Fő téri részlet a Storno-házzal

Hozzászólok
Fő téri részlet a Storno-házzal

A Fő tér 8. szám alatti Storno-ház mai formáját a 18. században nyerte el, de “elődje” már a XV. században is állt. Erre az időre, 1482-83-ra tehető Mátyás király soproni tartozkodása. Az uralkodó innen irányította ausztriai hadjáratait. Tiszteletére 1918-ban a homlokzaton emléktáblát is avattak.

A házat az 1600-as években előbb a Sárkány család, majd a Festetics család birtokolta. 1872-ben vásárolta meg tőlük id. Storno Ferenc. Nem sokkal később, 1881-ben Liszt Ferencet látta vendégül a tulajdonos. A művész korábban is járt már az épületben, 1840-ben Auersperg Karoly herceg vendégeként adott itt hangversenyt. A látogatásokra 1986 óta ugyancsak emléktábla emlékezik az épület falán.

A most bemutatott képeslap még a II. világháború előtt, valószínűleg az 1930-es évek végén mutatja a Fő tér egy részletét, középpontban a Storno-házzal.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés: 
Forrás: 

dr. Czellár Katalin: Sopron (Bp., 2011.)

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1939
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2021. október 22.

Hozzászólások

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Szentes Ottó gondolatai a képeslap kapcsán honlapunk Facebookos oldaláról: "Még az ötvenes években is így nézett ki. A Tűztorony bejáratától balra,, ha jól em lekszem a Kelemen fodrászat volt. Annak idején a Tűztorony alatt volt a feljaras a toronyba. A soproni gazdáknak embert kellett biztosítani tűzfelugyeletre. Fiatal fiúként a családba nekem jutott a feladat egy éjszakai tűzvigyazasra a torony egyik felső termében Kettesben vigyáztunk Sopronra."