Látkép a Hubertusz vadászlakkal

Keresés az archívumban

Látkép a Hubertusz vadászlakkal
1
Eredeti méret
A Hubertusz reklámja
2
Eredeti méret
A Hubertusz reklámja
3
Eredeti méret

Az 1916-ban megnyitott majd átalakított Hubertusz vadászlakról többnyire a homlokzatot mutató képeket ismerünk, Diebold Károly most bemutatott fotója a távolból mutatja az épületet, melynek így a hátsó traktusa kap nagyobb hangsúlyt a felvételen. Thirring Gusztáv sorai kiválóan illeszkednek a látképhez:

"Innen az út a domb gerincén vezet szép kilátással a városra, a Soproni és Rozália-hegységre, az osztrák havasokra, valamint a Lajta-hegységre és a Fertő vidékére. A gerincen az út kétfelé ágazik, az erdőn át közvetlen a Hubertus-vadászlakhoz, a domb Ny-i peremén a Királytölgyhöz (20 p.), ahol I. Ferenc József 1884-ben a hadgyakorlatot vezette, melynek emlékére a Városszépítő Egyesület 1916. emlékkövet állított. Tovább a jelzésen, a domb lejtőjén a Soproni Városszépítő Egyesület által 1916. épített szépfekvésü, csinos Hubertus-vadászlakhoz (15 p., a Bécsi kaputól 50 p.). Egész éven át nyitva. Frissítők és hideg ételek. A ház előtti térről szép kilátás Sopron városára, a Soproni- és Rozália-hegységre, az osztrák Alpokra és a Wiener Waldra, különösen napnyugtakor. A Hubertus-laktól 3 p. a Hubertus-kilátótorony, szép kilátás a Fertőre, a kis magyar síkságra, a Soproni- és Rozália-hegységre, a Lajta-hegységre s az osztrák havasokra. Közvetlenül alattunk, a bécsi országúton a határrendőrség és vámkirendeltségének épülete (útlevél- és vámvizsgálat)."

A vadászlakhoz és kilátóhoz érkező turisták valóban felfrissülést nyerhettek a pihenőhelyen, erre nem csupán a kalauz írója, de több újsághirdetés is felhívta a figyelmüket, kettőt ezek közül is bemutatunk Önöknek. Míg az elsőn a cirkalma betűk, addig a másodikon a bájos, mára a köznyelvből kiveszett megfogalmazás - Ozsonna-állomás- követelnek figyelmet maguknak.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Forrás

Thirring Gusztáv.: Felső Dunántúl 1933. p.175.

Szerző
1933
5567-1417
1931 turista térképre
A bejegyzés létrehozása: 2019. március 9.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.