Kilátás a laktanyából - Flandorffer Ignác borkereskedése

Keresés az archívumban

Flandorffer Ignác borkereskedése
Eredeti méret

Flandorffer Ignác eleinte a Várkerületen működtette borkereskedését, de mivel a folyamatos bővítések után az épület kicsinek bizonyult a dinamikusan fejlődő vállalkozás számára, 1852-ben az Újteleki kapun túl építette fel cégének új épületét és pincészetét. Két évvel később az akkor 38 éves Flandorffer megözvegyült. Fiatalon elhunyt felesége, Hofer Amália emlékére a borkereskedés udvarának az Amalia Hof nevet adta. Az utcát, melyről a cég telephelyének kapuja nyílt, Sopron városa 1886-ban, még életében, köztiszteletű polgáráról Flandorffer utcának nevezte el. Itt, éppen a kereskedéssel szemben épült fel 1889-ben a Ferenc József gyalogsági laktanya, melynek ablakából készült a most bemutatott felvétel, bal oldalán a telephellyel, jobb oldalán pedig a mai Wesselényi utca, akkor Eszterházi utca házainak hátsó traktusaival.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1889-1891 között
Kapcsolódó bejegyzés
A Várkerület 23.
A Várkerület 23. Az épületben a kép készítésekor már üzmelt az Ínyenckedő.
1
Eredeti méret
Schiff B. Fiai számlája
Schiff B. Fiai számlája Döbrentey Károlynak 1927-ből. A cég szintén a Várkerület 23-ban - akkori számozás szerint 24-ben - működött.
2
Eredeti méret
A Várkerület 23-as számú ház kapuja
A Várkerület 23-as számú ház kapuja - részlet - 1993-ból (Bárdics József felvétele)
3
Eredeti méret
Szerző
1890
2394-2156
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2019. október 23. 00:21

Azért, még vannak elvarratlan szálak Flandorffer család (akárcsak a Lenck utódok) esetében - egymásnak ellentmondó bejegyzések - fentiekhez kapcsolódó, a következő :
‘Flandorffer Ignác’
Polgártársai becsülését a halálakor városszerte megnyilvánult általános gyász mutatta. A házakra fekete zászlót tűztek ki, a Zeneegylet elhalasztotta hangversenyét. Amikor 1891. február 14-én az „Amalienhof”-ból *39* a temetési menet megindult, felekezetre való tekintet nélkül megszólalt a város valamennyi templomának harangja, bezárták a boltokat és az útvonal mentén a soproniak ezrei vettek tőle búcsút.
*39* Flandorffer Ignác Kossuth utca 12. sz. házából.
1977. XXXI. ÉVFOLYAM 2. SZÁM
Szabó Jenő: A Soproni Városszépítő Egyesület története
(1864–1946)

A bejegyzés létrehozása: 2019. október 22.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.