“Evangelikus Theologusok Otthona”

Hozzászólok
“Evangelikus Theologusok Otthona”

Az 1929. október 12-én felavatott Evangélikus Teológus Otthon az akkori Felkelő úton, ma József Attila utcában. Az őszi hétvégén az evangélikusok nem csupán új intézményük birtokba vételét ünnepelhették, a kétnapos, gazdag programsorozat keretében másnap elhelyezték a Deák tér keleti oldalán építendő felsőoktatási intézmény alapkövét is. A korabeli sajtóból idézünk:

Felavatták az evangelikus teológusok soproni otthonát
Sopronból jelentik: Szombaton országos jelentőségű ünnepségek kezdődtek a “leghűségesebb városban”, Sopronban. Ez alkalommal adták át hivatásának az evangélikus egyetemi teológiai fakultás hallgatóinak otthonát és ezt az aktust vasárnap a luteránusok legkiválóbbjainak díszdoktorrá avatása követi, délután pedig elhelyezik a fakultás nagyszabású székházának alapkövét. Délután az evangélikus templomban kezdödött a kétnapos ünnepségsorozat istentisztelettel, melynek szertartását Geduly püspök végezte. Az istentisztelet után az egész közönség átvonult a Felkelő uccában épült artisztikus új teológus-otthonhoz, melyet Gerlóczy Gedeon és Stráner Gyula épitettek.
A megnyitóbeszédet Ziermann Lajos, az Otthon-bizottság elnöke, mondotta, majd báró Radvánszky Albert ev. egyetemes felügyelö tartott nagyhatású beszédet. Báró Radvánszky beszéde után dr. Kapi Béla püspök megáldotta az új otthont.
A megjelent elökelöségek, köztük Petri Pál államtitkár, Hermann Miksa ny. miniszter és Raffay és Kapi püspök, ezután megtekintették az intézetet.
Nagy hatást keltett egy Sopronban időző finnországi evangélikus lelkész, Laitinen Toivo, magyar barátságtól áthatott üdvözlete, melynek keretében megköszönte, hogy külföldi evangélikus papok számára is lehetővé tették, hogy a magyar tudománnyal közelebbröl megismerkedhessenek.
Este a templomban nagyszabású vallásos ünnep volt.
(Budapesti Hírlap, 1929. október 13.)

A finn-magyar egyházi kapcsolatok keretében már 1927-ben megkezdődött a diákcsere program a két ország teológus hallgatói között, ehhez kapcsolódóan ajánljuk figyelmükbe egy korábbi bejegyzésünket, melyben egy 20 esztendős finn egyetemista korabeli fotóin keresztül nyerhetünk bepillantást a Teológus Otthonba 1936-37-ben.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1933
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2022. március 20.