Házomlás a Szent György utcában

Keresés az archívumban

Házomlás a Szent György utcában
A Vasalóház építése miatt leomló házrész a Szent György utcában 1988 augusztusában
1
Eredeti méret
Házomlás a Szent György utcában
Az épület megmaradt része a Szent György utca felől. A fotón jól láthatók a lakhatatlanná vált lakások berendezési tárgyai.
2
Eredeti méret
Házomlás a Szent György utcában
Az épületben lakhatatlanná vált lakások belső terei.
3
Eredeti méret
Házomlás a Szent György utcában
A Szent György utcai épületből leomló törmelék a Vasalóház alapjaként megásott gödörbe borult. A felvétel az Új utca felől mutatja az épületet és a gödröt.
4
Eredeti méret
Házomlás a Szent György utcában
A leomlott épület a Szent György utca és az Új utca találkozása felől. Előtérben a Vasalóház építéséhez használt eszközök.
5
Eredeti méret
Házomlás a Szent György utcában
Szakemberek dolgoznak a romos épületen.
6
Eredeti méret

G. Nagy László fotósorozatán a Vasalóház építésekor bekövetkezett Szent György utcai házomlást örökítette meg 1988. augusztus 17-én. A tragikus eseményről a következő újságcikket közölte a Kisalföld másnap, augusztus 18-án:

Ledőlt egy tűzfal Sopron belvárosában

Szerdán délelőtt pontban tíz órakor leomlott Sopronban a Szent György utca 8. szám alatti lakóépület észak- nyugati tűzfala. A szerencsés véletlennek és egy lakó éberségének köszönhető, hogy tragédia nem következett be, senki sem sérült meg. Czetin Lajos a reggeli órákban telefonon értesítette a Soproni Ingatlankezelő Vállalat illetékeseit, hogy a korábban már észlelt repedések vészesen ropognak, és szemmel láthatóan szétnyílnak. Így a leomlás pillanatában már egyetlen ember sem tartózkodott a veszélyeztetett lakásokban.

Mint azt Horváth Józseftől, a Soproni Ingatlankezelő Vállalat főmérnökétől megtudtuk, a szóbanforgó épület lakói már fél évvel ezelőtt jelezték a főfalakon jelentkező hajszálrepedéseket. Ugyanis az egyébként műemlék épület tőszomszédságában nagyszabású építkezések folynak az év eleje óta. A Szent György utca és az Új utca találkozásánál húzódott a római kori városelőd, Scarbantia egykori fóruma. Ezt az Országos Műemléki Felügyelőség, a Városszépítő Egyesület és a városi tanács közös elhatározása alapján szeretnék bemutatni a városba látogató turistáknak. Ez a terület egyébként Sopron utolsó világháborús foghíja. Kévés György Ybl-díjas építész beépítési tervjavaslatai alapján Scarbantia fórumának bemutatásán túl az eredeti beépítéshez hűen öt lakóépületet emelnek a történelmi kövek fölé.

Az év eleje óta intenzíven megindult építkezés azonban váratlan fordulatokkal szolgált az építőknek, a Győr Megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozóinak. Az egykori fórum kövei ugyanis jóval a talajszint alatt fekszenek, ezért az állandó vízbetörések ellen szivattyúkkal védekeztek. A víz elszívása azonban megváltoztatta a talaj szerkezetét.

Időközben a munkálatokkal szomszédos Új utcai lakások tulajdonosai is többször panasszal fordultak az IKV-hoz és a tanácshoz, mivel hajszálrepedéseket észleltek, több lakásban nem lehetett becsukni az ajtókat. Eltörött egy két és fél méter mélységben fekvő öreg szennyvízcsatorna, a kiömlő víz az alatta levő talajrétegeket még jobban eláztatta.

A figyelmeztető jelekre intézkedtek az építés irányítói: június 23-án például talajmechanikai fúrásokat végeztettek, a szakértők megállapították, hogy nincs ok az aggodalomra. Eközben azokban a lakásokban, ahol hajszálrepedéseket észleltek, gipszpogácsákkal mérték a tágulás illetve süllyedés mértékét. A leomlást megelőző éjszaka még négy lakó töltötte éjszakáját a veszélyeztetett lakásokban. Kiköltöztetésüket a reggeli órákban kezdték meg és még javában tartott a leomlás ideje alatt.

A városi tanács műszaki osztálya azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, és elterelték a forgalmat. Fél tizenegykor már a helyszínen dolgoztak a gázművek, a vízművek és az ÉDÁSZ szakemberei.

Tanay István osztályvezető elmondta, hogy a lakók észrevételeit folyamatosan továbbították a generálkivitelezőnek, a GYÁÉV soproni építésvezetőségének. Az elmúlt hét péntekje óta fokozottan figyelték az épületet, hétfőn pedig itt is gipszpogácsákat építettek be. Az épület mozgása azonban nem szűnt meg, ezért tegnap délelőtt (még a fal leomlása előtt!) életveszélyessé nyilvánították a házat, és gondoskodtak a lakók elhelyezéséről. Még le sem gépelték a határozatot, amikor leomlott a fal. Az ingóságokban jelentős kár keletkezett, a bútorok és a berendezések egy része a leomlott fal alá került.

A szakemberek természetesen azonnal hozzáláttak a többi esetlegesen veszélyeztetett épület felülvizsgálatához és megkezdődött a felelősség megállapítása is, mert valószínűsíthető — ez majd csak a vizsgálat lezárása után derül ki —, hogy mulasztás okozta a szerencsére emberi tragédia nélkül végződött falomlást. (Horváth Ferenc - Kuntz Zoltán)

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1988. augusztus 17.
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1988

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2014. február 23. 18:32

A legfelső képen úgy látom, a leomlás pillanatait is fotózta. Éppen arra járt? Elképesztő. Valahol már leírtam, hogy egyik volt kolléganőmék is a károsultak között voltak. Edit sosem heverte ki ezt a megrázó élményt....

Friedrich Rezső | 2014. február 23. 18:59

Szerintem az első kép a tragédia után készült, amikor biztonsági okokból a lógva/állva maradt udvar felőli kiszögelést "kis segítséggel" rombolták le. Nehogy a munkásokra hulljon...
/Lásd: a tetőzet változását/

Kovács Péter | 2014. augusztus 6. 21:46

Találtam egy érdekes cikket a Soproni Szemle 1960. XIV/1. számában.
Boronkai Pál Sopron újjáépítése. A következőket írja: A Szent György utca 2. sz. Berczeller-féle sarokház lebontása súlyos következményekkel járt, mert lebontása folytán támaszukat vesztették a
szomszédos Szent György utca 4. és 6., továbbá az Új utca 1. és 3. sz. műemléki házak boltozatai és ezért a beomlási veszély miatt ezeket is le kellett bontani.
Tehát: a Berczeller házat talán meg kellett volna menteni, mert négy műemlék esett áldozatul a bontásnak. Továbbá a Szent György utca 8.sz. ház leszakadt, a helyükre épített "Vasalóház"
alapozásakor. Ehhez, azt hiszem nem sokat kell hozzáfűzni!

Kótai Mónika - szerkesztő | 2022. május 17. 11:04

Nem hiszem, hogy ez végül kiderült.

A bejegyzés létrehozása: 2014. február 23.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.