Kuruc-dombi részlet 1922-ből

Keresés az archívumban

Helyszín
Kuruc-dombi részlet 1922-ből
Eredeti méret

Saját fényképfelvételéből készíttetett képeslapot Steiner Gusztáv 1922-ben, hogy azt aztán egy kedves ismerősének elküldje. A fotólap a soproni városrész közel 100 esztendővel ezelőtti hétköznapjaiba enged bepillantást.

Hasonló, bár inkább az amatőr családi fotók irányába mutató felvételeket több ízben adtunk már közre honlapunkon a Kuruc-dombról, az 1942-43-ban készült sorozatot itt, míg az 1962-ben elkapott pillanatokat itt találják honlapunkon.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1922
Kapcsolódó bejegyzés
Idilli jelenetek a Kuruc-domb aljából
A kép hátterében világosan felismerhető a nemrég elkészült Szent István templom. A gyerekek mögött az állat-vásártér tartozékai, a korlátok. Jobbra fent a Mikes Kelemen utca egy szakasza. A fotós (minden bizonnyal apám, Jakatics Jácint) nagyjából a Pulyai utca – Kórház utca sarkán állt. Ez utóbbi rövid utcát, mely a kórház kerítéséhez vezetett (a Gyiróti utcáig) akkor még Szentmártoni utcának nevezték. Aztán az 50-es évek elején keresztelték át, mert nem volt illő „szent nevet” viselni. Pedig hát ez az elnevezés is – akárcsak a környék összes kis utcájának neve – burgenlandi településre utalt.
1
Eredeti méret
Idilli jelenetek a Kuruc-domb aljából
A felvétel nagyjából az első képpel megegyező a nézőpontból készült. A háttérben a Kőfaragó téren álló „szolgabíró ház” udvari frontja látható. A városba vezető ösvény mellett sorakoznak a jól fejlett akácfák. A kecske a legnagyobb majdani bombatölcsér területén legelész.
2
Eredeti méret
Idilli jelenetek a Kuruc-domb aljából
Télen a Mikes Kelemen utca felső végétől szinte a „rétig” le lehetett csúszni megfelelő hóviszonyok esetén. Ezúttal a gyerekek szánkója a Fraknói utca magasságában elakadt.
3
Eredeti méret
Szerző
1922
6994-2848
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2020. február 20.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.