Látogatás egy soproni borospinczében

Keresés az archívumban

Helyszín
Látogatás egy soproni borospinczében
Eredeti méret

Korabeli képeslap egy soproni borospincéből - látszólag. Rupprecht Mihály felvétele azonban nem más, mint egy műtermi felvétel. A neves soproni fotográfus Jelenetek a való életből címmel 1885-tól készített olyan fotókat, melyek a maga festette díszletek előtt, beállított jeleneteket ábrázoltak. Ezen sorozat egyik fényképfelvétele látható a most bemutatott lapon.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1800-as évek vége
Szerző
1898

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2019. május 11. 20:09

Ez a kép valójában fikció. A kép felirata: “Eredeti szerzemény Rupprecht műterméből, Sopronban. Org.-Compos v. Hofphotogr. Rupprecht, Oedenburg.”
Vagyis a Művész nem egy borospinczében járt, hanem a műtermében állított fel egy díszletet - a borospincze milliőjét megteremtődő.
Amint a sopronanno - Rupprechtről szóló ismertetőjében olvashatjuk: “ Újdonságként írnak arról, az 1885-ben bemutatott sorozatáról, amely - Jelenetek a való életből címmel - festett díszletek előtt beállított jeleneteket örökít meg. (A custozzai csata egy részletéről, 1866-beli újság rajza alapján, Duhaj legény a kocsmában, Divatos ficsúr udvarlása, Buschenschank, stb). Nos ez a képeslap az utóbbi lehet ...

A bejegyzés létrehozása: 2019. május 11.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.