Kisvárkerületi életkép árusokkal

Hozzászólok
Kisvárkerületi életkép árusokkal

Hangulatos életkép a Kisvárkerületről árusokkal. Ekkor már közülük többen nem az utcán, hanem a képen a hirdetőoszlop mögött megbúvó Húscsarnokban árulták portékájukat. Az 1912-ben épített és 30 évvel később elbontott épület történetéről korábbi bejegyzésünkben, itt olvashat.

Az ismeretlen fotós által készített felvétel vélhetőleg valamikor az 1930-as években mutatja a Belvárost, erre utalnak az oszlopon látható Dotter kakaó és Nikotex reklámok. Előbbit az 1920-as években kezdték el gyártani, míg a Nikotex-termékek csak 1930 után jelentek meg a piacon.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-es évek
Kapcsolódó történet: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1933
Évszámos térképre
4144-1103
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. november 9.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Városi tanácsban 1912 nyarán a Húscsarnok építéséről folyik vita. Dr Schwarz Sándor javaslata, hogy egy szerény csarnok legyen, nem kell pompás épület, nagy tetszésre talál. Wälder főmérnök vitába száll vele, a csarnoknak külsőleg is legyen figyelemfelkeltő. Dr Szilvasy, hogy elkerülje a hosszas vitát, ekkor egy viharos derültséget kiváltó megjegyzést tesz: Akkor a színházhoz hasonlóan festetünk a homlokzatára egy képet kövér kofa asszonyokkal. (Városatya elődeink politikai kultúrájából még nem hiányzott a kedélyesség.) Többek között ilyen előzmények után a Húscsarnok megnyitása 1913. december 15.-én volt.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

1913, úgy gondolom.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Köszönöm, javítottam!