Épülnek a "milliomos házak"

Hozzászólok
Épülnek a "milliomos házak"
Épülnek a "milliomos házak"

Az eladási áruk miatt csak "milliomos házaknak" nevezett lakóépületek a Mikoviny utca, Károlymagaslati út, Lejtő utca és a Városligeti út által határolt területen épültek fel Vajda Géza tervei alapján. A GYŐRITERV soproni irodájában dolgozó építész munkájáért nívódíjban részesült. Az első lakók 1983-ban költözhettek be új otthonaikba.

Vajda Géza 1984 januárjában a Népszavának nyilatkozott az épületekről. Ebből az interjújából idézünk:

"- A lakónegyed, a 72 la­kás Sopron legszebb terüle­tén, a Lövérekben épült. Egy-egy csoportban 4-5 épülettel, egy épületben 4 vagy 6 lakással. Azt szeret­tük volna ezzel elérni, hogy a lakók magukénak érezzék a házat. Ugyancsak eltökélt szándékunk volt, s így szólt az OTP megrendelése is, hogy ne lakótelepet, hanem kis blokkokból álló lakóne­gyedet építsünk, s így kap­csolódjunk a Lövérek villa­ negyedéhez.

- Ez az elképzelés, úgy látszik, nagyon jól sikerült. De milyenek a lakások?
- Lépcsőházanként kétfé­le lakást építettünk. Az egyik egyszintes, háromszo­bás és 84 négyzetméteres, a másik három és fél szobás, kétszintes és 119 négyzetmé­teres.
- A nivódíj indoklásakor hangzott el: a kivitelezés rendkívül színvonalas volt, a lakásokban minőségi hibát nem találtak, ön is elége­dett?
- Ugyanaz valósult meg, amit lerajzoltam, amit el­képzeltem az elején. Szeret­tem is volna odaköltözni. Sajnos, nem volt annyi pén­zem ...
- Mennyi kellett volna? Négyzetméterenként 11 800 Ft. Ilyen színvonalú lakásokért ez nem sok, de a nagy alapterület miatt nem mindenkinek megfizethető. Éppen ezért a jövőben hasonló, de kisebb lakásokat is szeretnék tervezni." (Népszava, 1984. január 10.)

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1982-83
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1982
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2020. december 15.