Körmenet a Széchenyi téren II.

Hozzászólok
Körmenet a Széchenyi tér északi oldalán
Galatik Mátyás fodrászmester
Galatik Mátyás hirdetése 1941-ből

Csernus János küldte el honlapunknak ezt a fotót, melyen körmenet látható a Széchenyi téren. Sajnos a készítés idejét nem sikerült meghatározni, vélhetőleg az 1930-as években készülhetett a fotó. Érdekesség, hogy a felvételen két bankfiók is látszik, a bal oldalon a Soproni Takarékpénztár míg a jobb oldalon a Magyar Általános Takarékpénztár Rt. felirat olvasható az épületek homlokzatán. Köztük Galatik Mátyás fodrászüzlete működött, pontosabban - a felirat tanulsága szerint - ez egészen pontosan egy "Női fésülőterem" volt, ahol egyébként különféle illatszereket is nagy választékban lehetett vásárolni.

---
Honlapunkra 2014. január 31-én került fel az eredeti bejegyzés, melyet most, 2015. január 3-án számos adattal és egy fotóval is frissítünk. Időközben ugyanis rábukkantunk Galatik Mátyás életrajzára a Sopron és Sopronvármegye Ismertetője (1934) c. kötetben. Onnan idézünk: "Galatik Mátyás női fodrászmester született 1878-ban Temesszentandráson. Szakmájában 1894-ben Bécsben szabadult fel, majd három évig női fodrászati iskolát végzett és 1903-ban önállósította magát Sopronban. Előbb a Kossuth-úton majd 1913 óta a Széchenyi-téren vezeti speciális női fodrászati szalonját és illatszertárát. A háború alatt a 13. h. gy. ezreddel a montenegrói és Albán fronton az összeomlásig, mint tizedes teljesített szolgálatot. 1907 óta a városi törvh. b. tagja, a fodrász e. elnöke, jelenleg diszelnöke, az ipartestület elöljárója; a Kath. Kör és Kaszinó tagja. Bécsben több nemzetközi fésülőversenyen első és második díjat nyert."

A közzétett fotót illetően is számos új információval lettünk gazdagabbak, miután Győri István a következőket osztotta meg velünk: "A Galatik-család a fodrászat és drogéria feletti lakásban lakott.A képen a ház erkélyén jobbról balra haladva: Fidler Emília dédanyám, mellette lánya, Galatik Margit, anyai nagymamám. Az erkélyen áll még Galatik Mátyás és két kisfiút fog kézen: Friedrich Ernőt fehér ingben, és valószínűleg Friedrich Gábort. A nyitott ablakban áll Friedrich Ernő, anyai nagyapám. Az ablakon kikönyöklő lányok valószínűleg a varrónők Galatik Erzsébet varrószalonjából, amely a lakásban működött a szélső szobában. Galatik Erzsébet halt meg utoljára a családból 2012-ben.
Az említett "Friedrich"-ek nem tagjai a híres soproni Friedrich- családnak. A mi Friedrich-családunk Mattersburgból költözött Sopronba és a Mező utcában laktak."
István eljuttatta hozzánk Galatik Mátyás portráját is, melyet szintén most, a frissítéssel adunk közre. Ezúton köszönjük a segítségét!

---
Bár a fotóról eredetileg azt hittük, a körmenet lesz rajta a lényeges, ma már tudjuk, hogy a Galatik-féle fésülőterem került a középpontba. Bár a bejegyzés címén több okból sem szeretnénk változtatni, íme egy újabb adalék a fodrászmester munkásságához, egy hirdetés 1941-ből. Köszönjük Horváth Péter Pálnak.

---
Második kapcsolódó bejegyzésünkben az épületben egykor, jóval a fodrászmester működése előtt dolgozó soproni fotósról olvashatók információk.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek és 1941
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1932
1941
3939-1825
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. január 31.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A képen látható épületek:
Balra a Soproni Takarékpénztár ( Soproner Sparkassa) - saját palota- Széchenyi tér 19.
Szemben a Szent Orsolya Rend épülete Széchenyi tér 20. Itt láthatók az alábbiak üzletek:
A kaputól balra: Galatik Mátyás Illatszerek és kozmetikai cikkek üzlete és manikür szolgáltatás.
A kaputól jobbra Magyar Általános Takarékpénztár Rt. Soproni fiókja (főtelep Budapest)

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A bejegyzés címe jó, a képen ugyanis a 1917. évi husvéti körmenet látható. A kép unikális értékét pedig az adja, hogy ezen a katonaság is részt vett, mégpedig felismerhetően a Magyar Királyi Honvéd Állomásparancsnokság 1914. április 5-én kiadott 94. számú utasításában leírtak szerint. Ilyen fénykép a Fortepan több száz körmenet témájú képe között sem található!

Horváth Péter Pál képe

Inkább ehhez a bejegyzéshez passzol
https://sopronanno.hu/bejegyzes/kormenet-a-szechenyi-teren ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Kizárnám, mert ez akép a park formája alapján biztosan (szerintem több évvel) 1913 elött készült.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Kép az 1917-es (kinagyított képen villamos sín!) husvéti körmenetet mutatja, melyen katonaság is részt vett. "A feltámadás magasztos ünnepét a szokásos ceremóniák keretében tartották meg.....A hatóságok képviselve voltak. ....a processzió zavartalanul tehette meg a szokásos útját a városban" (Soproni napló 1917.04. 08. Hírek)

Horváth Péter Pál képe

Én inkább a '30-as éveket tartom reálisnak. A villamossín (ezen a részen) az úttest tér felőli szélén futott. Galatik Mátyás, legkorábban az 1929-es címtárnak tűnik fel és ekkor még a Kolostor utcában lakott. Mint a képaláírásban szerepel, itt már az üzlet feletti lakást bérelték (a ház ekkor a Szent Orsolya Rend tulajdonában volt) ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Hogy hol van a villamos sín itt jól látható: https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-szechenyi-ter-a-20-szazad-.... A címtárról meg annyit, hogy Galatik Mátyás az 1924 -esben Széchenyi tér 20 alatt mint bádogos (sic!) szerepel. Ezért a Sopron és Sopronvármegye ismertetője nekem inkább mérték adó.

Tarcsai Mária képe

Az első képen látható két kisfiú közül az egyik a volt kollégám, Galatik Mátyás, akivel nyugdíjazásáig (kb. 1970-es évek) együtt dolgoztam az OTP Várkerület, Lenk átjárói fiókjában. Én még tapasztalatlan kezdő voltam, míg ő már idősebb, precíz, mindenre kiterjedő figyelmű belső ellenőr, aki a legkisebb hibát is észrevette és számon kérte. Mi fiatalok, igen tartottunk a szigorúságától és szokatlan precízségétől, de tiszteltük őt, és végtelenül élveztük a mindenre kiterjedő jó humorérzékét. Az biztos, hogy az ő mindenre kiható banki precizitása több generáció banktisztviselőjére is kihatott. Úgy rémlik, hogy a soproni Szimfonikus zenekarnak is tagja volt, harmadik hegedűs csoport tagjaként.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az ifj. "Galatik Mátyás droguista, a Zeneegyesület pénztárosa" (Levélszekrény, SSz 1987/2. 95 p) de ő Győri István 1. frissítésben olvasható kiegészítése szerint nem látható a képen.

Tarcsai Mária képe

Hát azért mégis ehhez a családhoz kötődik az én volt kollégám története. Határozottan tudom, hogy édesapja fodrász volt. Nem hiszem, hogy Sopronban túl sok Galatik nevű fodrász-család volt.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A körmenet 1917-es dátumát feladom, mert a Magyar Álltalános Takarékpénztár Rt. 1922-ben létesített Sopronban fiókot és a képen már ott látható.
A fénykép magasan az emberek feje felett készült, ha a "Vaságyú" talpazatáról, akkor a felvétel 1922 és 1932 közötti lehet.