Gyalogos átjáró a Frankenburg úton

Hozzászólok
Gyalogos átjáró a Frankenburg úton

Már a 19. században is a képen látható gyalogos sétaút vonalán közelítették meg a soproniak kedvelt díszparkjukat, az Erzsébet-kertet. Az Újteleki és Jókai utcán keresztül érték el a Frankenburg út környékét, ahol vagy a mai Deák tér felé vették az útjukat vagy az Erzsébet-kertet választották úticélnak. Amikor a fotó készült már csaknem 200 éve a Raffensperger-kertészet terült el az út egyik oldalán. Az 1980-as évek közepén az autók számára aluljáró épült, majd a vasúttal egy szintben lévő gyalogos-átkelő balesetveszélyességét orvosolták. - Ezen a helyen is egy aluljárót létesítettek. - A jelentős átalakítások a több évszázadot megélt neves kertészet megszüntetéséhez vezettek.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1977 körül
Kép keletkezésének éve: 
1977
Évszámos térképre
3028-2373
A fotó készítőjének életrajza: Finta Béla
A bejegyzés létrehozása: 2014. április 30.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

A felüljáró helyett építettek egy nem kevésbé veszélyes aluljárót, ahol a kerékpárosok teljes sebességgel gurulnak le az Erzsébet kertből a gyalogosok közé.... Ezt az átjárót igen sokat koptattuk gyerekkoromban is és szülőként is. Egyik alkalommal átkeléskor a babakocsi kereke beszorult a sínek közé, akárhogy rángattam nem jött ki. Már-már azon voltam, hogy kikapom a kisfiamat és otthagyom a babakocsit, de jött egy srác, aki segített kiemelni és átértünk. Nem sokkal ez után érkezett egy vonat. Néha erről a rémségről álmodok. Azóta nem merek sínre rálépni....

Tarcsai Mária képe

Ettől függetlenül nagyszerű kincsei vannak a múzeumnak! Köszönöm, hogy megosztják velünk. Kíváncsi lennék, hogy van-e fotó az Erzsébetkert hatalmas platánfájáról, valamint a régi, kanyargós Lőver körút körpadjáról (az Erzsébetkert közelében) .... Nagyon érdekes fotó lenne.... ott egyszer hatalmasat buktam a kerékpárommal.... de még élek :)

Bolodár Zoltán képe

A körpad merre volt pontosan? Mert sajnos én nem tudom. Az Erzsébet-kertről, pedig szívesen megmutatom a múzeum összes fotóját, ha egyszer van kedve bejönni hozzám.

Tarcsai Mária képe

A körpad a régi, még kanyargós Lőver körúton volt körülbelül ott, ahol a Hársfasor és a Felsőlőver út kezdődik. A körpad egy nagy fát (vagy facsoportot) vett körül.

Az Erzsébetkert hatalmas platánfája (azt gondolom a város legnagyobb fája is volt egyben) ott volt, ahol a kerékpárút halad a Rák patak mentén, és rákanyarodik az aluljárók felől jövő útra. Ott most egy leharcolt kerékpáros pihenőhely van.

Horváth Péter Pál képe

A Városszépítő egyesület...1978-ban a Szabadság körúton lévő körpad helyreállítására az egyesület 5839 forintot fordított. (Soproni szemle 1984. XXXVIII. évfolyam 1. szám)
Valóban a megadott helyen volt, de csak egy fát ölelt körül, barna lécek alkották a háttámlát és az ülőlapot. A hely:
http://kepfeltoltes.hu/view/140501/k_rpad_www.kepfeltoltes.h...

Bolodár Zoltán képe

Köszönöma segítséget. Hátha találunk egy képet.

Tarcsai Mária képe

Ajánlatát hálásan köszönöm, egyszer tényleg a szaván fogom és bejelentkezek képnézésre. Májusban biztos nem, mert rengeteg feladatom van. Majd utána.

Horváth Péter Pál képe

A régi időkben itt is sorompó volt. Mert jutott mindenhova bakter. Még ha távkezeléssel is.
Aztán jött a korszerűsítés a "kerengő". Később meg a koedukált - gyalogos/biciklis kombó. A liberálisok meg keresztül- kasul (a "ho si minh" ösvényeken) . Egy-egy szakestély után meg a "pamplonai bikafuttatás".

Horváth Péter Pál képe

A tehervonat gőzősei(424) itt már simán elkapartak az emelkedőn - nyugodtan át lehetett futni előttük.

Tarcsai Mária képe

Nem úgy, mint idén tavasszal, amikor az egyetemisták a szokásos szabálytalan átkeléssel a vasúti sínek mellett mentek, az egyik diákot elkapta, a másik félre tudott ugrani. A tragédia után két órával már ugyanúgy közlekedtek a srácok. Készítettem is fotókat, csak a személyiségi jogok miatt nem töltöttem fel az internetre. Bent van a "fiókomban"

Horváth Péter Pál képe

A gyalogos-átkelő baleset veszélyességének orvoslását (költségkímélő módon) a patakmeder - betonmellvéddel történt - kettéosztásával oldották meg, így nagyobb eső esetén a patak visszafoglalja a járdát is ...