A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Király-emlék a Bécsi-dombon

Hozzászólok
Király-emlék a Bécsi-dombon

1916. július 22-én, a Hubertusz vadászlak megnyitásával egy napon avatták fel a Bécsi-dombon az I. Ferenc József emlékművet. A Soproni Napló így tudósított az eseményről:

“Emlékezetes dolog, hogy 1884-ben a király megtisztelte városunkat látogatásával és ez alkalommal a Bécsi-dombról szemlélte meg a katonai csapatok felvonulását. Ezt a királylátogatást örökíti meg az a pompás emlékkő, melyet a városszépitő-egyesület a Bécsi-dombon emeltetett. Művészi formájú, csinos kivitelű emlék ez, a király domborművű arcképével és az esemény megörökítésére való emléksorokkal. A szobor a város felé néz, hátterét az erdő gyönyörű lombkoronája szolgáltatja. A szobor Wasatta osztrák szobrász alkotása, aki katonai szolgálatot teljesít most Sopronban és parancsnokságának készséges beleegyezése tette lehetővé az emlékmű elkészítését. Az emlékmű létesítésében nagy érdeme van az itteni 11. Landwehrgyalogezred derék parancsnokának, ki nemcsak a művészt engedte át, hanem katonáit is kirendelte a munkálatok végzésére. Ezenfelül és ez kü­lönös érdekességet ad a dolognak, orosz hadifoglyok is dolgoztak az emlékmű létre­hozásán és ez a szobor hátulsó részén felirat alakjában is meg van említve.”(Soproni Napló, 1916. július 25.)

A II. világháború után elbontott alkotásra az emlékmű helyétől nem messze az ún. Király-tölgy emlékezteti a soproniakat, rajta a Soproni Természetbarátok által elhelyezett táblával, melynek szövegét honlapunkon is olvashatják.

A királylátogatás emlékét négy emléktábla is megörökítette, közülük három ma is látható a városban és honlapunkon is.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek
Kapcsolódó bejegyzés: 
Kapcsolódó történet: 
Forrás: 

Soproni Napló, 1916. július 25.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1931
1931 turista térképre
5810-1752
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2021. június 19.