A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Kerékpárosok a Kőfaragó téren

Hozzászólok
Kerékpárosok a Kőfaragó téren

Korabeli fényképfelvétel a Kőfaragó térről egy csapat indulásra váró kerékpárossal. Hogy milyen esemény rajtját örökítette meg az ismeretlen fotós és mikor, sajnos nem tudjuk, így a megadott dátum csak hozzávetőleges.

A kép érdekessége a háttérben (is) rejlik, hiszen a terület egy olyan arcát tárja elénk, ami napjainkra jelentősen megváltozott. A fotó talán egyik legérdekesebb pontja a bal oldalon megbúvó kapu részlete. Az egykori Mechle cég kapujáról korábban mutattunk már felvételeket, ezeken azonban már a bontás pillanatai előtt látható az impozáns bejárat, a környékére épített modern panelházak társaságában. Ezen a fotón, ha nem is teljes pompájában. de eredeti környezetében tárul elénk, így most már könnyen behatárolhatjuk, egészen pontosan hol állt annak a cégének a kapuja, mely több generáción átívelően volt a soproni iparos társadalom meghatározó tagja.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1938
Évszámos térképre
4330-2417
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. június 21.

Hozzászólások

Tóth Csaba képe

Szemben is van egy kapu, az nem a Hild Lipót féle?

Kótai Mónika - szerkesztő képe
Horváth Péter Pál képe

Félix Béláné földtulajdonos telepe. Többek között, tőle is vásárolták a földterületet, ahol az Erzsébet kórház épült ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Városunkban a kerékpározás az 1890-es években terjedt el. Thirring Nándor kerékpár boltja (Magyar u. 19) árusítás, javítás mellett 1897-ben még kerékpároktatással is foglalkozott. Ekkor már három kerékpáros egyesület volt a városban. Közülük a Sempronia (a képen talán éppen őket látjuk) működött a leghosszabb ideig (1891-től 1950-ig.) Már az első év után bált rendezetek a Kaszinó nagytermében: …”részt vett rajta a város, a vármegye vezetése, arisztokráciája.” 2008-ban a kisalföld. hu még beszámolt élő tagok emlékeiről.