A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Kirakodóvásár a Várkerületen

Hozzászólok
Kirakodóvásár a Várkerületen
Kirakodóvásár a Várkerületen
Kirakodóvásár a Várkerületen

Az erős napfény ellen védő kifeszített vászon alatt egyensapkás férfi a földön kuporodva vigyázza az eléje sorbarakott viseltes bakancsokat. A háttérben helymeghatározóként a Várkerületnek azon szakasza, ahol - különben mindegy - a Pannónia szálló látszik. Aligha hihető, hogy az első világháborús maradékra egy arra sétáló polgárasszony guberálná elő az apróját. Valószínűbb, hogy azokat a divatcipőket gusztálja, amelyek versenyt kínálják magukat a belső körön egymást taposó szaküzletek kirakataiban. A fényképező már festményben gondolkozik, úgy fotózik, hogy arra senki se figyeljen föl. Egykedvűség, közömbösség az arcokon. Gazdasági válság a lelkekben. 1930 körül.

A Várkerület majdnem ott, ahol a bakancsárus várja a szerencsét. Az ő napellenzőjének a léctartói látszanak a jobb szélen. A fotós megkerülte és most hátulról nézi a ráérősen készülődő, vagy csak várakozó második vonalat. Még hangsúlyosabban tűnik fel a szálloda érdektelensége. Messze van ahhoz, hogy nyitott ablak jelezné, vagy vendég, vagy takarító személyzet az odabent feltételezhető valamelyes életet. Transzparens sem hirdeti elmúlt, esetleg várható rendezvény izgalmait. Az előtér eltakar fiakert, taxit egyaránt. Nem látni a villamos felső vezetékét, akár azért, mert már nincs is meg. Akkor pedig - számításba véve a fotós életkorát - megerősíthetjük a másik felvételen feltételezett gazdasági válság éveit. Az viszont kétségtelen, hogy a lencsevégre került asszonyok és férfiak létszáma bőven kielégítheti a festőművész modell-igényét. A szegénység jelenvalóságáról nem is szólva.

/A második képen jól kivehető épületek ma már nem állnak, helyükön bukkantak a bombázások után a Nagyrondellára. A háború előtt még ezen a területen is tartottak vásárokat, az árusok a Mária-szobortól egészen a Pannónia Szállóig kínálták portékájukat. A soproni piacokról és vásárokról a vonatkozó címkékre kattintva érhető el bővebb információk illetve fotók. - A szerk./

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1940-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1941
Évszámos térképre
3728-1496
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A fotó készítőjének életrajza: Mende Gusztáv
A bejegyzés létrehozása: 2015. március 15.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Külön kell választanunk a piacot, és az Országos kirakodóvásárokat, valamint az export és lóvásárokat. Piacot heti gyakorisággal, míg O.kirakodóvásárt csak évi 4 alkalommal tarthattak. Sertés, szarvasmarha és juhexportvásárt minden pénteken, míg lóvásárt évi hat alkalommal.
A képek keltekezése a '40-es évek legeleje,mert a sátrak közt látható lámpaoszlop és lámpatest, a járda kialakítása sárga keramitszegéllyel, valamint a beültetéshez előkészített - még termőföld nélküli virágágyás, a Várkerület átépítésének utolsó szakaszát ábrázolja.

Grof Laszlo képe

Az első képen földön ülő férfi fején nem "egyensapka", hanem csak egyszerű sildes sapka van! Miért is viselne egy földön "kuporgó", használt cipőket áruló ember egyensapkát? Hej, "azok a régi szép idők", melyet kitünően örökített meg számunkra Mende Gusztáv - köszönet érte a beküldőnek!