Emléktábla az egykori Kádfürdő falán

Keresés az archívumban

Az egykori Kádfürdő épülete
1
Eredeti méret
Kossuth Lajos emléktáblája az épület homlokzatán
2
Eredeti méret

1836-ban épült épület a Kossuth Lajos utca és a Ferenczy János utca sarkán - korábban Fürdőház u. - , melyben egykor az Irgalmas rend nővérei által üzemeltetett Gőz-és Kádfürdő, majd a II. világháború után az éllami tulajdonban lévő Kádfürdő működött.

Amikor Finta Béla megörökítette az épületet, még nem díszítette emléktábla a homlokzatot, 1995-ben azonban a később Pro Urbe díjjal kitüntetett Káspár nővérek - Hermina és Terézia - közül a fiatalabb testvér, Káspár Hermina (1913- 2003) adományaként itt helyzeték el Kossuth Lajos domborművét, Sz. Egyed Emma alkotását. (Érdekesség, hogy a testvárpár emlékére a Deák tér 7-es számú házon 2009-ben elhelyezett emléktáblát ugyancsak Sz. Egyed Emma készítette.)

Az emléktáblák mindig egy tartalmas életút mementói az utókor számára, azért hogy emlékezzenek eleikre, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak az élet valamely területén. Legtöbbször hajlamosak vagyunk elsétálni ezek mellett a táblák mellett, anélkül, hogy jelentőségükbe belegondolnánk. Megszokja őket a szemünk, hozzátartoznak egy-egy épület arculatához. Pedig sokszor amellett, hogy emlékeztetnek, komoly művészi értéket is képviselnek, nem egyszer jeles alkotóművészek műremekei. A Sopron anno-n a régi felvételek mellett megjelenő jelenkori emléktábla fotókkal szeretnénk ráirányítani a figyelmet a házfalakon velünk élő történelemre. Bízunk benne, hogy ha legközelebb egy itt bemutatott tábla előtt visz el az útjuk, megállnak majd egy pillanatnyi időutazásra és képzeletben - vagy akár valóságosan is - fejet hajtanak azok előtt az egykori soproniak előtt, akik nélkül a mi mai Sopronunk nem lehetne olyan, amilyennek ismerjük.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1980-as évek
Kapcsolódó bejegyzés
Forrás

B.Tóth Éva: Emléktábla a városgyarapító testvérpár tiszteletére - http://www.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=11903#top - Letöltve: 2018.09.20.

Szerző
1981
4310-2641
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2018. szeptember 24.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.