Jäger Gusztáv borozója

Keresés az archívumban

Jäger Gusztáv borozója
Eredeti méret

“Kedves Barátaim, nagy örömmel értesültem kedves lapjukból, hogy Jäger ba­rátunk borozója megérdemelt sorsára ju­tott, vagyis megnyílt. Kívánom neki, hogy a vendégei mindig annyi bort igyanak, amennyit ő szeretné. Abból a rizlingből ne adjon senkinek, majd ha jövök, én elintézem. Egy­-két plucer meg se fog kottyanni, már most legyen elkészülve. Nagyon melegen köszön­töm őt a megnyitás alkalmából.”

Ezekkel a sorokkal [üdvözölte] a színészóriás, Kabos Gyula 1936. december 19-én kelt üzenetében a soproni vendéglátós dinasztia sarját, kedves barátját, Jäger Gusztávot, aki ezen a napon nyitotta meg borozóját a Flandorffer utca 11. szám alatt. (Ma Táncsics Mihály utca)

A jeles eseményt minden bizonnyal nagy várakozás kísérte városunkban, a .Sopronvármegye. című lap már napokkal korábban lelkesítő, kedvcsináló írásban számolt be a közelgő eseményről:

Szombat délután megnyilik Sopron legjobb borozója

Jäger Guszti magyar borozója a Dunántúl híres borpincéje felett

Nemcsak Sopronban, hanem a város és az ország határán túl is fogalom a Jäger név. Amilyen híres márka a húsiparban a Schneeberger név, olyan a vendéglátásban ez a név: Jäger.

Ez a név szombattól kezdve újabb helyen jelenik meg, a Flandorffer-utca 11. számú házon, ahol a közgazdasági egyetemet végzett tartalékos tiszt és a szakképzett vendéglős, Jäger Gusztáv nyitja meg a Jäger-borozót.

A kis földszintes ház ajtaján belépve magyaros hangulatú söntésben találja magát a vendég, jobbra pedig gyönyörködve akad meg a szem egy valódi magyar szobán. A jómódú székely gazda belső szobáját hasonlíthatjuk ehhez a hangulatos magyar szobához.

Soproni tervező gondolta ki, és faragta az asztalokat, székeket, a falakat soproni mester festette ki remekben, a kancsó és tányértartó soproni iparos művészetét dicséri: együttvéve szívet, lelket megkapó magyar otthon.

Külön érdekessége a szobának a nógrádi bubos kemence, ami nemcsak meleget, hanem szívélyes barátságot sugároz a vendég felé.

Biztosra vesszük, hogy a szombaton megnyíló Jäger-borozó nemcsak legjobb bormérése lesz Sopronnak, hanem egy idegenforgalmi érdekesség is.

A borozó alatt van talán az egész Dunántúl legkitűnőbb borospincéje, a volt Flandorffer-pince, hol még Ferenc József király is megfordult.

A pince hordó remekei 1300 hekto bort őriznek és egyben a Jäger hírnevet. Ez a csodálatos bomba-biztos pince méltó a Jäger névhez, itt a borok borai nemesednek.

Szombat délután Sopron újabb idegenforgalmi értékkel gazdagodik!

(Sopronvármegye, 1936. december 16.)

Ahogy a cikkben is olvashatjuk, a család ez idő tájt már komoly hírnévre tett szert városunkban a vendéglátás területén: idősebb Jäger Mihály, Jäger Gusztáv édesapja 1895 óta működtette vendéglőjét a Várkerületen, másik fia, Ernő segítségével. Az ifjabb Jäger Mihály pedig a Pannónia étterem bérlőjeként vívta ki a városlakók elismerését.

A különleges berendezésű borozó nem sokáig fogadhatta a vendégeket, az épület azonban, ahol egykor működött, ma is áll. Míg a második világháború előtt az ide betérők a természet adta orvossággal, a jóféle soproni borral gyógyíthatták egészségügyi problémáikat, ugyanitt ma a modern orvoslás nagykövetei várják a soproniakat – az épületben ma orvosi rendelő működik.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Soproni Hírlap, 1936. december 20.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1936
Kapcsolódó bejegyzés
Forrás

Sopronvármegye, 1936. december 16.
Soproni Hírlap, 1936. december 20.

Szerző
1936
A bejegyzés létrehozása: 2022. november 9.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.