Kuruc-dombi életképek 1962-ből

Keresés az archívumban

Kuruc-dombi életképek 1962-ből
1
Eredeti méret
Kuruc-dombi életképek 1962-ből
2
Eredeti méret
Kuruc-dombi életképek 1962-ből
3
Eredeti méret

Jakatics Árpádtól kaptuk ezt a három felvételt a család archívumából. Árpád így emlékezett vissza a képek készítésére:

„A három felvétel a Kuruc-dombon készült a '60-as évek elején (valószínűleg 1962 nyarán), amikor az ottani nevezetes építmények még „érintetlen” bájaikat mutatták. (A honlapon látható Szélmalmok-1964 című bejegyzés fotója már az állagmegóvás szakszerű(?) jeleit hordozza.) A csúzlizó kisfiú a képek születésének időpontját hivatott alátámasztani: ő ugyanis a fotós unokaöccse, aki akkortájt volt ekkora. A masina (Szmena 2) pedig 1961 nyarán kezdett működni. A beküldő-fotós őshonos kuruc-dombi, aki 1946-ban oda járt óvodába a „laktanyába”, aztán meg pár méterrel lejjebb iskolába is, tejért meg a Rozália úti sarki boltba.”

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1962
Kapcsolódó bejegyzés
Idilli jelenetek a Kuruc-domb aljából
A kép hátterében világosan felismerhető a nemrég elkészült Szent István templom. A gyerekek mögött az állat-vásártér tartozékai, a korlátok. Jobbra fent a Mikes Kelemen utca egy szakasza. A fotós (minden bizonnyal apám, Jakatics Jácint) nagyjából a Pulyai utca – Kórház utca sarkán állt. Ez utóbbi rövid utcát, mely a kórház kerítéséhez vezetett (a Gyiróti utcáig) akkor még Szentmártoni utcának nevezték. Aztán az 50-es évek elején keresztelték át, mert nem volt illő „szent nevet” viselni. Pedig hát ez az elnevezés is – akárcsak a környék összes kis utcájának neve – burgenlandi településre utalt.
1
Eredeti méret
Idilli jelenetek a Kuruc-domb aljából
A felvétel nagyjából az első képpel megegyező a nézőpontból készült. A háttérben a Kőfaragó téren álló „szolgabíró ház” udvari frontja látható. A városba vezető ösvény mellett sorakoznak a jól fejlett akácfák. A kecske a legnagyobb majdani bombatölcsér területén legelész.
2
Eredeti méret
Idilli jelenetek a Kuruc-domb aljából
Télen a Mikes Kelemen utca felső végétől szinte a „rétig” le lehetett csúszni megfelelő hóviszonyok esetén. Ezúttal a gyerekek szánkója a Fraknói utca magasságában elakadt.
3
Eredeti méret
Szerző
1962
Évszámos térképre

Hozzászólások

Németh Szabó László | 2016. december 3. 18:11

Sziasztok!
A középső képen szereplő épület áll még? Ha igen, akkor bizonyára a volt Szélmalom étterem, annak a formája épp ilyen, és helyileg is stimmelni látszik. Csak tudom, hogy korábban még több szélmalom is működött.

Németh Szabó László | 2016. december 4. 08:18

Köszönöm a választ, örülök, hogy még áll az épület! :-)

A bejegyzés létrehozása: 2016. december 3.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.