Látogatás egy soproni borospinczében

Hozzászólok
Látogatás egy soproni borospinczében

Korabeli képeslap egy soproni borospincéből - látszólag. Rupprecht Mihály felvétele azonban nem más, mint egy műtermi felvétel. A neves soproni fotográfus Jelenetek a való életből címmel 1885-tól készített olyan fotókat, melyek a maga festette díszletek előtt, beállított jeleneteket ábrázoltak. Ezen sorozat egyik fényképfelvétele látható a most bemutatott lapon.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1800-as évek vége
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1898
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Rupprecht Mihály
A bejegyzés létrehozása: 2019. május 11.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Ez a kép valójában fikció. A kép felirata: “Eredeti szerzemény Rupprecht műterméből, Sopronban. Org.-Compos v. Hofphotogr. Rupprecht, Oedenburg.”
Vagyis a Művész nem egy borospinczében járt, hanem a műtermében állított fel egy díszletet - a borospincze milliőjét megteremtődő.
Amint a sopronanno - Rupprechtről szóló ismertetőjében olvashatjuk: “ Újdonságként írnak arról, az 1885-ben bemutatott sorozatáról, amely - Jelenetek a való életből címmel - festett díszletek előtt beállított jeleneteket örökít meg. (A custozzai csata egy részletéről, 1866-beli újság rajza alapján, Duhaj legény a kocsmában, Divatos ficsúr udvarlása, Buschenschank, stb). Nos ez a képeslap az utóbbi lehet ...