Lackner Kristóf

Hozzászólok
A Fő tér a Lackner-házzal

Lackner Kristóf (1571-1631) Sopron polgármestere, ötvös, jogtudós, városbíró és író. Fiatalon kitanulta az ötvösséget, ezután a grazi gimnáziumban tanult, majd jogi képzettséget szerzett a padovai egyetemen. Tanulmányai befejeztével visszatért Sopronba, és a város közügyeinek intézésében vett részt, előbb tanácstagként, majd több alkalommal városbíróként. 1613-ban polgármesternek választották, ezután többször betöltötte e tisztséget, összesen 11 évig állt a város élén. 1604-ben megalapította a Soproni Tudós Társaságot, de foglalkozott drámaírással és képzőművészettel is. A városban ma is láthatóak a kezdeményezésére épült épületek, építmények, így a külső várfal maradványai vagy az eredetileg az ő szorgalmazására kerti laknak épült esernyős ház a Storno Ferenc utcában (elkerülő út) és a Pázmány Péter utcában álló másik egykorvolt kerti lak.
Lackner Kristóf egykori házán a Fő téren - melyet a köznyelv Tábornok- vagy Generális-házként ismer- a bejárat felett látható városunk jeles alakjának jelmondata:
Fiat voluntas tua - Legyen meg a Te akaratod.

Miután örökösök nélkül hunyt el, vagyonát Sopron városára hagyta. Végrendeletében vagyonát három egyenlő részre osztotta: Egy részét a török fogságban lévő soproniak kiszabadítására, ilyenek nem lévén a szegény lányok kiházasítására; másik részét a soproni ifjak külföldi taníttatására; harmadik részét pedig az ispotályban lévő betegek gondozására.

Lackner Kristóf házában később a város tábornokokat szállásolt el, innen kapta az épület a Lackner-ház elnevezés mellett a már korábban említett Tábornok-ház nevet is. Városunkban ma a róla elnevezett Lackner Kristóf utca sarkán álló ház homlokzatán, magasan fent található emléktáblája a következő szöveggel:" Dr.Lackner Kristóf polgármester a XVII. sz. elején a katona elszántságával, az államférfiú bölcsességével háborúk pusztításától védte meg szülővárosát. Érdemeit hirdeti ez az emlékmű ezen a házon, amelyet nagy fiának egykori majorja mellett épített 1943-ban Sopron városa." Szobra a buszpályaudvar sarkánál található.
(Az itt látható képeslapon bal oldalon látható a Lackner-ház.)

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Forrás: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1900
2945-1554
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 10.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

A Lackner Kristóf utcai dombormű tudtommal Szakál Ernő szobrász, restaurátor alkotása, aki szintén Sopron szülötte.
Véleményem szerint a Tábornok ház udvara az egyik legszebb soproni udvar. Érdemes megnézni toszkán oszlopsoros tornácait.

Horváthné Ildikó képe

És be lehet menni a Tábornok ház udvarára?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Igen, és tényleg érdemes is.

Horváthné Ildikó képe

köszönöm, sosem mertem még a kaput sem megközelíteni, mivel, hogy nem múzeum :)
Igaz, hogy tegnap jöttem haza Sopronból, de már tudom, hogy hamarosan újra megyek udvart nézni

Kovács Péter képe

Lackner Kristóf síremlékének töredéke ma a Múzeum kertjében található. Lackner Kristóf síremlékének töredékét a Szent György utca 5. sz. un. Prépost házban találták meg. Oda valószínűen a 17. század végén került. Eredetileg a Szent György templomban volt, ahonnan az ellenreformáció idején a jezsuiták eltávolították és a prépost ház küszöbébe építették be. 1910-ben került a töredék a Liszt Ferenc Múzeumba. Forrás: Csatkai Endre.

Pölöskei Péter képe

A Lackner Kristóf utca legjellegzetesebb épülete nekem, amit ismerek az a Kisalföld Volán távolsági autóbuszállomása (a vidéki buszpályaudvar). A Tábornok ház most nem az egyik gimnáziumnak ad otthont sejtésem szerint?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A Tábornok-ház jelenleg átalakítás alatt van, a múzeum egyik épületeként fog majd funkcionálni.

Pölöskei Péter képe

Kedves Móni! Köszönöm szépen az információt. És melyik a Tábornok-ház, mert ha egyszer a városban járok szeretném lefényképezni!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ennek a bejegyzésnek a nyitóképén a fehér épület: https://sopronanno.hu/bejegyzes/szep-sopron-7-resz-dr-friedrich-karoly-d...