Jöjjön Sopronba!

Hozzászólok
Jöjjön Sopronba!

A Korunk Szava című folyóirat 1937. május 15-i számában Sopronba hívogató reklámcikket közölt. A várost népszerűsítő sorokat több, mint nyolc évtized távlatából újraolvasva a háború előtti Sopron idegenforgalmáról kaphatunk egy kisebb keresztmetszetet. A cikket változtatások nélkül, de hivatkozásokkal kiegészítve adjuk közre.

Jöjjön Sopronba!

Magyarország legegészségesebb és legérdekesebb városába.

A rómaiak alapították Pannónia legkiesebb vidékén Scarbantiát. Ez időből származó emlékekkel tele van a város és környéke. A várostorony alsó részét a rómaiak építették. Középkori hangulatot árasztó utcái, belvárosa, szebbnél-szebb gót, barokk, renaissance stílusú templomai, műemlékei hirdetik ennek a gyönyörű magyar városnak a múltját, jövőjét pedig a modern stílusban kiépített város­részei.

A városi múzeum rendkívül gazdag kő, bronz, halstatt, La-Téne, római és népvándorláskori leletekben. A capitoliumi trias szoborcsoportja páratlan a maga nemében. Értékes természetrajzi és néprajzi gyűjtemény.

A városi és vármegyei levéltárakban érdekes és értékes törté­nelmi okmányok gazdag gyűjteményét találjuk.

Nagyon érdekesek a Storno- és Zettl-család magángyűjtemé­nyei, a Szent Mihály kegyúri templom és az evang. hitközség kincs­tárai a XVIII. századbeli ötvösség remekeivel.

A város az Alpok keleti nyúlványaiként elterülő soproni hegység és a Fertő-tó partját szegélyező hegygerinc övezte kies és termékeny völgyben épült.

A városnak 19.000 holdas, nagykiterjedésű fenyvesekkel övezett erdősége van.

Turisták részére nincsenek tilalmazott részek. Pormentes levegő, mely még a legforróbb nyári időben is hűvösen friss és üde.

A város környéke kiválóan alkalmas turisztikára, állandóan gondozott és pontosan jelzett erdei utak vezetnek a különböző kiránduló helyekre: Fertő-tó, Fertőrákosi kőfejtő és Mithras-barlang (Kr. u. III. sz.), Brennbergbánya. Naponta autóbusz kirándulás: Fraknóvár, Kismarton, Hohe-Wand, Semmering, Rax, Mária-Zell stb.

Lövér-fürdő az erdőben a Lövérek alján. Uszodák a városban. Strand­fürdő a Nagytómalmon és Fertőtavon.

Sportok: csónakázás, vitorlázás, vadászat, halászat, tennisz-pályák.

Lovaglás: kiváló és változatos lovasterep, fedett lovagló-iskola. Soproni Lovas Egyesület Kossuth Lajos-utca 1.

Élénk télisport. Korszerű szánkópálya, jégpályák, sí-túrák, ugrósánc.

Szórakozás: színház , kaszinó, könyvtár, mozgó-színházak.

Magánpenziók: Felsőlövéri penzió, tulajdonosa: dr. Pálovich Istvánné. (Fenyvessor 7.).
Ritter penzió, tulajdonosa: Ritter Erzsébet (Előkapu 7. és Felsőlövér-út 15.) Alm-penzió, tulajdonosa: özv Horváth Antalné (Hársfasor 34.).

Diákszálló az Erzsébet-kertben és az Egeredi-úton.
Gyermekotthon a Lövérekben, tulajdonosa: Weisz Mária, Szent György-u. 11. Ifjúsági Vöröskereszt Gyermeküdülő az Egeredi-úton.

Az Alsó- és Felső-lövérekben üdülésre szobák egész éven át kaphatók. Díjtalan felvilágosítást ad és pontos ismertetőt küld az Idegenforgalmi Iroda Sopron. Várkerület 44 - Telefon: 379

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1935
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2021. október 11.