Kluge Lajos kékfestőgyára

Keresés az archívumban

Kluge Lajos gyára
Eredeti méret

"Több mint százesztendős, országhirü kékfestőműhely. Foglalkozik kék, indigó, narancs, kék-fehér, vörös festésü vásznak és szalagok előállításával minden szinárnyalatban, formában és minőségben. Specialitása a háncsszalaggyártás, indigófestés, műselyem - és selyemfestés. Teljesítőképesésge szinte korlátlan, havi produkciója 80.000 méter körül mozog a szükséglethez és felvevőképességhez képest. Bérfestés. A cég országszerte nagy kelendődégnek örvendő, izléses, szép, szolid megmunkálásu és olcsó portékái méltó feltünést keltenek."

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1922
Forrás

Nemzeti Újság - 1922

Szerző
1922
6212-2449
Évszámos térképre

Hozzászólások

Pölöskei Péter | 2018. augusztus 25. 21:32

Győr város legnagyobb kék- és kelmefestőüzeme Éhling Péter textilfestő mester műhelyével jött létre, aki Pápa városából tette át székhelyét ide Győrszigetbe a felesége lévén. A szocializmusban is végig magánvállalkozásként üzemelt, örököse Tóth Ildikó, az alapító unokája, aki idén 53 éves, a férje a gépészmérnök Gerencsér Zsolt, de Ildikó gyerekei már nem folytatják a mesterséget, pedig a boltjuk Győr belvárosában, a Dr. Kovács Pál utcában van a turisták szeme előtt. A magánvállalkozás 1991-ben vette fel mai nevét, Első Győri Kékfestő Műhely néven, az addigi neve Éhling Kézműves Textilcég örökre eltűnt a történelem süllyesztőjében.
Az a szomorú az egészben, hogy a nagylány jogász lett, de a kisebbik, aki csak 12-13 év körüli most az sem mutat érdeklődést a kékfestés iránt.
Gondolom a soproni kékfestőüzem is hasonlóan hányattatott sorsú volt a történelem viharaiban.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. augusztus 26. 13:06

Sikerült felvennem a kapcsolatot leszármazottakkal, kaptam is anyagokat, de a tervezett bejegyzés nem készülhetett el végül, a család nem szerette volna.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 5.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.