Korabeli utcakép Sopronból

Hozzászólok
Utcarészlet a Kossuth Lajos utcából

Időről-időre mutatunk olyan felvételeket, melyeknek pontos készítési helye ismeretlen, vagy nem vagyunk benne teljesen biztosak, hogy jól gondoljuk-e, hol is készülhettek.

Ez utóbbi a helyzet ezzel a fotóval, melyről sejtjük, de bizonyosan nem tudjuk, melyik soproni utcát mutatja. Bízunk benne, hogy - mint már annyiszor - olvasóink segítségével sikerül megfejteni a rejtélyt.

---
Olvasóink hozzászólásai alapján a fotós helyzetét - utcanév - sikerült beazonosítani, így kiderült, hogy a felvétel a Kossuth Lajos utca felől mutatja a várost. (ld. hozzászólások) Ugyancsak olvasói észrevételek alapján a készítés időpontját is módosítottuk.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1870-es évek vége
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1878
760-1880
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. december 13.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Hát jól megvezetett ez a kép. Először is az évszám . Sokkal korábban készült a kép. Aztán a látvány. A város több pontjáról elképzeltem , de sehonnan nem stimmelt. Se keletről , se délről. Mondjuk a Balfi utca nincs köztük. A Balfi út sem. Vannak rajt furcsaságok. Az út lejt. Nincs szilárd burkolata, mégis gázlámpa segíti az esti közlekedést. Ezért nem 'annyira' külváros. De azért vannak árulkodó részletek is rajt, amelyek végül is közelebb visznek a megfejtéshez ...

Horváth Péter Pál képe

A kép a Trimmel Aecker-t ábrázolja, 1879 előtt ...

Varga Ákos képe

Megelőlegezett költségekkel 1868-követően került sor az út kimérésére és fásítására a "Bizottság" által látható az ültető gödrök feltöltése a fák tövénél magasabbra....e körüli időpont lehet a kép készítésének időpontja így ez Péter Pál feltevését igazolja.

Horváth Péter Pál képe

Soproniként, ránézve ismerősnek tűnt a kép, mégis furcsának tűnt. Pár apróság ami zavarólag hatott, a tornyok egymáshoz viszonyított helyzete, gázlámpa a kies (sáros) út mellett, a kismértékű beépítettség, az utca lejtése, a leszúrt oszlopok az út mentén. (Patak lehet?, de nem úgy tűnik.) Külváros? De mégis kivilágítva? A Kecske templom az út tengelyében?
Gondolatban megtükröztem a képet, és így már jobban képbe kerültem.
A “régi” Déli pályaudvart, a Bánfalvára vezető földúton (Wandorfer Strasse) lehetett megközelíteni - amely a Langaecker és a Trimmel Aecker között vezetett. Mint VÁ. írja, 1868-at követően került sor az út kimérésére és fásítására. Ekkor a Bahnhof Strasse, majd Indóház utca néven vált ismertté.
Ma Kossuth Lajos utca néven ismerjük (1894). Az utca telkei lassan beépítésre kerültek, így alakult ki a mai kép.
A gáz közvilágítást 1866-ban vezették be Sopronban, így - mivel a gázgyár még közel is volt, könnyen kaphatott közvilágítást, az utca.
A GySEV vonal ad időpontot a kép keletkezésének pontosabb idejére. Győr és Sopron között 1876-ban nyílt meg az első vonalszakasz, Sopron és Ebenfurt közötti szakasz 1879-ban került átadásra. A kép (mos tmár) jobb szélén látható cölöpök ez utóbbi szakasz kivitelezés előtti lezárását ábrázolják, hisz az itt folyó töltésépítési munkákhoz nem volt kívánatos a bejárás.
Érdekesség, hogy a cölöpök utáni ház ma is áll, kicsit átalakítva, mindkét oldalról bővítve, de a kémény továbbra is a ház közepén magasodik,
Mint a https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-kossuth-lajos-utca bejegyzésből tudjuk hogy a Kossuth Lajos utcát 1877 körűl nyitották meg, így a kép
a Bahnhof Strasse-t (ma Kossuth Lajos utca) ábrázolja ~1878-ban ...
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/25158063_20807...

Varga Ákos képe

Jobboldalt kivehető továbbá az a villaépület tetőszerkezete talán ami már 1866-ban épült, én a fásítás behatárolása után ezt vettem még számításba....

Horváth Péter Pál képe

Sőt, a Kecske templom előtt felfedezhető a Rupprecht féle cukorgyár is az Újteleki utcában ...

Varga Ákos képe

Tényleg látható a cukorgyári épület-ezt nem vettem észre sajna-de akkor ugye már nem működött cukorgyárként mert 847-ben áttelepítette Sajtoskálra-tovább lakóházként szolgált jó sokáig 960 as évekig. Érdekesség, hogy ekkorra közel 40 cukorgyár működött ............

Varga Ákos képe

Igen megvan Újteleki 14. szám pontosan-kedves P. Pál nem tévedős!

Horváth Péter Pál képe

Hát így tényleg könnyebb lett volna ...

Horváth Péter Pál képe

Még két momentum, ami a korábbi időpont mellett szól: nem látható az "új" Városháza tetőszerkezete a Tűztorony jobb oldalán, viszont felfedezhető a Tűztoronytól balra a katholikus konvent épülő tömbjének két tornya - itt még kupola nélkül ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Viktor tükrözte a képet, én pedig javítottam a dátumot, beírtam az utcanevet és egy rövid magyarázó szöveget, ami a hozzászólásokhoz irányítja az olvasókat.

Az Újteleki 14.-hez pedig: https://sopronanno.hu/tortenet/mesek-egy-regi-hazrol-ujteleki-utca-14 ezt a történetet ajánlom.

Köszönet a segítségért mindenkinek.