Kilátás a laktanyából - Flandorffer Ignác borkereskedése

Hozzászólok
Flandorffer Ignác borkereskedése

Flandorffer Ignác eleinte a Várkerületen működtette borkereskedését, de mivel a folyamatos bővítések után az épület kicsinek bizonyult a dinamikusan fejlődő vállalkozás számára, 1852-ben az Újteleki kapun túl építette fel cégének új épületét és pincészetét. Két évvel később az akkor 38 éves Flandorffer megözvegyült. Fiatalon elhunyt felesége, Hofer Amália emlékére a borkereskedés udvarának az Amalia Hof nevet adta. Az utcát, melyről a cég telephelyének kapuja nyílt, Sopron városa 1886-ban, még életében, köztiszteletű polgáráról Flandorffer utcának nevezte el. Itt, éppen a kereskedéssel szemben épült fel 1889-ben a Ferenc József gyalogsági laktanya, melynek ablakából készült a most bemutatott felvétel, bal oldalán a telephellyel, jobb oldalán pedig a mai Wesselényi utca, akkor Eszterházi utca házainak hátsó traktusaival.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1889-1891 között
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1890
Évszámos térképre
2394-2156
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2019. október 22.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Azért, még vannak elvarratlan szálak Flandorffer család (akárcsak a Lenck utódok) esetében - egymásnak ellentmondó bejegyzések - fentiekhez kapcsolódó, a következő :
‘Flandorffer Ignác’
Polgártársai becsülését a halálakor városszerte megnyilvánult általános gyász mutatta. A házakra fekete zászlót tűztek ki, a Zeneegylet elhalasztotta hangversenyét. Amikor 1891. február 14-én az „Amalienhof”-ból *39* a temetési menet megindult, felekezetre való tekintet nélkül megszólalt a város valamennyi templomának harangja, bezárták a boltokat és az útvonal mentén a soproniak ezrei vettek tőle búcsút.
*39* Flandorffer Ignác Kossuth utca 12. sz. házából.
1977. XXXI. ÉVFOLYAM 2. SZÁM
Szabó Jenő: A Soproni Városszépítő Egyesület története
(1864–1946)