Kluge Lajos kékfestőgyára

Hozzászólok
Kluge Lajos gyára

"Több mint százesztendős, országhirü kékfestőműhely. Foglalkozik kék, indigó, narancs, kék-fehér, vörös festésü vásznak és szalagok előállításával minden szinárnyalatban, formában és minőségben. Specialitása a háncsszalaggyártás, indigófestés, műselyem - és selyemfestés. Teljesítőképesésge szinte korlátlan, havi produkciója 80.000 méter körül mozog a szükséglethez és felvevőképességhez képest. Bérfestés. A cég országszerte nagy kelendődégnek örvendő, izléses, szép, szolid megmunkálásu és olcsó portékái méltó feltünést keltenek."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1922
Forrás: 

Nemzeti Újság - 1922

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1922
6212-2449
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 5.

Hozzászólások

Pölöskei Péter képe

Győr város legnagyobb kék- és kelmefestőüzeme Éhling Péter textilfestő mester műhelyével jött létre, aki Pápa városából tette át székhelyét ide Győrszigetbe a felesége lévén. A szocializmusban is végig magánvállalkozásként üzemelt, örököse Tóth Ildikó, az alapító unokája, aki idén 53 éves, a férje a gépészmérnök Gerencsér Zsolt, de Ildikó gyerekei már nem folytatják a mesterséget, pedig a boltjuk Győr belvárosában, a Dr. Kovács Pál utcában van a turisták szeme előtt. A magánvállalkozás 1991-ben vette fel mai nevét, Első Győri Kékfestő Műhely néven, az addigi neve Éhling Kézműves Textilcég örökre eltűnt a történelem süllyesztőjében.
Az a szomorú az egészben, hogy a nagylány jogász lett, de a kisebbik, aki csak 12-13 év körüli most az sem mutat érdeklődést a kékfestés iránt.
Gondolom a soproni kékfestőüzem is hasonlóan hányattatott sorsú volt a történelem viharaiban.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Sikerült felvennem a kapcsolatot leszármazottakkal, kaptam is anyagokat, de a tervezett bejegyzés nem készülhetett el végül, a család nem szerette volna.