Jauk Antal savanyúvíz-kereskedő és családja

Hozzászólok
Jauk Antal és öccse a cég teherautójával
Jauk Anton édesanyjával az Ív utcában
Jauk Antal kereskedő járműve
Jauk Antal kereskedő járműve

Korábban bemutattunk honlapunkon két felvételt - itt 3. és 4. kép -, melyeket Wohner Viktor osztott meg velünk, és melyek készítésének helyszínét akkor még nem ismertük. Később Horváth Péter Pál segítésével sikerült beazonosítani a helyszínt, ahol Jauk Antal teherautói álltak. Erről Péter a következőket írta:

"Bár a kép a II. Rákóczi F. utca 7. sz. mögötti telken készült, ez a telek a 3.sz házhoz tartozott a kép készítésének idején. Az 5-7 számú házakat a Russ család korábban értékesítette, kivéve a belső területeket. Russ Oszkártól bérelte Molnár Béla (Központi Autogarage) a helyszínt. Az ‘50-es ‘60-as években az ÉNy-i városrészben lakók, ha a zeneiskola felé vették az irányt, ezeket a köveket koptatták. A műhelyben - garázsokká való átalakítása előtt - legutoljára Feldinger autószerelő mester ügyködött."

Később a felvételeket látva megkeresett minket Jauk Anton, Jauk Antal fia, aki két családi fotóval és néhány információval gazdagította honlapunk archívumát. Tőle tudjuk, hogy Jauk Antal (1902-1986) és felesége, Weiszböck Amália (1906-1974) a háború előtt családi vállalkozásban üzemeltették az Ív utcában működő céget, melyet Anton dédinagymamája, Anna Jauk (1844-1900) alapított. Egy 1899-es cégjegyzékből azt is megtudtuk, hogy akkoriban hárman foglalkoztak városunkban ásványvíz-kereskedéssel, Anna Jaukon kívül még Dollmayer Alajos és Nettler Jos. A cég 1921-ig főként németkeresztúri savanyúvizet árult, de természetesen másfajta vizeket is kínált a vásárlóknak, 1921-ben aztán áttértek a balfi vízre. 1950-ben Jauk Antal megszüntette vállalkozását, hiszen az új politikai érában magánkereskedőként nem volt jövője.

A vállalkozás első képen látható teherautóját, melynek volánjánál Jauk Antalt látjuk mellette pedig öccsét, Jauk Józsefet, a II. világháború ideje alatt elkobozták a családtól. A felvétel az 1930-as években készült.A második fotón a képet beküldő Jauk Anton látható gyerekkorában, valószínűleg 1942-ben, édesanyával az Ív utcában, háttérben jobb oldalon az Evangélikus Teológia épületével, illetve bal oldalon Kremser Károly szappangyáros házával.

Érdekesség, hogy városunkban az Ív utca nevet korábban a Deák tér végénél induló, a Rák-patak mentén haladó, ívelt vonalvezetésű utca viselte, ahogy ez Sopron, honlapunkon is közzétett, 1935-ös térképén is látható. Napjainkban - 1989- óta - ismét van Ív utca Sopronban, ez azonban már a város egy másik részén található.

Reméljük, hogy képeinkkel és Anton visszaemlékezésével sikerült emléket állítani egy hajdani soproni kereskedőcsaládnak.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1920-as évek vége, 1930-as évek és 1942
Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1929
1935
1942
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. augusztus 7.

Hozzászólások

Wohner Viktor képe

Annyi információm van Jauk Antal úrról, hogy a fotó készítésekor "savanyuvízkereskedő" volt az Ív utcában. Hogy a kép ott készült-e, sajnos nem tudom, mint ahogyan az időpontot sem, de véleményem szerint valamikor 1920 - 1930 között. (természetesen a háttérben látható tehergépjármű a vállalkozás járműve, mint ahogyan a felirat is mutatja)

Horváth Péter Pál képe

Központi Autogarage. Autó-, gépipari és műszaki vállalat Molnár Béla. II. Rákóczi Ferenc utca 3. Telefon 575. (1929) ...

Wohner Viktor képe

Tisztelt Horváth Péter Pál úr! Köszönöm szépen.

Horváth Péter Pál képe

MÁG, 2 tonnás teherautó . Morgan Sport (háromkerekű) ...

Wohner Viktor képe

Ezt is köszönöm!

Wohner Viktor képe

Tisztelettel megkérdezem: van-e valakinek tudomása arról, hogy landolt-e valamikor Zeppelin Sopronban?!

Horváth Péter Pál képe

Tudomásom szerint, nem. 1928 októberében az „Italia”, Nobile tábornok léghajója útján átrepült Nyugat-Magyarország felett. 1929. május 3-án Graz-ba tartó útja során, az LZ -127 során átrepült Sopron felett, a belvárosról légifotót készítettek, mely albumban is megtalálható. 1931. március 29-én, a Zeppelin vállalat LZ -127 felségjelű léghajója átrepült térségünkön, a Fertő felett belépve országunkba, Budapestre tartva ...

Wohner Viktor képe

Köszönöm szépen! Őszintén szólva azért bátorkodtam megkérdezni, mert van a birtokomban olyan fotó, amelyen egy léghajó látható felszállás előtt, épp gázzal történő feltöltés közben. És mert tudom, hogy nagyapám készítette, és eddig azt hittem Sopronban, ezért kérdeztem meg.

Horváth Péter Pál képe

Az I. vh-ban a magyar hadsereg is használt felderítő léghajókat ...

Friedrich Rezső képe

Erről az eseményről édesapám lelkes beszámolót szokott előadni...ő is látta!

Wohner Viktor képe

Elképzelhető, hogy ez is egy olyan lehet...

Horváth Péter Pál képe

Bár a kép a II. Rákóczi F. utca 7. sz. mögötti telken készült, ez a telek a 3.sz házhoz tartozott a kép készítésének idején. Az 5-7 számú házakat a Russ család korábban értékesítette, kivéve a belső területeket. Russ Oszkártól bérelte Molnár Béla (Központi Autogarage) a helyszínt.
Az ‘50-es ‘60-as években az ÉNy-i városrészben lakók, ha a zeneiskola felé vették az irányt, ezeket a köveket koptatták. A műhelyben - garázsokká való átalakítása előtt - legutoljára Feldinger autószerelő mester ügyködött. Kisgyerekként, félelemmel vegyesen megcsodáltuk az udvaron álló, szétbontott autók “csontvázát”. Az átépítés dacára, beazonosíthatók az épület kontúrok, sőt egy régi klinkertéglás ablakkeret, a padlásajtó, padlásszellőző, a tető ívelése > bizonyítja az azonosságot. A telekrendezés miatt - ma - a helyszín, csak az 5-ös számú házon keresztül közelíthető meg ... http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/04/04/317molnarg...

Wohner Viktor képe

Tisztelt Horváth Péter Pál Úr!
Köszönöm szépen az alapos és mindenre kiterjedő tájékoztatást. Nem is szólva arró a munkáról, amit erre fordított!
Mégegyszer: köszönöm
Tisztelettel:
Wohner Viktor

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Itt volt 1933-tól Id. Feldinger Mihály autószerviz műhelye.
http://www.feldingerszerviz.hu/hu/cegtortenet.php

Wohner Viktor képe

Tisztelt Dr. Schöberl Miklós Béla úr!

Köszönöm szépen a tájékoztatást, információt!

Üdvözlettel:
Wohner Viktor

Horváth Péter Pál képe
Wohner Viktor képe

Tisztelt Horváth Péter Pál úr!
Köszönöm szépen!

Wohner Viktor képe

Most már csak az volna a jó, ha a Jauk Család is látná, mennyire sok információt szedtünk össze.

Kárpáti Gábor képe

Nagy örömömre szolgál, hogy - bár csak évek múltán -, de megtaláltuk a Jauk családról szóló bejegyzést.
Édesanyám, dr. Jauk Ágnes, a Vízművek nyugdíjas jogtanácsosa hívta fel rá a figyelmemet. Ő a bejegyzésben szereplő Jauk Antal unokája. Jelenleg is dolgozik a család történetét bemutató anyag összeállításán, ami nem kis munka, hiszen az 1700-as években települtek Sopronba a Jaukok. Örömmel osztanánk majd meg az érdeklődőkkel a történetet. Érdekes lesz, garantálhatom...
Egyébként azért "savanyúvíz-kereskedő" a megnevezés, mert ők voltak a Balfi víz kereskedelmi jogainak bitokosai. Ezen kívül egy szikvíz üzemet is vittek, ami a Széna tér környékén működött.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Gábor, mi pedig örömmel olvasnánk. Ha aktuális lesz, kérem, keressen meg emailben. Köszönöm.