Látkép a Harkai út felől

Hozzászólok
Látkép a Harkai út felől

Takács Gábor felvétele a Harkai út és a Malomházi utca kereszteződősénél készült az 1970-es évek elején. Szemben a Kuruc-domb látható az egykori szélmalommal (a tetején kivehető a vörös csillag), alatta jól látható a kórház épülete is.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1973
Évszámos térképre
4305-4822
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. augusztus 2.

Hozzászólások

Fekete Csaba képe

Bocs a kritikáért, de ilyen silány felbontásban csak a fantáziám tud elképzelni vörös csillagot. Ezek a képek lehetnének közkincsek, ha a beküldő hozzájárul, továbbra sem értem, miért kell "szerzői jogosdit" játszani más képeivel. Bocsánatot kérek, ha sértő voltam, nem ez volt a szándékom. Le a kalappal az oldal készítői és üzemeltetői előtt, nagyon szeretem, minden nap benézek, de ez kikivánkozott belőlem. (A Fortepan lenne inkább a példakép!)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Csaba, a képet úgy adtam közre, ahogy kaptam. A közkincs az én értelmezésemben azt jelenti, hogy valami látható, nem azt, hogy korlátlanul és ellenőrizetlenül felhasználható. A honlapon azoknak az érdekeit védem, akik a képeket küldik, nekem ez a dolgom és ezt a küldők nagyrésze el is várja. Ettől még a képek elérhetők, csak egy ellenőrzési lépcső van a folyamatban. A képkezelési gyakorlaton, mely részben az Europeana és az Arcanum gyakorlatához hasonlatos, nem kívánunk változtatni. Megtisztel, hogy a mi szerény oldalunkat a Fortepanhoz hasonlítja, sajnos tőlük mi még sok tekintetben nagyon messze vagyunk, de hogy közelebb kerüljünk, Öntől is szívesen fogadunk fotókat, illetve bármilyen más - nem anyagi természetű - támogatást.

Wallon-Hárs Viktor - webmester képe

Kedves Csaba!
A felbontás és a képek védelme valóban kritikus kérdések. Tekintve, hogy saját zsebből fizetjük (ketten) a tárhely és domain árát, bizony kénytelen-kelletlen úgy döntöttünk, hogy korlátozzuk a feltett képek pixelben mért méretét. Márpedig képből már most is sok van, és jóval több lesz a jövőben. Ahogy Mónika is írja, a képek egy részét nem mi szkenneljük, hanem kapjuk. Így a felbontás ilyen esetekben nem rajtunk múlik.
A képek védelme számunkra nem kérdés, ehhez ragaszkodunk, mivel több negatív tapasztalatunk volt az elmúlt év során a képek és szövegek sajátként való másolásával kapcsolatban. Annak technikai megoldása pedig, hogy egyes képeket letölthetővé tegyünk, "nem fér bele" az amúgy is zsúfolt napjaimba...
A Fortepan-nal meglátásom szerint nem összehasonlítható a Sopron anno, hiszen míg ott "csak" képeket lehet nézegetni, és letölteni, itt Sopron múltjának egyre több vonatkozását igyekszünk nemcsak képek, de történeti leírások, irodalmi művek, dokumentumok stb. segítségével megmutatni. És a jövő még tartogat érdekességeket... :-)