos térképre
5144-1886
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. július 7.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

De szuper képek!
1964-től '70-ig ott laktam abban a "manzárdos" házban...ugye Péterpál? A kép bal szélén, pedig véget is ért a házak sora. (nagyon csendes utca volt, anno...)

Horváth Péter Pál képe

Kivéve, amikor még tehén korzó volt, később pedig, amikor kijelölték a brennbergi buszjárat útvonalának...

Horváth Péter Pál képe

A tetőnkön már ott díszelgett a tv antenna csoport...

Friedrich Rezső képe

Hát igen, pár alkalommal "meglovagoltam" azt a tetőgerincet...pláne, mivel akkortájt indult az ORF 2 és UHF antennát kellett hozzá feltenni.

Tarcsai Mária képe

Igen, amikor a buszjáratok beindulása miatt az Ógabona tér felé többé nem terelhettek tehéncsordát, a város új útvonalat jelölt ki az állattartóknak: Az Újteleki utca első házától az utca vége felé kellett terelni a teheneket, bekanyarodni a Mező utcán, majd Ferenczi János utca, Lackner Kristóf utca, Virágoskert utca, Patak utca, és ahol a Patak utca találkozik a Bécsi úttal, a kis parkban kellett bevárni a Wieden felől érkező tehénpásztort, aki a Szent Mihály utca, Fövényverem-Bécsi utca felől jött, és az ottani teheneket gyűjtötte össze. A várakozó tehenek csatlakoztak a csordához, az állattartók pedig mehettek haza, mert innen a tehénpásztor hajtotta tovább őket, a kiserdőn túli legelőre. Délután 5 órakor ugyanez visszafelé is lejátszódott, az állattartóknak a Patak utcai kis parknál kellett várni a legelőről visszatérő állatokat. Mindez addig tartott, amíg végleg be nem tiltották az állattartást a városban.

Tarcsai Mária képe

A kék vonalat meghúzó Sándort meg tudom érteni, mert ezzel a vágással a háttérben látható embercsoport a kép aranymetszésébe került, így tökéletes és harmonikus a látvány. A papírképet nem lehetett ide-oda szerkesztgetni, mint a digitális felvételeket, vagy jó lett egy kép, vagy nem lett jó. De mindenképpen drága volt. Alaposan meg kellett fontolni minden kattintást.

Tarcsai Mária képe

Az Újteleki utcában Wrana József villamosmérnöknek (áldott emlékű bátyám legjobb barátja volt) rendelkezett az első tetőantennával, ami ménkű magas volt. Péntekenként benyomultunk hozzá Löwingerbühnét nézni, mindenki sámlit hozott magával. Aki nem hozott, az végigállta a műsort
.

Tarcsai Mária képe

Nekünk kb. 1961-ben lett asz első tévénk, minden esetre aznap vettük és üzemeltük be, mikor hagy földrengés rázta meg a várost. Ma már azt mondom, a földrengés égi jel volt, mert a tévé beüzemelésével többé már semmi sem lett ugyanaz.

Both István képe

Régi emlékeket idéznek fel ezek a fotók. 1955-től 1959-ig laktunk a második kép jobb oldalán látható házban (gyerekként Gombócvárnak neveztük el.) A harmadik képen látható emeletes ház földszintjén lakott a három gyermekes Márkus család. A középső fiú, Pisti héját és vércsét nevelt a ház mögötti udvarban.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kicsit nyomoztam, lévén anyukám is ebben az utcában nőtt fel, bár őt sajnos már nem tudom megkérdezni, de a nagynénim elmesélte, hogy 1967-ig laktak a Mező u. 21-ben. Amire még emlékezett, hogy Villányiék laktak szemben, és egy Zseni nevű szomszédra emlékszik még. Nagymamámat ki fogom faggatni, ők egyébként Nagyék voltak, Nagy Árpád volt a nagypapám.

Horváth Péter Pál képe

Zseni a család leányának beceneve volt, eggyel idébb pedig a Dedett tanítónő lakott...

Tarcsai Mária képe

Dedettet idősebb korában ismertem meg, igen okos és intelligens nőnek tartottam. Sajnos már rég meghalt, talán 10 évnél is régebben.

Horváth Péter Pál képe

Az utca "réme" egy nagy, fekete kuvasz volt (Mező u. 16).

Villányi Andrea képe

A kuvasz pumi volt, de egyébként minden stimmel. A társbérlőnk Anni néni kutyája volt, Kormosnak hívták.

Horváth Péter Pál képe

Tényleg, kösz, hogy javítottál ...

Tarcsai Mária képe

Villányi doktort ismertem, Walter Károly után ő lett a körzeti orvosunk az 1950es évek vége talán, aztán főorvossá nevezték ki. Kicsit előbbre lakott a Becska család, az édesapa építési vállalkozó volt, magáncégét államosították, majd ugyanannak a cégnek a vezetőjévé tették ki. Úgy tudom, fia és veje is az építőiparban dolgoztak.