Két soproni ex libris

Keresés az archívumban

Helyszín
Ex libris dr. Friedrich Károly
1
Eredeti méret
Ex libris dr. Perkovátz Bódog
2
Eredeti méret

Az ex libris "olyan sokszorosított, kisméretű grafikai alkotás, amely a könyv táblájának belső oldalára ragasztva a könyv tulajdonosát jelöli. Az ex libris tartalmazza tulajdonosa nevét, címerét vagy jelképét, olyan szimbolikus ábrázolásokat melyek személyére, kedvteléseire utalnak, vagy kedvelt íróját, zeneszerzőjét, művészét, tudósát ábrázolják. A latin nyelvű felirat rendszerint: Ex libris X. Y., azaz X. Y. könyveiből. Innen a már köznévként is használt ex libris kifejezés. Magyarul könyvjegynek nevezzük ezeket a kisgrafikákat. Az ex libris eredeti funkciója szerint a könyvnek egy meghatározott könyvtárhoz való tartozását jelzi. Ily módon fontos forrása a könyvtártörténetnek és a bibliofiliának, hiszen még évszázadok múltán is megállapítható egy-egy példány eredete. Mivel a legkiválóbb képzőművészek vállalkoztak és vállalkoznak ma is könyvjegyek készítésére, vitathatatlan az ex libris művészettörténeti jelentősége."/A forrást lásd az ajánlott link címszónál./
Az első képen Dr. Friedrich Károly ex librise látható, melyet dr. Friedrich András juttatott el honlapunknak, míg a második képen dr. Perkovátz Bódog ex librise látható, melyet Horváth Zsuzsannától kaptunk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek
Szerző
1942

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2013. szeptember 6. 11:27

Nem is tudom, hogy a Kari bácsi földgömbje körül miért éppen filmszalag kígyózik...? :-)

Harkai László | 2013. szeptember 6. 17:53

Nem is tudom,mennyire komoly a kérdés... Amennyiben-amit nem hiszek-tényleg nem tudod: a képen látható városi mozi,valamint az amatőr filmes szenvedély lehet a magyarázat.Gondolom,most jókat kuncoghatsz magadban.

A bejegyzés létrehozása: 2013. szeptember 6.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.