Határátlépés vízum nélkül

Keresés az archívumban

Az Ünnepi Hetek látogatóinak autói és autóbusza
Eredeti méret

Vélhetően csakúgy, mint honlapunkon több, korábban már bemutatott felvétel, ez a fotó is 1963-ban, az Ünnepi Hetek alatt készült, amikor a nyugati vendégek számára lehetővé vált, hogy vízum nélkül tegyenek látogatást városunkban.

Az alkalmi határnyitásról így írt a korabeli sajtó, azaz a Népszabadság 1963. július 9-i száma:

Határátlépés vízum nélkül
Tavaly és a korábbi években a soproni ünnepi hetekre csak a megyéből vártunk vendégeket. Az idén egy érdekes, okos javaslat született: terjesszük ki a szomszédos Ausztriára is a propagandát, hívjunk onnan is vendégeket. Az illetékesek elfogadták ezt a javaslatot, az ünnepi hetekre megszüntették a vízumkényszert, s bárki bármelyik országból Sopronba látogathat huszonnégy órára, minden különösebb hivatalos ceremónia nélkül. Csupán egy, az ünnepi hetekre szóló meghívót kell beszereznie, amit viszont bármelyik bécsi vagy burgenlandi idegenforgalmi hivatalban kaphat. Nagyon sok a külföldi vendégünk, nemcsak osztrákok, hanem más állampolgárok is jönnek. Amerikaiak, olaszok, belgák, franciák — akik ausztriai turistaúton vannak, „elugranak” Sopronba is. Persze, főleg osztrákok — ezrével. Előfordult, hogy az egyik közeli faluból valaki átjött körülnézni, egy óra múlva visszament, aztán kétszázadmagával lépte át ismét a határt...
Sopron szívesen látott vendégei feltétlenül hozzájárulnak a két ország közötti kapcsolatok javításához. Láthatják, tapasztalhatják ugyanis, hogyan él egy magyar város. Érthetően nagy a külföldi, főleg osztrák sajtóvisszhangja a soproni ünnepi heteknek és az alkalmi, vízum nélküli határátlépésnek. E sajtóhangok túlnyomó többsége pozitívan értékeli a magyar állami szervek lépését. Ez a pozitív hang kétségtelenül hozzájárul a két ország közötti kapcsolatok javításához.

Érdekesség, hogy a statisztikák szerint 1963-ban összesen 37.000-en látogattak el Sopronba, ám ebből 35185-en kifejezetten a június 18. és július 22. között megrendezett Ünnepi Hetekre érkeztek.

A bevezetőben említett felvételek a fotó feletti "Soproni Ünnepi Hetek" címkére kattintva érhetők el.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1963
Szerző
1963
Évszámos térképre

Hozzászólások

Albert Heisler | 2017. november 12. 16:27

Akkor ha jól számolom, a város lakossága megduplázódott.

Ősz Zoltán | 2020. március 16. 13:57

Jól emlékszem rá, a rengeteg -nekünk- ismeretlen autóra. 9 éves voltam

A bejegyzés létrehozása: 2017. november 12.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.