Kisvárkerületi életkép 1900 körül

Keresés az archívumban

Kisvárkerületi életkép
Eredeti méret

Az 1900-as évek elején, megkopott emlékeim szerint 1903-ban készült fotó igazi békebeli hangulatkép a Kisvárkerületről. A kép jobb oldalán szabóság, mellette egy, a későbbiekben több tulajdonosváltást is megélt temetkezési vállalat, majd Remesberger József fűszeresüzlete - az épületet nem sokkal később vélhetően ő alakíttatta át-, a házon pedig fent a tábla: Soproni Népbank. A Várkerület akkor még páratlan oldalán haladva tovább sajnos nem kivehető a cégtábla azon a helyiségen, ahol később - 1908-tól - Peck Lőrincz vendéglője működött. Nem látható a házon a Katolikus legényegylet táblája sem, noha az egylet már 1898-ban szerepel, mint az épület egyik tulajdonosa, és táblájuk egy 1907-es fotón már jól kivehető a bejárat felett. Ugyancsak ebben az épületben működött Pneiszl J. Antal 1875-ben alapított könyv - és papírkereskedése - ennek cégtáblája 1907-ben már más volt, így a képen látható tábla támpont lehet az időpont meghatározásában - , majd mellette Fürst Károly és Schwarz Sándor üzletei. A kép alsó részén a járókelők élénk érdeklődéssel figyelik az egyenruhában elvonuló hölgyek sorát, sajnos nem tudjuk, melyik intézmény tanulói lehetnek.

Igazi rejtély ez a kép, és egyben egy igazi kis csoda is, egy letűnt kor emléke arról a környékről, amit mint "A" régi piacot generációk emlegetnek a mai napig és amit ma már csak mint nem kevés bosszúságot okozó fizetős parkolóként tartunk számon. Ilyen volt egykor, ükanyáink korában.

---
Hozzászólás formájában érkezett néhány sor Kímár Krisztinától, aki a képen látható üzlet tulajdonosának, Remesberger Józsefnek távoli rokona, leszármazottja. Az érdekes sorokat itt is közzétesszük: "Nagyon örülök ennek a képnek, hiszen Remesberger József az apai nagymamámnak, Remesberger Máriának az egyik nagybátyja volt.
Remesberger József - mint az az 1900 októberében Raidl Alojziával kötött házasságának anyakönyvi bejegyzéséből kiderül, 1858-ban született, foglalkozása "önálló fűszerkereskedő". Édesapja, a "nyugalmazott főtanító" szintén a József nevet viselte. Remesberger Máriát sajnos soha nem ismerhettem meg. Mindeddig annyit sikerült róla kiderítenem, hogy nagyapámmal, Kimár Jánossal és a gyerekeikkel Budapestre költöztek. Egy 1944-es egyetemi almanachban szerepel még a neve, ott dolgozott az irodában. Aztán nyoma vész és sajnos már régen nem él senki a családból, akit meg lehetne kérdezni a sorsáról."

---
Dr. Schöberl Miklós Béla felhívta a figyelmünket - ld. hozzászólás -, hogy a képen Úrnapi körmenetet láthatunk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Szerző
1903
2661-998
Évszámos térképre

Hozzászólások

| 2016. augusztus 29. 20:25

Nagyon örülök ennek a képnek, hiszen Remesberger József az apai nagymamámnak, Remesberger Máriának az egyik nagybátyja volt.
Remesberger József - mint az az 1900 októberében Raidl Alojziával kötött házasságának anyakönyvi bejegyzéséből kiderül, 1858-ban született, foglalkozása "önálló fűszerkereskedő". Édesapja, a "nyugalmazott főtanító" szintén a József nevet viselte.
Remesberger Máriát sajnos soha nem ismerhettem meg. Mindeddig annyit sikerült róla kiderítenem, hogy nagyapámmal, Kimár Jánossal és a gyerekeikkel Budapestre költöztek. Egy 1944-es egyetemi almanachban szerepel még a neve, ott dolgozott az irodában. Aztán nyoma vész és sajnos már régen nem él senki a családból, akit meg lehetne kérdezni a sorsáról.
Köszönöm szépen a képet és a cikket!

Kótai Mónika - szerkesztő | 2016. augusztus 31. 14:34

Kedves Krisztina, köszönöm a sorait, beillesztettem őket - frissítés formájában - a bejegyzés szövegébe is.

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2020. február 22. 08:34

Ez is egy úrnapi körmenetről készült fotó. Bár nehezen felismerhető, de a tömegtől takartan ott láthatók a menet útvonalán jobbról - balról letűzött fiatal nyírfácskák. (Ezeknek a fácskáknak a biztosítása a városi erdészet feladata volt.)

Kótai Mónika - szerkesztő | 2020. február 22. 17:24

És valóban ... Köszönöm, Miklós.

A bejegyzés létrehozása: 2015. március 1.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.