Hangulatkép a Deák térről II.

Hozzászólok
A Deák tér egy részlete egykor

Az 1800-as évek végén a Deák tér parkosítása után létrejövő sétatér igazi dísze lett a szökőkút, melyet rengeteg fotó és képeslap örökített meg az utókornak. Hogy az egykori korzó éke nem csak örömet okozott a város polgárságának, arról tanúskodik a Sopron című lap 1901. augusztus 3-án kelt cikke:

„Több oldalról panaszszal fordultak hozzánk a miatt, hogy a Deák-tér szökőkutjának medenczéjében levő iszapos, poshadt víz megfertőzheti ennek a gyönyörű parknak a levegőjét. A panaszok azt mondják, hogy a medenczében még tavalyról maradt a víz. Tisztogatásáról nem gondoskodtak. Pedig hát ugy tudjuk, hogy a kérdéses szökőkutat diszitésül helyezték el a tér közepén, nem pedig azért, hogy a közönséget lassankint teljesen elszoktassa a téren való sétálástól. A bajon segiteni kell mielőbb. Az állott vizet le kell vezetni; friss tiszta vizet kell ereszteni a medenczébe, mert különben még holmi baczillus-kulturát fejleszt ott a mostani rekkenő meleg.”

A korabeli képeslapon a Deák tér északi oldala látható, nagyításban kivehető az egykor Deák-ház néven is emlegetett sarokház, ekkor még a homlokzatán látható Deák Ferenc – szoborral.

Bejegyzésünkhöz két korábban honlapunkra felkerült másik bejegyzést is olvasóink figyelmébe ajánlunk, melyek a szöveg alatt a „Kapcsolódó bejegyzés” mellett található címekre kattintva érhetők el.

Az első írásban egy, nagyjából ugyanebből a szögből, ugyanebben az időben készült, ámde színes képeslapot ajánlunk, míg a második írás a tér parkosításának rövid történetét idézi fel.

A forrásként megjelölt kötet pdf-formátumban letölthető honlapunk Dokutárából a bejegyzés alatti "Kapcsolódó dokumentum" linkre kattintva.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Kapcsolódó kiadvány: 
Kapcsolódó dokumentum: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1901
1881-2106
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. augusztus 11.