Hangulatkép a Deák térről II.

Keresés az archívumban

A Deák tér egy részlete egykor
Eredeti méret

Az 1800-as évek végén a Deák tér parkosítása után létrejövő sétatér igazi dísze lett a szökőkút, melyet rengeteg fotó és képeslap örökített meg az utókornak. Hogy az egykori korzó éke nem csak örömet okozott a város polgárságának, arról tanúskodik a Sopron című lap 1901. augusztus 3-án kelt cikke:

„Több oldalról panaszszal fordultak hozzánk a miatt, hogy a Deák-tér szökőkutjának medenczéjében levő iszapos, poshadt víz megfertőzheti ennek a gyönyörű parknak a levegőjét. A panaszok azt mondják, hogy a medenczében még tavalyról maradt a víz. Tisztogatásáról nem gondoskodtak. Pedig hát ugy tudjuk, hogy a kérdéses szökőkutat diszitésül helyezték el a tér közepén, nem pedig azért, hogy a közönséget lassankint teljesen elszoktassa a téren való sétálástól. A bajon segiteni kell mielőbb. Az állott vizet le kell vezetni; friss tiszta vizet kell ereszteni a medenczébe, mert különben még holmi baczillus-kulturát fejleszt ott a mostani rekkenő meleg.”

A korabeli képeslapon a Deák tér északi oldala látható, nagyításban kivehető az egykor Deák-ház néven is emlegetett sarokház, ekkor még a homlokzatán látható Deák Ferenc–szoborral.

A lap a Julius Thiering könyvkereskedése által az 1800-as évek végén kiadott, impozáns megjelenésű Sopron című, soproni képeslapokat bemutató gyűjteményes albumban jelent meg. Az album további fotói a Julius Thiering albuma címkére kattintva tekinthetők meg. A sorozatot folyamatosan bővítjük.

A forrásként megjelölt kötet pdf-formátumban letölthető honlapunk Dokutárából a bejegyzés alatti "Kapcsolódó dokumentum" linkre kattintva.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1800-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Kapcsolódó dokumentum
Szerző
1896
2835-2755
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2015. augusztus 11.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.