Idilli jelenetek a Kuruc-domb aljából

Keresés az archívumban

Idilli jelenetek a Kuruc-domb aljából
A kép hátterében világosan felismerhető a nemrég elkészült Szent István templom. A gyerekek mögött az állat-vásártér tartozékai, a korlátok. Jobbra fent a Mikes Kelemen utca egy szakasza. A fotós (minden bizonnyal apám, Jakatics Jácint) nagyjából a Pulyai utca – Kórház utca sarkán állt. Ez utóbbi rövid utcát, mely a kórház kerítéséhez vezetett (a Gyiróti utcáig) akkor még Szentmártoni utcának nevezték. Aztán az 50-es évek elején keresztelték át, mert nem volt illő „szent nevet” viselni. Pedig hát ez az elnevezés is – akárcsak a környék összes kis utcájának neve – burgenlandi településre utalt.
1
Eredeti méret
Idilli jelenetek a Kuruc-domb aljából
A felvétel nagyjából az első képpel megegyező a nézőpontból készült. A háttérben a Kőfaragó téren álló „szolgabíró ház” udvari frontja látható. A városba vezető ösvény mellett sorakoznak a jól fejlett akácfák. A kecske a legnagyobb majdani bombatölcsér területén legelész.
2
Eredeti méret
Idilli jelenetek a Kuruc-domb aljából
Télen a Mikes Kelemen utca felső végétől szinte a „rétig” le lehetett csúszni megfelelő hóviszonyok esetén. Ezúttal a gyerekek szánkója a Fraknói utca magasságában elakadt.
3
Eredeti méret

A képek 1942-43-ban készültek. Már folyt a háború. Az egykori állat-vásártéren – ahogy annak idején neveztük: a „réten”- még önfeledten játszadozhattak a gyerekek. Két-három év múlva már nem, mert jó pár eltévedt bomba szaggatta fel a tágas domboldalt. Aztán az 50-es években parcellázni kezdték a területet, és néhány éven belül majdnem az egész beépült.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1942-43
Kapcsolódó bejegyzés
1942
A bejegyzés létrehozása: 2017. szeptember 6.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.