Emléktábla az egykori Kádfürdő falán

Hozzászólok
Az egykori Kádfürdő épülete
Kossuth Lajos emléktáblája az épület homlokzatán

1836-ban épült épület a Kossuth Lajos utca és a Ferenczy János utca sarkán - korábban Fürdőház u. - , melyben egykor az Irgalmas rend nővérei által üzemeltetett Gőz-és Kádfürdő, majd a II. világháború után az éllami tulajdonban lévő Kádfürdő működött.

Amikor Finta Béla megörökítette az épületet, még nem díszítette emléktábla a homlokzatot, 1995-ben azonban a később Pro Urbe díjjal kitüntetett Káspár nővérek - Hermina és Terézia - közül a fiatalabb testvér, Káspár Hermina (1913- 2003) adományaként itt helyzeték el Kossuth Lajos domborművét, Sz. Egyed Emma alkotását. (Érdekesség, hogy a testvárpár emlékére a Deák tér 7-es számú házon 2009-ben elhelyezett emléktáblát ugyancsak Sz. Egyed Emma készítette.)

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1980-as évek
Kapcsolódó bejegyzés: 
Forrás: 

B.Tóth Éva: Emléktábla a városgyarapító testvérpár tiszteletére - http://www.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=11903#top - Letöltve: 2018.09.20.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1981
Évszámos térképre
4310-2641
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Finta Béla
A bejegyzés létrehozása: 2018. szeptember 24.