Kaszinóból művelődési ház, avagy az árnyas kerttől az alumínium homlokzatig

Hozzászólok
A Kaszinó kertje a háború előtt
A Bástya kávéház
A Liszt Ferenc Művelődési Központ

A történet kiindulópontja első felvételünk, mely a háború előtt mutatja az árnyas fákkal szegélyezett kaszinó kertet, vagyis a Liszt Ferenc utca - Templom utca - Széchenyi tér által határolt területet.

A városunkat a második világháborúban ért bombatámadások az 1873. január 11-én átadott épületen is súlyos sebeket ejtettek, de a károk ellenére lassan visszaköltözött az élet a romos épület épen maradt részeibe, az egykori kert helyén például megnyílt a Bástya kávéház.

A 1960-as évek végén érett meg az idő az épület rekonstrukciójára, melynek keretében az akkori kor igényeinek megfelelően a ház Templom utcai homlokzata modern, alumínium burkolatot kapott, mely a 2001-es átalakításig volt látható az épületen.

A kert még megmaradt fáit, egy kivételével, kivágták - ld. Kapcsolódó bejegyzés a szöveg alatt -, a terület később burkolatot kapott majd itt állították fel 1976-ban a hegedűs lány szobrát is. A bemutatott három felvétel alig 30 év alatt végbement változások képes krónikája.

Az első fotót innen kölcsönöztük, a második képre a FORTEPAN archívumában bukkantunk, míg a színes felvételt Finta Béla készítette.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1943, 1960 és 1969
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1943
1960
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. május 18.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A képsorozat rávilágít arra a tényre, hogy a kaszinó építésekor elkövetett hibákat (megközelíthetőségek, helykihasználás) a II. vh. utáni helyrehozatal után - 1960-as évek végén (több évi munkával) próbálták korrigálni. Ennek az eredménye lett a "szörnyszülött" - a belső tereket növelték, a megközelíthetőséget javították a kerthelyiség terhére, a bővítményt - az épület megjelenésétől idegen - alumínium trapézlemezekkel burkolták. A belső terek ekkor vesztették el az eredeti díszítéseiket, modern belsőépítészet alkalmazásával. Később az alumínium burkolat eltávolításakor az épület tömbje már nem változott, csak a külső és belső tereket egységesítették, mely arculat ma is látható ...