Hadüzenet Szerbiának

Keresés az archívumban

1914. július 28-án az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának. Két nappal később, 1914. július 30. délutánján több ezres tömeg verődött össze a Ferencz József laktanya előtt, majd este 7 órakor megindultak, hogy az utcákat végigjárva éltessék a királyt és kitörő örömmel üdvözöljék a hadüzenetet. Az emberáradat a laktanyától menetelve a Deák tér, Erzsébet utca, Széchenyi tér, Várkerület és Újteleki utca útvonalon haladt. Az ablakokból és erkélyekről integetve köszöntötték a vonulókat, miközben meg-meg állva szónoklatokat hallgattak, hazafias dalokat énekeltek. A demonstráció végeztével az emberek a Royal kávéház előtt összegyűlve énekelték el a Szózatot. Késő este az ablakokon át hangos zsivaj szűrődött a félhomályos utcákra. Minden asztalnál találgatták: mit hoz a jövendő háború?

Gantner Antal fényképén a hömpölygő tömeg éppen az Erzsébet utcából fordul a Széchenyi térre.

---
Takács Róberttől kaptuk a következő cikket, mely szorosan kapcsolódik Bolodár Zoltán írásához./A szerk./

"PESTI HÍRLAP - 1914. augusztus 1., szombat. 5. oldal - Sopron, jul. 31. Méltóságteljes tüntetés volt tegnap este a városban, a háború mellett. Sopronnak úgyszólván egész közönsége kivonult az utcára, s hazafias tüntető körmenetet rendezett a katonasággal együtt nemzeti lobogók alatt. A menet élén a város és a katonai hatóság vezetőszemélyiségei haladtak. A katonabanda és a hadastyán-zenekar felváltva nemzeti indulókat játszott, buzdítva az amúgy is lelkes közönséget, közben pedig a több ezerre menő tömeg lelkesen éltette a háborút, a királyt és a hadsereget. A hazafias tüntetések egész éjjelen át tartottak."

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1914. július 30.
Kapcsolódó bejegyzés
1914
2328-1807
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2015. június 8. 20:43

Ugyanerről a tüntetésről a tulajdonomban lévő XXIII. évfolyam 1934. április havi Képes Dunántúli Tárogató „Soproni képek a világháború idejéből, saját eredeti felvételeink után” is közöl egy képet. A felvétel helye ugyanaz, de nagyobb a kép látószöge, baloldalt a negyedik boltív is látható, jobboldalt pedig az Újhelyi ház kőerkélye és az épület keskeny sávja zárja a képet. Gantner Antal felvételén a vonuló katonákat direkt elmosódottá tették (gondolom én) a Tárogató képén viszont nem, ott minden pontosan látható. Összesen 18 db első világháborús soproni képet mutat be ez a hat oldalas melléklet.
Gondolom, hogy profi szkenneléssel kiváló fotók lehetnének. Az én szkennerem bár nagyon jó, de erre nem képes.

Tarcsai Mária | 2015. június 8. 20:51

Helyesbítek: a melléklet 8 oldalas és 21 kép van benne. Az előbb kifelejtettem egy félretett lapot.
Három felvétel ennél is régebbi: kettő 1864-ből egy pedig 1875-ből.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2015. június 9. 15:08

Sajnos olyan jók, mint ez, biztosan nem lennének, de nagyon szívesen megcsinálom őket, azt hiszem, az enyémre áll a "profi" elnevezés.

Tarcsai Mária | 2015. június 9. 15:32

Milyen felbontás a maximum a gépednél?Az enyém max. 1200-as, de azt a nagyságot, ha túl nagy a kép, már nem"vállalja el" a gép. Azt gondolom, az ilyen képeknél a minél nagyobb felbontás a jó, és a kép fokozatos kicsinyítésével a raszterek szabad szemmel nézve láthatatlanná válnak.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2015. június 9. 15:34

12000 dpi ... de szerinem 600-nál többe nem érdemes, mert kezelhetetlenül nagy lesz.

Tarcsai Mária | 2015. június 9. 15:38

Nekem van olyan progim, ami a kép digitális adatait (EXIF adatok) összepréseli, rendbe rakja, így a képadatok terjedelme tizedére csökken. Kezelhetők lesznek a képek és viszonylag kis helyet foglalnak el, ugyanakkor adat megmarad.

Friedrich Rezső | 2019. július 30. 12:15

...aztán lett 5 millió halott. Mindig így kezdődik.

A bejegyzés létrehozása: 2015. június 5.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.